fsdgdf

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
karolek

Re: Natręctwa

#21 Post autor: karolek » 12 paź 2014, 0:50

.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016, 21:10 przez karolek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#22 Post autor: lczerwosz » 12 paź 2014, 0:57

Berele pisze:Zauważmy, że ten peel nie tyle mówi, co mówienie uprawia. To nowomowa, wpisywanie się w konwencję.
Mówienie jest czynnością fizjologiczną. Zapis słowny jest formą rejestracji mowy. Jest wtórny. Pismo jest wtórne.
To powiedz swój wiersz na głos, np. przez telefon. Jeśli chcesz postawić te wtrącenia, to zapisz je profesjonalnie, dla czytelnika, dla mówcy.
Interpunkcja i podział na wiersze i strofy mają pomagać a nie przeszkadzać w interpretacji. Trzeba znaleźć melodię, akcenty. Aktor, jak dostaje tekst scenariusza, to wie, co zamierza scenarzysta, reżyser. Otrzymuje wskazówki interpretacyjne, oczywiście dodaje swój talent.
Nie, technologia nie przeszkadza w słuchaniu muzyki, najczęściej ją umożliwia. Koncerty na żywo, czy wspólne śpiewanie jest teraz stosunkowo rzadkie.W metrze co druga osoba słucha czegoś przez słuchawki. Jaka tu złożoność, że kabel się czasem plącze.
Jak ułatwisz usłyszeć komuś tekst to dopiero wtedy taki ktoś rozpocznie proces myślenia, analizy, odkryje te drugie dna, zrozumie intencje. A jak mu zamącisz błękit w głowie, to może poczuje informacyjny szum i wyłowi pojedyncze fragmenty, dość przypadkowo. No to też forma sztuki, tak puszczać dźwięk, pokazywać obraz, aby trzeba było sie domyślać, co widać lub słychać. Drukować książki nieczytelnym alfabetem. Może to ciekawy eksperyment. Na pewno dobre na niusa (newsa) dla telewizji. Że x-siński zrobił nowy performance. I tylko.

Berele

#23 Post autor: Berele » 12 paź 2014, 8:13

Wasze postulaty są dla mnie zrozumiałe. 'Przerzutnia' w tym wierszu to dodatkowa maniera; on istotnie może funkcjonować bez tego jako taki łysy.

:)

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#24 Post autor: lczerwosz » 12 paź 2014, 8:32

:ok:

Gajka

#25 Post autor: Gajka » 12 paź 2014, 10:23

Berele :)

Mnie się nie podoba taki ciąg. wolę jasną wersyfikację, tutaj wszystko poplątane a może tak właśnie miało być :)
Jako czytelnik, jestem zawiedziona , liczyłam na bardziej wyrazisty przekaz :myśli:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”