Sedno
- anastazja
biorę dla siebieGyor pisze:Lecz miłość moja jest prawdziwa,
Ty jesteś pierwszy, potem świat.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Re: Sedno
Odebrałem to, jako wierszyk mówiący o tym, że choć ktoś nie jest najpiękniejszy, nie bez winy, to i tak siebie samego lubi takim, jaki jest, bo jest sobą i to stawia na pierwszym miejscu, nie przejmuje się uwagami, roszczeniami innych, czy też, panującymi modami. To dobre podejście dla tej osoby, ale czasem można nim innych urazić, choć - ci inni, nie zdają sobie sprawy, że nie mają prawa "kształtować" drugich na swoją modłę.
Gyor pisze:Lecz miłość moja jest prawdziwa, Ty jesteś pierwszy, potem świat.
-
Re: Sedno
Intencja była zupełnie inna, a wierszyk, banalnie, o miłości, takiej niespełnionej.karolek pisze:Odebrałem to, jako wierszyk mówiący o tym, że choć ktoś nie jest najpiękniejszy, nie bez winy, to i tak siebie samego lubi takim, jaki jest, bo jest sobą i to stawia na pierwszym miejscu, nie przejmuje się uwagami, roszczeniami innych, czy też, panującymi modami. To dobre podejście dla tej osoby, ale czasem można nim innych urazić, choć - ci inni, nie zdają sobie sprawy, że nie mają prawa "kształtować" drugich na swoją modłę.
Ktoś wie, że nie jest najpiękniejszy, zdaje sobie sprawę, że są inni, którzy w różnych sprawach okażą się lepsi, ale zapewnia drugą osobę o sile swojego uczucia oraz jej uprzywilejowanej w stosunku do świata pozycji. Do tego sam tytuł sugeruje, że ów ktoś tą szczerą miłość uważa za kluczową dla budowania związku - ona jest sednem. Może inni są ładniejsi i mają mniej wad, ale to jego miłość jest prawdziwa i można być jej pewnym. Wiersz jest też rodzajem mini listu.
To autor miał na myśli.

Dodano -- 02 lip 2014, 23:10 --
Tak... w sumie zmrużenie oka jest tu istotne. Dziękuję.411 pisze:Bardzo mi sie podobuje - krótko i na temat.
Mam wrazenie, ze mocno zmruzyles oko, ale przekaz jest i forma jest.