podczas apelu
złapali się za ręce
potem rozpalone głowy
chcieli razem skoczyć w ogień
czekał ich dół
powinni szybko odczuć stratę
tutaj stosunki nie trwają dłużej
niż do pierwszego głodu
zdążył zapamiętać jej numer
nim zapłonęli jednocześnie
w innych piecach
jeszcze długo pożądanie pozostawało
na obcych ciałach
Przedwczesna
- Fałszerz komunikatów
Re: Przedwczesna
i dylemat:
czy przedwcześnie zapałali do siebie ?
czy do tych obcych ciał?
albo ja przedwcześnie zacząłem
czy przedwcześnie zapałali do siebie ?
czy do tych obcych ciał?
albo ja przedwcześnie zacząłem

- Fałszerz komunikatów
Trzecia linijka nie mówi o zdradzie 

- eka
- Moderator
Przedwczesna, ale nie miłość - lecz śmierć w krematorium.
Trudno mi spokojnie komentować ten wiersz, jest piękny swymi bohaterami i ciężki przez najbardziej odhumanizowany czas człowieka.
Miłość i śmierć w obozie koncentracyjnym, w kilku linijkach tak mocno się przeplata. Miłość była tak wielka, że odcisnęła się na świadkach.
Dziękuję za "Przedwczesną".
Borowski, Różewicz, Nałkowska... przeminęli, dziś się relatywizuje, porównuje, a nawet pisze o kłamstwie oświęcimskim, więc przypominać o tamtym dramacie wciąż trzeba.
Trudno mi spokojnie komentować ten wiersz, jest piękny swymi bohaterami i ciężki przez najbardziej odhumanizowany czas człowieka.
Miłość i śmierć w obozie koncentracyjnym, w kilku linijkach tak mocno się przeplata. Miłość była tak wielka, że odcisnęła się na świadkach.
Dziękuję za "Przedwczesną".
Borowski, Różewicz, Nałkowska... przeminęli, dziś się relatywizuje, porównuje, a nawet pisze o kłamstwie oświęcimskim, więc przypominać o tamtym dramacie wciąż trzeba.
- Fałszerz komunikatów
eko, oczywiście, że warto przypominać o jednym z najgorszych okresów naszej historii, gdzie trzeba było się zmierzyć z wiarą w człowieka...
Dziękuję i czuję się wyróżniony, że Ci się podoba
Dziękuję i czuję się wyróżniony, że Ci się podoba

-
Słuchaj - to jeszcze długo pożądanie pozostawało na obcych ciałach - jest świetne. Nie chodzi o dosłowne rozumienie spadania popiołu wypuszczonego kominem na pozostałych więźniów, ale to, że pewne rzeczy - np. vis vitalis - są trwałe, trwalsze niż trwanie pojedynczego osobnika. To jest istota życia. Wprawdzie to co piszę jest prawdopodobnie inne od twojego zamierzenia, ale przecież nie o to chodzi!
Wcześniej (czyli praktycznie cały wiersz) zbyt sztampowo. Te głowy, to rozpalenie, ten dół, wreszcie numery. Właśnie - przy numerach można było pójść surrealistycznie i przerobić na coś takiego:
potem abonent się nie zgłaszał
mimo takiego Ordnungu
co poszło nie tak?
co poszło nie tak?
co poszło nie tak?
Aha - wizja obozów przedstawiana w latach 50 była inna od tej z lat 70 a jeszcze inna w latach 80 czy później. Żadna nie była prawdziwa - bo kto jest prawdziwszy - Borowski czy Nałkowska?
Wcześniej (czyli praktycznie cały wiersz) zbyt sztampowo. Te głowy, to rozpalenie, ten dół, wreszcie numery. Właśnie - przy numerach można było pójść surrealistycznie i przerobić na coś takiego:
potem abonent się nie zgłaszał
mimo takiego Ordnungu
co poszło nie tak?
co poszło nie tak?
co poszło nie tak?
Aha - wizja obozów przedstawiana w latach 50 była inna od tej z lat 70 a jeszcze inna w latach 80 czy później. Żadna nie była prawdziwa - bo kto jest prawdziwszy - Borowski czy Nałkowska?
- Fałszerz komunikatów
Pewnie, że nie chodzi. Ten fragment odnosi się do pewnych praktyk obozowych...