spacja
-
spacja
na oślepioną słońcem plażę
nie wiadomo kogo zaskoczy
syn powie - tato gdy zamieszkasz
poza zasięgiem uczuć i ja zwolnię
swoją szkolną ławkę i łóżko
służce do chorobliwego przesypiania dni
mówię że głuptas i każdy ma swój czas
pszczoła która zostawia swoje żądło
w czyimś sercu odchodzi wolniej
chmurom wszystko jedno gdzie wędrują
czyje oczy zwiastują deszcz
wzniesione do nieba ręce
może czasami żal zapaść się pod ziemię
gdzie los nieznany i nazwać siebie od nowa
łatwiej tym co wierzą zamieszkać w niebycie
pod wspólnym czy tylko swoim imieniem
uśmiechać się ciszą równin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Re: spacja
Nie dziwię się, że jeszcze nikt nie skomentował. Bardzo trudny wiersz 
To zaleta!! Spokojnie
I ja na razie nie do końca wiem, jak zacząć interpretację. Ale wiem, że to nie jest jakiś bełkot dla pozoru. Coś ciekawego, coś ważnego jest w tym wierszu, właśnie to czuję.
Pewnie wrócę. Na razie mogę powiedzieć, że ambitnie. Skąd wiem, skoro nie znam znaczenia wiersza? Jak pisałem - bełkot się rozpoznaje od razu.
Ten wiersz jest "inny". Trudny i ciekawy.
Do zobaczenia

To zaleta!! Spokojnie

Pewnie wrócę. Na razie mogę powiedzieć, że ambitnie. Skąd wiem, skoro nie znam znaczenia wiersza? Jak pisałem - bełkot się rozpoznaje od razu.
Ten wiersz jest "inny". Trudny i ciekawy.
Do zobaczenia

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- lczerwosz
- Administrator
Czy to ten obraz. Zakładam, że tak.emcek pisze:czasami rozmowa zejdzie poza ramy obrazu Turnera
Możemy nie rozmawiać o naszych sprawach, rozmowa zejdzie na inne sprawy, łatwiejsze niż nasza relacja. Bo co trudnego jest na plaży w słońcu.
Zamieszkiwanie poza zasięgiem uczuć. Rewelacyjne określenie. Samo w sobie.emcek pisze: gdy zamieszkasz
poza zasięgiem uczuć
To rozmowa o odejściu, rozstaniu. Młody chłopak protestuje, szantażuje, że przeistoczy się w kogoś biernego pozbawionego pragnień, oprócz snu.
Ale wola ojca jest niezależna, młody to głuptas. Ale nie rozumiem żądła. Pszczoła to zasadniczo wróg. Kobieta. Zostawiła żądło w sercu. Pszczoła umiera po wbiciu żądła. A że w sercu, to wolniej umiera. Bo co? Przecież to żadna dla niej satysfakcja zatopić żądło w samym sercu PL-a. A może jednak tak jest.
To znowu ona, właściwie one, kobiety. Wściekłe nie dbają o poszkodowanych, zapłakanych, proszących czy wręcz błagających. Bo nie ma przebacz.emcek pisze:chmurom wszystko jedno gdzie wędrują
czyje oczy zwiastują deszcz
wzniesione do nieba ręce
No proszę. Żal budować sobie życie od nowa. Tożsamość. Inny świat. Zależy ile PL ma lat.emcek pisze:może czasami żal zapaść się pod ziemię
gdzie los nieznany i nazwać siebie od nowa
Wiesz, i ja czasem myślę sobie, że łatwiej. Ale, jak pomyśleć dwa razy, to nie jest łatwiej. Pamiętaj.emcek pisze:łatwiej tym co wierzą zamieszkać w niebycie
pod wspólnym czy tylko swoim imieniem
Sede, ten wiersz... ma głęboki sens. Nie bełkot. Napisałeś. Sam wiesz.
mc

