życie jest złudzeniem optycznym
życie jest złudzeniem optycznym
początek dnia z niczego tworzy się pejzaż
za oknem ani wiatr ani deszcz ani słońce
ogólny bałagan niejasność wypowiedzi
sam na sam z bogami wyzbyty siebie
oswajam się z widokiem pustych ścian
przerażenie pustka plazma rachunek życia
jestem mieszkańcem idiotycznego świata
gotów uklęknąć albo zniknąć
za oknem ani wiatr ani deszcz ani słońce
ogólny bałagan niejasność wypowiedzi
sam na sam z bogami wyzbyty siebie
oswajam się z widokiem pustych ścian
przerażenie pustka plazma rachunek życia
jestem mieszkańcem idiotycznego świata
-
Re: życie jest złudzeniem optycznym
Oto wiersz!
Uchwycenie wyłaniania się poranka, ze świetnym bałaganem. Rytm nieco się waha przy wyzbyciu siebie i bogach, ale nie na tyle by upaść, ale raczej na wzięcie oddechu.
Dalej "przerażenie" niepotrzebne, za mocne. Również obecność plazmy należy bardziej usprawiedliwić.
Końcówka ponownie na dobrym torze, tutaj "uklęknąć" nie wiąże się nazbyt mocno z wcześniejszymi bogami.
Całość się kiwa.
Uchwycenie wyłaniania się poranka, ze świetnym bałaganem. Rytm nieco się waha przy wyzbyciu siebie i bogach, ale nie na tyle by upaść, ale raczej na wzięcie oddechu.
Dalej "przerażenie" niepotrzebne, za mocne. Również obecność plazmy należy bardziej usprawiedliwić.
Końcówka ponownie na dobrym torze, tutaj "uklęknąć" nie wiąże się nazbyt mocno z wcześniejszymi bogami.
Całość się kiwa.
- coobus
Zapisany niewidocznym pyłkiem we wszechświecie - zaznaczony zagubieniem tu na ziemi. Tak jak wielu innych, być może i9ja. Stąd zapewne moje zrozumienie. I przychylny odbiór wiersza, uznaję go za naprawdę dobry 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
Dzięki haiker za komentarz. Jak zwykle, wiersz rozłożyłeś na czynniki pierwsze.haiker pisze:Oto wiersz!
Całość się kiwa.
Dodano -- 20 lip 2014, 15:19 --
Dziękuję coobusie za komentarz.coobus pisze:Zapisany niewidocznym pyłkiem we wszechświecie - zaznaczony zagubieniem tu na ziemi. Tak jak wielu innych, być może i9ja. Stąd zapewne moje zrozumienie. I przychylny odbiór wiersza, uznaję go za naprawdę dobry
- Fałszerz komunikatów
Rysujesz tu wizję człowieka opuszczonego, z przedmiotami kultu w swym domu. To co dzieje się za oknem to pewnie metafora świata zewnętrznego, który jest dla peela obcy.
Tak, wiele osób robi wokół swego domu, tudzież prywatności twierdzę. Zamykamy się na innych, bo nie mamy innego wyboru - takie jest wg mnie przesłanie wiersza...
Tak, wiele osób robi wokół swego domu, tudzież prywatności twierdzę. Zamykamy się na innych, bo nie mamy innego wyboru - takie jest wg mnie przesłanie wiersza...
-
no to albo-albo
żdu

żdu

od rzeczowej krytyki lepsze są tylko pochlebstwa
(moi)
Niemalże w pełni uchwyciłeś przesłanie wiersza.Fałszerz komunikatów pisze:Rysujesz tu wizję człowieka opuszczonego, z przedmiotami kultu w swym domu. To co dzieje się za oknem to pewnie metafora świata zewnętrznego, który jest dla peela obcy.
Dzięki Fałszerzu.
- Bożena
świetnie nakreślona atmosfera w wierszu-
pozdrawiam
- peel musi zdecydować czy świat w ktorym żyje wart jest życia- podoba mi się wierszżakote pisze:estem mieszkańcem idiotycznego świata

-
Wiersz ładnie się zaczyna, niestety, jak dla mnie, puenta jest zbyt oczywista.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.