całuj
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
całuj
kocham cię kiedy patrzysz na mnie
kącikiem w ustach tylko moim
dotykasz wzrokiem wszystkich myśli
i sycisz zmysły niepokojem
jak zginasz palec ponad kubkiem
królewskim gestem pełnym gracji
i wtedy oczu nie odrywam
i kocham wszystkim nie bez racji
wstrzymuję oddech żeby słyszeć
jak serce stuka ciche nuty
i to mnie grzeje choć za oknem
moja tęsknota wkłada buty
i rusza ciągle świeżym śladem
na oślep tam gdzie z tobą lustra
żeby na chwilę posmakować
kiedy całujesz prosto w usta
http://www.youtube.com/watch?v=TA2E-P6Bi6g
kącikiem w ustach tylko moim
dotykasz wzrokiem wszystkich myśli
i sycisz zmysły niepokojem
jak zginasz palec ponad kubkiem
królewskim gestem pełnym gracji
i wtedy oczu nie odrywam
i kocham wszystkim nie bez racji
wstrzymuję oddech żeby słyszeć
jak serce stuka ciche nuty
i to mnie grzeje choć za oknem
moja tęsknota wkłada buty
i rusza ciągle świeżym śladem
na oślep tam gdzie z tobą lustra
żeby na chwilę posmakować
kiedy całujesz prosto w usta
http://www.youtube.com/watch?v=TA2E-P6Bi6g
jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: całuj
Nie skreślałbym tego wiersza zwłaszcza że porusza się w klimatach bliskich Leonowi .
Fakt tu i tam można było inaczej dobrać wyrazy aby wiersz nie robił wrażenia zlepiania słów .
Razi też troszkę spora ilość " i " na początku wersów - trochę tego za dużo .
Rym gracji - racji też nie dodaje wierszowi wyjątkowości .
Ale przepłynąłem po wersach i wyobraźnia zadziałała tak więc z ciekawością
Z uszanowaniem L.G.
Fakt tu i tam można było inaczej dobrać wyrazy aby wiersz nie robił wrażenia zlepiania słów .
Razi też troszkę spora ilość " i " na początku wersów - trochę tego za dużo .
Rym gracji - racji też nie dodaje wierszowi wyjątkowości .
Ale przepłynąłem po wersach i wyobraźnia zadziałała tak więc z ciekawością