-
o rany
, dziękuję za tak merytoryczne komentarze,szczególnie Iczerwosz 
Dodano -- 13 maja 2014, 18:13 --
no i za Wasze pochylenie się,pełen szacun za chwilę

Dodano -- 13 maja 2014, 18:13 --
no i za Wasze pochylenie się,pełen szacun za chwilę

- eka
- Moderator
Pięknie o przemijaniu. Bardzo mi się podoba obrazowanie.
Wiersz w przemyślanej klamrze dwóch pejzaży:
czasami rozmowa zejdzie poza ramy obrazu Turnera
(...)
Turner to romantyka żywiołu, emocji, burz, silnej woli życia. Podmiot metaforycznie wychodzi poza ramy czasu burz i naporu w oślepioną jasność plaży - śmierć, impulsem jest jego rozmowa z synem o nieubłaganym końcu.
Chłopiec nie wyobraża sobie życia bez ojca - uzasadnia to jednak nie przywiązaniem, ale miałkością egzystencji (przesypianie).
A ojciec?
Cudowna metafora i takie w sumie jedyne pociesznie, możemy się na dłużej zatrzymać w czyiś emocjach, pamięci.
Kolejne wersy to już smutna rozmowa ze sobą i czytelnikiem. Trochę gorzko, z refleksją trudniejszego pogodzenia się ze śmiercią osobom niewierzącym, ale ta uśmiechnięta cisza równin - koi.
Wspaniały, mądry wiersz, bardzo się cieszę, że mogłam go przeczytać.
Spacja... hmm, ale można przecież mieć nadzieję, że po niej zdanie się rozwinie.

Wiersz w przemyślanej klamrze dwóch pejzaży:
czasami rozmowa zejdzie poza ramy obrazu Turnera
(...)
Turner to romantyka żywiołu, emocji, burz, silnej woli życia. Podmiot metaforycznie wychodzi poza ramy czasu burz i naporu w oślepioną jasność plaży - śmierć, impulsem jest jego rozmowa z synem o nieubłaganym końcu.
Chłopiec nie wyobraża sobie życia bez ojca - uzasadnia to jednak nie przywiązaniem, ale miałkością egzystencji (przesypianie).
A ojciec?
Cudowna metafora i takie w sumie jedyne pociesznie, możemy się na dłużej zatrzymać w czyiś emocjach, pamięci.
Kolejne wersy to już smutna rozmowa ze sobą i czytelnikiem. Trochę gorzko, z refleksją trudniejszego pogodzenia się ze śmiercią osobom niewierzącym, ale ta uśmiechnięta cisza równin - koi.
Wspaniały, mądry wiersz, bardzo się cieszę, że mogłam go przeczytać.
Spacja... hmm, ale można przecież mieć nadzieję, że po niej zdanie się rozwinie.

-
no żesz Eko,bardzo trafnie
, bardzo proszę o zaglądanie do mnie czasami jestem miło poruszony
mam nadzieję
że nie przepłoszę Cię przesłodzeniem 

mam nadzieję

- lczerwosz
- Administrator
eka - imponujesz !
- coobus
Kolejny Twój dobry wiersz, uzupełniony obrazem tak, że obraz staje się jego częścią.
Eka ułatwiła mi przemyślenie treści, mnie też zaimponowała. Było mi łatwiej. Łącznie z interpretacją tytułu, którą w pełni akceptuję. Zaciekawił mnie Twój styl pisania, jest w nim to coś, czego szukam
Za wiersz
Eka ułatwiła mi przemyślenie treści, mnie też zaimponowała. Było mi łatwiej. Łącznie z interpretacją tytułu, którą w pełni akceptuję. Zaciekawił mnie Twój styl pisania, jest w nim to coś, czego szukam
Za wiersz

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Powróciłam do Ciebie Krzysztofie
podziwiam nową odsłonę ...mniej skondensowaną i bardzo obrazową, mocno przemawiającą do wyobraźni. Jest to wiersz nie do jednokrotnego czytania...o nie
Także przychylam się do interpretacji Eki

Także przychylam się do interpretacji Eki

z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów