- złota gorączka
bliżej nocom do słów
do ich ciał spiętych
czekaniem
daleko dniom do pierwszej godziny
podcienia w obronie światła
roszącego skałę
najbliżej nam do siebie na pustyni
poddając ramiona rozwichrzonym
diabłom piasku
nasza samba i hologramowy MMM
w bandanie
jak pamięć w białoczerni
głazy w południe syczą kwarcem
węże ścieżek to tylko pragnienie
przystanek na pocałunek
wpis w dziennik z kamyków
że nie wrócisz, już wiem
pergaminowa skóra
ścięty cień
a ponadto
powietrze drga mariposą*
* mariposa - (hiszpański) motyl
iTuiTam
21 VIII 2014
- złota gorączka
złota gorączka
- iTuiTam
złota gorączka
- coobus
Re: złota gorączka
...czas wydaje się snem... - to pewnie też jest zapisane kamykami w dzienniku. Przyznam, że wiersz wydaje się hermetyczny. Ale dla mnie to zaleta. Lubię wgryzać się w dania, które pobudzają apetyt. Takie jak ten wiersz
Pozdrawiam, Elu. Cieszę się, że się uaktywniłaś, świadczy to o dobrej formie. A u mnie... ciągle jeszcze wakacje. Ale wypoczynek to dystans i świeżość umysłu

Pozdrawiam, Elu. Cieszę się, że się uaktywniłaś, świadczy to o dobrej formie. A u mnie... ciągle jeszcze wakacje. Ale wypoczynek to dystans i świeżość umysłu

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Bożena
wiersz wprowadza nowe krajobrazy nieznane nam- nie bywalcom w dalekich stronach- przez to wzbogaca moją wyobraźnię- świt często ma kolor złota- pięknie wychodzi na zdjęciach- to taka magiczna godzina
cóż- odchodzą ale w pamięci zostają- może by wzruszać- jak Twój wiersz Elu- serdeczności

cóż- odchodzą ale w pamięci zostają- może by wzruszać- jak Twój wiersz Elu- serdeczności

- eka
- Moderator
Suuuper!iTuiTam pisze:głazy w południe syczą kwarcem
Wiesz, jak dla mnie, dwie pierwsze cząstki obciążają niepotrzebnie wiersz, ciągną w dół.
Reszta bardzo liryczna. I mocna.

-
Coś mi przypomina ten wiersz.
enyłej:
bliżej nocom do słów
do ich ciał spiętych
czekaniem
To jakby kołysanka na opak, zamiana celów i skutków.
W drugiej właściwie nic. W trzeciej pozory scenerii, ale to tylko dekoracje - bez większego zaznaczenia.
w bandanie
jak pamięć w białoczerni
ma ciężar gatunkowy pierwszej. Nie wiem co to mmm - odczytuję jako swoisty negatyw www. Znakomita pamięć w białoczerni (choć zauważyć należy, że człowiek zapamiętuje wszystkie obrazy w odcieniach niebieskiego, ale tu chodzi o pewną tradycję, i kontrastowość - także poglądów).
W końcówce, powielającej minusy 2 i 3 - wyróżniłbym węże ścieżek to tylko pragnienie choć może lepiej jednak ścieżki węży?
enyłej:
bliżej nocom do słów
do ich ciał spiętych
czekaniem
To jakby kołysanka na opak, zamiana celów i skutków.
W drugiej właściwie nic. W trzeciej pozory scenerii, ale to tylko dekoracje - bez większego zaznaczenia.
w bandanie
jak pamięć w białoczerni
ma ciężar gatunkowy pierwszej. Nie wiem co to mmm - odczytuję jako swoisty negatyw www. Znakomita pamięć w białoczerni (choć zauważyć należy, że człowiek zapamiętuje wszystkie obrazy w odcieniach niebieskiego, ale tu chodzi o pewną tradycję, i kontrastowość - także poglądów).
W końcówce, powielającej minusy 2 i 3 - wyróżniłbym węże ścieżek to tylko pragnienie choć może lepiej jednak ścieżki węży?
- iTuiTam
Mówisz, Coobus'iu, że 'hermezja'? A miałam wrażenie, gdy pisałam, że prościej nie możnacoobus pisze:...czas wydaje się snem... - to pewnie też jest zapisane kamykami w dzienniku. Przyznam, że wiersz wydaje się hermetyczny. Ale dla mnie to zaleta. Lubię wgryzać się w dania, które pobudzają apetyt. Takie jak ten wiersz![]()
Pozdrawiam, Elu. Cieszę się, że się uaktywniłaś, świadczy to o dobrej formie. A u mnie... ciągle jeszcze wakacje. Ale wypoczynek to dystans i świeżość umysłu![]()

Na przykład tytuł...
Jak by nie było, pozdrawiam ciepło, dziękuję za czytanie, komentarz i pamiętanie o 'dołkach'.

-
węże ścieżek to tylko pragnienie można zatańczyć gdy brakuje słów gdy powietrze drga mariposą*

- iTuiTam
Ode mnie też daleko do tych stron, ale zostają w pamięci, może istotnie dlatego, by wzruszać?Bożena pisze:wiersz wprowadza nowe krajobrazy nieznane nam- nie bywalcom w dalekich stronach- przez to wzbogaca moją wyobraźnię- świt często ma kolor złota- pięknie wychodzi na zdjęciach- to taka magiczna godzina
cóż- odchodzą ale w pamięci zostają- może by wzruszać- jak Twój wiersz Elu- serdeczności![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
dziękuję za czytanie i komentarz
-
- iTuiTam
Dziękuję, Eka za czytanie i uwagi.eka pisze:Suuuper!iTuiTam pisze:głazy w południe syczą kwarcem
Wiesz, jak dla mnie, dwie pierwsze cząstki obciążają niepotrzebnie wiersz, ciągną w dół.
Reszta bardzo liryczna. I mocna.
![]()