Grupy nacisku na piętę,
historia prawie trojańska, tylko na Olimpie
turyści piją piwo.
U nas czyny przeciwko moralności,
w kuchni, łazience, na korytarzu.
Etycy załamują dłonie, szczęściem ogłoszono
ćwiczenia ewakuacyjne.
Na wypadek permanentnej suszy – odwodnienie.
I kulturyści spragnieni białka –kanibalizm.
To się w głowie nie mieści.
Maść na odciski.
Historia prawie mityczna, tylko na piętrze
zabrakło piwa.
Helena zakłada stringi.
Akty
- Gloinnen
- Administrator
Re: Akty
Ciekawe połączenie mitologii z współczesnością. Dużo tu się dzieje, choć całość jest raczej korowodem obrazów, który należałoby rozwijać i interpretować z osobna, pojedynczo.
I jeszcze takie skojarzenie - każda epoka ma swoją mitologię. W gruncie rzeczy bowiem niczym się nie różnimy od naszych starożytnych antenatów. W mitach chodzi w gruncie rzeczy o to samo - o przybliżenie (w formie figuratywnej) różnych aspektów ludzkiej egzystencji.
My - zamiast mitów - mamy inne sposoby reprezentacji. Na przykład reklamy. Pop kulturę. Helena zakładająca stringi jest także symbolem hedonizmu. Zmieniają się jedynie rekwizyty, ale pozostaje to samo człowieczeństwo w różnych odsłonach. Choć - zgodnie z przeświadczeniem o ogólnej dehumanizacji - budzi ono - przynajmniej w obrębie tego wiersza - dyzgust.
Oczywiście mogę się mylić, bo Twoje wiersze to zawsze duże wyzwanie dla interpretatora.
Pozdrawiam,
Glo.
I jeszcze takie skojarzenie - każda epoka ma swoją mitologię. W gruncie rzeczy bowiem niczym się nie różnimy od naszych starożytnych antenatów. W mitach chodzi w gruncie rzeczy o to samo - o przybliżenie (w formie figuratywnej) różnych aspektów ludzkiej egzystencji.
My - zamiast mitów - mamy inne sposoby reprezentacji. Na przykład reklamy. Pop kulturę. Helena zakładająca stringi jest także symbolem hedonizmu. Zmieniają się jedynie rekwizyty, ale pozostaje to samo człowieczeństwo w różnych odsłonach. Choć - zgodnie z przeświadczeniem o ogólnej dehumanizacji - budzi ono - przynajmniej w obrębie tego wiersza - dyzgust.
Oczywiście mogę się mylić, bo Twoje wiersze to zawsze duże wyzwanie dla interpretatora.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura