jak unieść zmianę pod ciężarem
spadających kropel
grawitacja zawsze ciągnie w dół
nie mogłam się zmienić
wczoraj
bo padał deszcz
mogę tylko t e r a z
które płynie między kamieniami chwil
jeśli zdołam tam wejść
http://beataskulska-papp.pl/
do tych drzwi puka sie ciszą
-
- Kontakt:
- lczerwosz
- Administrator
Re: do tych drzwi puka sie ciszą
To dotyczyć może dwóch sytuacji:
- wejścia w bliską relację z kimś, na kim Podmiotowi Lirycznemu bardzo zależy, a jest to niekiedy bardzo trudne;
- śmierci, jeśli przypuszczać można, że mamy dokąd iść po niej. To też jawi się jako bardzo trudne.
Trywialne się wydaje tłumaczenie, że padał deszcz. To jak wyjaśnienie, że nie umiem ułamków, bo byłem/byłam chory/a. Ale zmiana, której wymagają jest ponad możliwości. Za ciężko. A może jednak nie.
- wejścia w bliską relację z kimś, na kim Podmiotowi Lirycznemu bardzo zależy, a jest to niekiedy bardzo trudne;
- śmierci, jeśli przypuszczać można, że mamy dokąd iść po niej. To też jawi się jako bardzo trudne.
Trywialne się wydaje tłumaczenie, że padał deszcz. To jak wyjaśnienie, że nie umiem ułamków, bo byłem/byłam chory/a. Ale zmiana, której wymagają jest ponad możliwości. Za ciężko. A może jednak nie.
Jakże cudnie jest nazwana ta chwila, ta, co jest teraz, która płynie między kamieniami chwil. To niezwykła chwila i mój podziw dla sposobu jej wyrażenia. Dawno nie czytałem tak podniosłej poezji wyrażonej w taki prosty sposób.Hosanna pisze:mogę tylko t e r a z
które płynie między kamieniami chwil
-
W kwestii zadanego pytania - rzucając się w dół i znosząc pozornie grawitację.
Kamienie chwil i "pewna taka niepewność" czy się wejdzie dobijają ten tekścik.
Kamienie chwil i "pewna taka niepewność" czy się wejdzie dobijają ten tekścik.
-
- Kontakt:
lubię poczytać wiersze jak tu wpadam ale nie tym razem bo w pospiechu i gorączce podróżnej jadę na wakacje
tylko na szybko odpisze komentującym
Leszku - cieszę sie że sprawia Ci przyjemność moje polowanie na ten czas a może bez czas który jest pomiędzy chwilami które wydają się jak liczby naturalne na osi a(a ile mądrych liczb wymyślono od niewymiernych po urojone)
Ładnie interpretujesz . Jakbyś przechadzał się po ogrodzie. dziękuje
czasem cokolwiek jest za ciężko i nawet nikt nie musi umierać zwykłą codzienna zmiana jest nie do uniesienia a co dopiero walka z błędami nałogami nawykami schematami
Haiker - zniesienie grawitacji jest dla samej kropli , nei dla tego kto krople na sobie unosi jak dodatkowy ciężar - będzie szybsze spadanie
(swoja drogą - ciekawa uwaga z ta zniesioną przez spadanie grawitacją - moze po to chce się upadać aby jej nei czuć?)
tylko na szybko odpisze komentującym
Leszku - cieszę sie że sprawia Ci przyjemność moje polowanie na ten czas a może bez czas który jest pomiędzy chwilami które wydają się jak liczby naturalne na osi a(a ile mądrych liczb wymyślono od niewymiernych po urojone)
Ładnie interpretujesz . Jakbyś przechadzał się po ogrodzie. dziękuje

czasem cokolwiek jest za ciężko i nawet nikt nie musi umierać zwykłą codzienna zmiana jest nie do uniesienia a co dopiero walka z błędami nałogami nawykami schematami
Haiker - zniesienie grawitacji jest dla samej kropli , nei dla tego kto krople na sobie unosi jak dodatkowy ciężar - będzie szybsze spadanie
(swoja drogą - ciekawa uwaga z ta zniesioną przez spadanie grawitacją - moze po to chce się upadać aby jej nei czuć?)
- em_
- t e r a z które płynie między kamieniami chwil - piękne,
pozdrawiam
pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave