W

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

W

#1 Post autor: Ewa Włodek » 01 sie 2014, 15:34

jest nas piętnastu
pięć filipinek dziesięć koktajli
dwadzieścia trzy ręce
dwadzieścia siedem nóg
dwadzieścioro pięcioro oczu

nie wiem ile nas jest
czyśćcowe ciemności nie pozwalają policzyć
potępieńcze jęki i wrzaski mnożą liczbę jeszcze żywych i już wolnych
nie przebiją ceglanego nieba

jest nas coraz mniej
ubywa faktów przybywa mitów
albo odwrotnie

a my po kolei

januszek

Re: W

#2 Post autor: januszek » 01 sie 2014, 22:25

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#3 Post autor: lczerwosz » 02 sie 2014, 0:11

Pięknie, że odważyłaś się na ten temat. Teraz.
Był taki czas, że kombatantów przybywało. Można to było traktować pozytywnie, coraz więcej ujawniało się, nie bało. Ale i negatywnie, przyklejali się do historii, jak do okrętu.
No czas biegnie, fizycznie okaże się niemożliwe zobaczyć powstańca, jak w czyśćcu, czy innym kontenerze na bohaterów.
Ewa Włodek pisze:jest nas piętnastu
dwadzieścia trzy ręce
dwadzieścia siedem nóg
Tu jednak kompozycyjnie się to rozsadza, liczby się mnożą niefortunnie. Wiem, że okaleczenia. Może za dużo o jedną linijkę. Tak myślę, bo i tak wiadomo, co znaczy.
A tak poza tym. Świetne, skrótowe, nawet tytuł. Wystarczy W. Gratuluję.

Awatar użytkownika
em_

#4 Post autor: em_ » 02 sie 2014, 7:11

Nieźle napisane,
na mnie zrobił wrażenie.
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#5 Post autor: Ewa Włodek » 02 sie 2014, 14:43

ano, Januszku, czas zatarł ślad...
:) :)
lczerwosz pisze: Pięknie, że odważyłaś się na ten temat. Teraz.
powiem Leszku tak - właśnie teraz się odważyłam, zresztą nie pierwszy raz, jakiś czas temu tez sobie pozwoliłam na własne podejście do tematu i ten wiersz jest gdzieś na forum, chyba pod tytułem "Kilka godzin pod ostrzałem". Czasem nie uskarżam się na brak odwagi...
lczerwosz pisze: Ewa Włodek pisze:
jest nas piętnastu
dwadzieścia trzy ręce
dwadzieścia siedem nóg
Tu jednak kompozycyjnie się to rozsadza, liczby się mnożą niefortunnie.
Sądzisz? Bo ja właśnie specjalnie "namnożyłam" Tych liczb, w kontraście do piętnastu z pięcioma filipinkami i dziesięcioma flaszkami z benzyną. Ale - zastanowię się nad Twoją sugestią...
:) :)
em_ pisze: na mnie zrobił wrażenie.
ooo, i to jest dla mnie bardzo ważne...
:rosa: :rosa: :rosa:

Drodzy Państwo, bardzo się cieszę, że wstąpiliście, pobyliście chwile i powiedzieliście dobre i mądre słowa, tym bardziej, że temat - kontrowersyjny i niełatwy. Nie tylko ze względu na kwestie warsztatowe, ale i "ideologiczne" ze ka rzeknę...
Samo dobre Wam posyłam...
Ewa

januszek

#6 Post autor: januszek » 02 sie 2014, 20:42

Ewa Włodek pisze:ano, Januszku, czas zatarł ślad...
Gdzie są 'kwiaty' z tamtych lat?
>> Przez prawie pół wieku zawyżano straty Powstania Warszawskiego do 250 tys., a nawet do 280 tys. ludzi, podczas gdy wynosiły one 150 tys. Jak do tego doszło i w jakim celu to robiono? Już w 1945 r. w obiektach pohitlerowskiego KL Warschau zorganizowano obóz pracy NKWD, który był miejscem izolacji i eksterminacji żołnierzy AK i polskiej inteligencji, sprzeciwiających się sowietyzacji Polski. Z tej przyczyny badania nad KL Warschau zostały przerwane, bowiem ich kontynuowanie ujawniałoby niejako automatycznie wymienioną działalność powojennego obozu, a takowej ujawniać nie chciano. Przyjęto więc kierunek stopniowego wyciszania KL Warschau, aż do całkowitego zanegowania jego istnienia. Zaś ofiary tego obozu wliczono do strat Powstania Warszawskiego - około 100 tys., a drugie 100 tys. łączono z gettem, <<

za:
http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_123.html

Awatar użytkownika
anastazja

#7 Post autor: anastazja » 02 sie 2014, 21:48

Odważnie i pięknie! Sama myślałam o takim wierszu, brakło odwagi. Gratulacje Ewuniu :bravo:

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#8 Post autor: Ewa Włodek » 03 sie 2014, 9:35

januszek pisze: Ewa Włodek pisze:
ano, Januszku, czas zatarł ślad...

Gdzie są 'kwiaty' z tamtych lat?
>> Przez prawie pół wieku zawyżano straty Powstania Warszawskiego do 250 tys., a nawet do 280 tys. ludzi, podczas gdy wynosiły one 150 tys. Jak do tego doszło i w jakim celu to robiono? Już w 1945 r. w obiektach pohitlerowskiego KL Warschau zorganizowano obóz pracy NKWD, który był miejscem izolacji i eksterminacji żołnierzy AK i polskiej inteligencji, sprzeciwiających się sowietyzacji Polski. Z tej przyczyny badania nad KL Warschau zostały przerwane, bowiem ich kontynuowanie ujawniałoby niejako automatycznie wymienioną działalność powojennego obozu, a takowej ujawniać nie chciano. Przyjęto więc kierunek stopniowego wyciszania KL Warschau, aż do całkowitego zanegowania jego istnienia. Zaś ofiary tego obozu wliczono do strat Powstania Warszawskiego - około 100 tys., a drugie 100 tys. łączono z gettem, <<

za:
http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_123.html
Januszku
w chwili wybuchu wojny Warszawa liczyła milion mieszkańców, plus-minus sto tysięcy. Jeśli odliczyć (to takie trywialne w tym kontekście) getto z jego powstaniem i likwidacją, Palmiry o inne miejsca straceń Warszawiaków, rozwałki w ruinach getta, transporty do obozów koncentracyjnych i inne inności - to doliczymy się jakichś circa 200 tys. Więc jak odejmiesz od tych wyjściowych 900 tys. - to masz circa 700 tys. mieszkańców, oczywiście z uwzględnieniem tak zwanych naturalnych ruchów ludności, cokolwiek to znaczy). A teraz Powstanie - to walki uliczne i polegli żołnierze, ale też ludność cywilna, która w mieście, przez dwa miesiące ogarniętym wojną bardzo gęściutko ginęła pod gruzami, pod bombami, umierała z ran i chorób (czy wiesz, na ten przykład, ile noworodków urodzonych w piwnicach - umierało? A to też - ludność i liczby w statystykach). No i czas tuż po kapitulacji Powstania - exodus Warszawiaków i gigantyczna śmiertelność z głodu, z wycieńczenia, z zimna, z chorób. Januszku, te 250 tys. ofiar Powstania - to nie jest liczba zawyżona, a - zaniżona i zawsze będzie szacunkowa, bo prawdy nikt się "nie doliczy" (co do enkawudowskiego obozu w Warszawie - to nie tylko Warszawa miała takie obozy, inne miasta - też, jak bym Ci napisała, ile takich punktów było w mikrym w porównaniu z Warszawą, Poznaniem czy Gdańskiem, Krakówku w tamtych czasach, to by Ci włosy dęba stanęły).
Tak, straty Warszawy w czasie wojny - to była hekatomba, i ja, urodzona, zakorzeniona i wychowana w mieście, które takiej ceny nie zapłaciło, za to stało się domem dla wielu, którzy z warszawskiego ówczesnego piekła uciekli - - mam ogromny szacunek dla tych, co je przeżyli i dla tych, którym nie było dane.
:)
anastazja pisze: Odważnie
ano, Anastazjo, odważam się czasami rzec coś od siebie...
:rosa: :rosa: :rosa:

Kochani, najpiękniej Wam dziękuję za wizytkę, za dany czas i za refleksje...
samo dobre do Was...
Ewa

Gajka

#9 Post autor: Gajka » 03 sie 2014, 10:18

EWUNIA :rosa:

...ceglane niebo... i niesamowita puenta :ok:

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#10 Post autor: eka » 04 sie 2014, 15:25

Niesamowita ta pierwsza odsłona liczb - suche wyliczenie rodzące przerażający obraz kalectwa, nierówności nie tylko kończyn, oczu, ale i dysproporcji militarnego potencjału.
Bardzo dobry warsztat, przejmujące obrazowanie aż po ostatni kadr.

:rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”