Last minute
-
Last minute
Wspinam się na chabrościankę
Zawijam żółtym szlaczkiem
który umknie ku czerwieni
lecz ja zostanę ulegając
z głową zadartą do nieba
przy szeleście muszek
a może sianokosów
przed zaśnięciem odepnę się
od liny i wtargnę
jak zbój w beznadziejne
szukanie azylu w chłodzie
Zawijam żółtym szlaczkiem
który umknie ku czerwieni
lecz ja zostanę ulegając
z głową zadartą do nieba
przy szeleście muszek
a może sianokosów
przed zaśnięciem odepnę się
od liny i wtargnę
jak zbój w beznadziejne
- eka
- Moderator
Re: Last minute
Szkoda urlopowego, słonecznego nastroju peela przed odpięciem liny.
No, ale chyba bezpieczniej mu w chłodzie pod skałką.
Oryginalnie przestrzeń wersów połączona z wyznaniem.
Oryginalnie przestrzeń wersów połączona z wyznaniem.
-
Peel w szczerym polu, a może raczej w łóżku, w wyobrażeniu widząc siebie pośród zboża przerośniętego chabrami, makami i kwiatami dziurawca/?/,
relakso-kontemplacyjnie, prawdziwy wypoczynek.
Przed nim - ścianka, meblościanka, a może - mur.
Wygląda na to, że nie jest zadowolony z sytuacji, która jest jego udziałem.
Przed nim - ścianka, meblościanka, a może - mur.
Wygląda na to, że nie jest zadowolony z sytuacji, która jest jego udziałem.
-
No tak, ale tam nie ma półki, skałki. Jest tylko chłód.eka pisze:Szkoda urlopowego, słonecznego nastroju peela przed odpięciem liny.
(...)
Nie wiem jak peel, ale autora uderzyła wczoraj łąka na skraju pola ze zbożem z dobrze zachowanymi chabrami. Z powodu półhoryzontalnej pozycji w jakiej byłem wydało mi się oczywiste, że to łąka jest ścianą, a ja jestem u jej podnóża.bols pisze: Peel w szczerym polu, a może raczej w łóżku, w wyobrażeniu widząc siebie pośród zboża przerośniętego chabrami, makami i kwiatami dziurawca/?/,
Zastanawiałem się na pociągnięciem stylu chabrościanka, pszczołobarwa, cichokawka itp., bo wówczas sianokosy nabrałyby dodatkowego znaczenia, ale wydało mi się to niepotrzebnych chwytem. Jedno dziwne słowo brzmi donośniej.
-
Nie wiem dlaczego przestraszyłam się mojego optymistycznego, pierwszego odbioru i przekombinowałam, poprawiłam komentarz.haiker pisze:Nie wiem jak peel, ale autora uderzyła wczoraj łąka na skraju pola ze zbożem z dobrze zachowanymi chabrami. Z powodu półhoryzontalnej pozycji w jakiej byłem wydało mi się oczywiste, że to łąka jest ścianą, a ja jestem u jej podnóża.bols pisze: Peel w szczerym polu, a może raczej w łóżku, w wyobrażeniu widząc siebie pośród zboża przerośniętego chabrami, makami i kwiatami dziurawca/?/,
Zastanawiałem się na pociągnięciem stylu chabrościanka, pszczołobarwa, cichokawka itp., bo wówczas sianokosy nabrałyby dodatkowego znaczenia, ale wydało mi się to niepotrzebnych chwytem. Jedno dziwne słowo brzmi donośniej.
Czołganie po ścianie.
- eka
- Moderator
Czyli sen = śmierć, tak?haiker pisze:przed zaśnięciem odepnę się
od liny i wtargnę
jak zbój w beznadziejne
-
Ze względu na słowo "zbój", a jeszcze bardziej "azyl". One są zawsze niepokojące.bols pisze:Nie wiem dlaczego przestraszyłam się mojego optymistycznego, pierwszego odbioru i przekombinowałam, poprawiłam komentarz.
Czołganie po ścianie.
Co was wzięło na ponuractwo? Sen zimowy, peel widzi, że lato kaput i będzie osiem miesięcy chłodu, zimna lub mrozu.eka pisze:Czyli sen = śmierć, tak?
Już wie, że będzie ten chłód, a mimo to próbuje wbrew "zasadom" szukać trochę ciepła tam gdzie go nie będzie i tam, gdzie dotąd było. Trochę nierozgarnięty ten zbój, taki Rumcajs bardziej.
- anastazja
- to jest fajne. Gdybyś dał taki tytuł, mnie by się spodobał.haiker pisze:Wspinam się na chabrościankę
- szelest muszek, może, ale sianokosy? - myślę, że szelest to niezbyt dobrane słowo. Zważ na to czym koszona jest trawa; kosą, słyszałabym raczej świst, ale jeśli to kosiarka, o, to nie jest to szelesthaiker pisze:przy szeleście muszek
a może sianokosów

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Bożena
- a mnie muszki z szelestem w ogóle się nie kojarząanastazja pisze: szelest muszek, może,

- najbardziej dla mnie- zwłaszcza to odpinanie liny- niekiedy jak zasypiam to wydaje mi się że spadam- więc odnalazłam coś dla siebiehaiker pisze:przed zaśnięciem odepnę się
od liny i wtargnę
jak zbój w beznadziejne

-
Chabrościanka .....mnie urzekła - super