Z uszanowaniem L.G.
- Dante
Hm no to Qń się nie wysilił.
Najprostsze rymowanie (xaya), a rymy... wprawdzie ja się rymów dokładanych nie czepiam, bo one często trudniejsze do znalezienia jak przybliżone, ale faktycznie - gracji-racji to już może zbyt dokładnie.
Niektóre sformułowania np:
- kocham wszystkim nie bez racji ani zbyt logiczne, ani tym bardziej z tą racją -romantyczne. Wygląda ,że wyłącznie dla rymu.
-na oślep tam gdzie z tobą lustra - hm, nie kapuję co znaczą i po co te lustra, chyba tylko dla rymu.
No i, co podkreślił em - oryginalność nie powala
Jedyne co bez zarzutu, to rytm.
Pzdrawiam
AD
Najprostsze rymowanie (xaya), a rymy... wprawdzie ja się rymów dokładanych nie czepiam, bo one często trudniejsze do znalezienia jak przybliżone, ale faktycznie - gracji-racji to już może zbyt dokładnie.
Niektóre sformułowania np:
- kocham wszystkim nie bez racji ani zbyt logiczne, ani tym bardziej z tą racją -romantyczne. Wygląda ,że wyłącznie dla rymu.
-na oślep tam gdzie z tobą lustra - hm, nie kapuję co znaczą i po co te lustra, chyba tylko dla rymu.
No i, co podkreślił em - oryginalność nie powala
Jedyne co bez zarzutu, to rytm.
Pzdrawiam
AD
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści ;-)
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści ;-)
-
Jako typowa kobieta Quniku, ja nie będę wybrzydzać nad treścią wiersza. Poddaję się rytmicznemu kołysaniu. Niejedna chciałaby, aby ktoś tak dla niej napisał. tak po prostu od serca.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Wiatr kroczy moim śladem. Nie nie kroczy, to ja jestem Wiatr.
nalka31@osme-pietro.pl
nalka31@osme-pietro.pl
-
Hm, Qń wziął sobie poważnie wszystkie uwagi do potylicy i podziękował szanownym czytelnikom
em_, prawdziwe życie jest właśnie takie. Powtarzalne i składające się z miliona bardzo podobnych ruchów. Jeżeli czytałaś już milion razy, to podaj proszę jeden raz, gdzie podobne frazy czytałaś... qń chętnie kopytkiem pogrozi śmiałkowi, który zrzyna frazy qnia.
Z takich powtarzalnych fraz, przytoczę nasz codzienny chlebek. Nawet milion razy mogę go wąchać, smkować i kosztować i nigdy, o dziwo... się nie nudzi a przecież powinien
Rzeczy i sprawy najprostsze, są zawsze najtrudniejsze. Jakie zamieszanie wywołało wynalezienie koła a przecież koło, to taka oczywistość. Że nikt nie wpadł na to wcześniej?
em_, qń może ten jeden raz prosić o wybaczenie, że naraził Cię na kalkę słowną ale tak po koleżeńsku... nie spodziewaj się u qnia nic innego i zanim wpadniesz jeszcze raz, to się dobrze zastanów... jestem nikiforystą poezji i z pewnością nigdy, niczym nie zaskoczę Twoich niebanalnych oczekiwań.
Leonku, dzięki, że wpadłeś... jasne, że zawsze można lepiej i kiedy czytam Twoje rymowane, to "ulatam" ku górze, jak pegaz... też przecież qnik
Bywam często na Helikonie ale nie zawsze grzebnę kopytkiem, gdzie Hipokrene.
Dante, kocham nie bez racji, czyli mam rację, że kocham,, bo jest piękna, powabna w każdym centymetrze swego ciała. Też byś kochał... mam rację?
Nalka, są słowa, które można słuchać milion razy, tym bardziej, że serce bije przeciętnie 3,5 mld razy i mimo, że bije ciągle tak samo... każdy dzień jest jakby inny.
Typowa kobieta to taka, która nigdy nie nudzi się typowemu facetowi. Jak kilka tysięcy butelek przedniego wina z tej samej winnicy... i każda butelka - mimo to - smakuje inaczej.
I można milion razy kochać tę samą kobietę, jak się naprawdę kocha... oczywiście i milionem podobnych słów wyznawać jej miłość... a ona nigdy nie powie, że to zlepek tych samych fraz, bo miłość, to nie tylko słowa
Januszku, miło, że wpadłeś

em_, prawdziwe życie jest właśnie takie. Powtarzalne i składające się z miliona bardzo podobnych ruchów. Jeżeli czytałaś już milion razy, to podaj proszę jeden raz, gdzie podobne frazy czytałaś... qń chętnie kopytkiem pogrozi śmiałkowi, który zrzyna frazy qnia.
Z takich powtarzalnych fraz, przytoczę nasz codzienny chlebek. Nawet milion razy mogę go wąchać, smkować i kosztować i nigdy, o dziwo... się nie nudzi a przecież powinien

Rzeczy i sprawy najprostsze, są zawsze najtrudniejsze. Jakie zamieszanie wywołało wynalezienie koła a przecież koło, to taka oczywistość. Że nikt nie wpadł na to wcześniej?
em_, qń może ten jeden raz prosić o wybaczenie, że naraził Cię na kalkę słowną ale tak po koleżeńsku... nie spodziewaj się u qnia nic innego i zanim wpadniesz jeszcze raz, to się dobrze zastanów... jestem nikiforystą poezji i z pewnością nigdy, niczym nie zaskoczę Twoich niebanalnych oczekiwań.

Leonku, dzięki, że wpadłeś... jasne, że zawsze można lepiej i kiedy czytam Twoje rymowane, to "ulatam" ku górze, jak pegaz... też przecież qnik

Dante, kocham nie bez racji, czyli mam rację, że kocham,, bo jest piękna, powabna w każdym centymetrze swego ciała. Też byś kochał... mam rację?

Nalka, są słowa, które można słuchać milion razy, tym bardziej, że serce bije przeciętnie 3,5 mld razy i mimo, że bije ciągle tak samo... każdy dzień jest jakby inny.

Typowa kobieta to taka, która nigdy nie nudzi się typowemu facetowi. Jak kilka tysięcy butelek przedniego wina z tej samej winnicy... i każda butelka - mimo to - smakuje inaczej.
I można milion razy kochać tę samą kobietę, jak się naprawdę kocha... oczywiście i milionem podobnych słów wyznawać jej miłość... a ona nigdy nie powie, że to zlepek tych samych fraz, bo miłość, to nie tylko słowa

Januszku, miło, że wpadłeś

jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...