Boję się nawet mrugnąć
- anastazja
boję się nawet mrugnąć by nie utracić
rozgrzanej słońcem chwili biega po drzewach
kolorami miedzi i ognia
magia ukryta w bieszczadzkich
górach spokój otwiera myśli inspiruje
w otwartej przestrzeni natura barw
odważniejsza od pracy artysty
rozgrzanej słońcem chwili biega po drzewach
kolorami miedzi i ognia
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Re: Boję się nawet mrugnąć
Znakomite,brawoanastazja pisze:natura barw

- lczerwosz
- Administrator
jak się też mówi, że życie przerosło kabaret, choć to inna dziedzina zdziwienia.
Coś jest tu nie tak, przepisuję z uzupełnieniem:
boję się nawet mrugnąć, by nie utracić chwili rozgrzanej słońcem, która (lub które) biega po drzewach kolorami miedzi i ognia.
Coś jest tu nie tak, przepisuję z uzupełnieniem:
boję się nawet mrugnąć, by nie utracić chwili rozgrzanej słońcem, która (lub które) biega po drzewach kolorami miedzi i ognia.
- Patka
Trochę szkoda, że nie zdołałaś wymyślić tytułu, tylko skorzystałaś z początku wiersza, zawsze to lepiej wygląda, gdy tytuł jest.
Leszek ma rację, że z racji braku interpunkcji może powstać problem z czytaniem.
Ogólnie zwykły obrazek. Ciężko mi tu znaleźć coś dla siebie.
Pozdrawiam
Patka
Leszek ma rację, że z racji braku interpunkcji może powstać problem z czytaniem.
Ogólnie zwykły obrazek. Ciężko mi tu znaleźć coś dla siebie.
Pozdrawiam
Patka
- Fałszerz komunikatów
W drugiej strofie masz powtórzenie.
Rzeczywiście ładny fragment, który podkreślił Zodiak
górach spokój otwiera myśli inspiruje - czytam bez tego fragmentu, brakuje elementu, który mógłby zaskoczyć czytelnika. W zasadzie wcześniej nie wyszczególniasz elementów krajobrazu typowych dla regionu Bieszczadów, dlatego tym bardziej nie jest potrzebny. Przynajmniej mym zdaniem
Ładny, obrazowy wiersz. Nie w moim klimacie, ale ma swoją wartość
Tytuł widziałbym w nawiasie i z wielokropkiem, bo to powtórzenie pierwszego wersu.
Rzeczywiście ładny fragment, który podkreślił Zodiak

górach spokój otwiera myśli inspiruje - czytam bez tego fragmentu, brakuje elementu, który mógłby zaskoczyć czytelnika. W zasadzie wcześniej nie wyszczególniasz elementów krajobrazu typowych dla regionu Bieszczadów, dlatego tym bardziej nie jest potrzebny. Przynajmniej mym zdaniem

Ładny, obrazowy wiersz. Nie w moim klimacie, ale ma swoją wartość

- iTuiTam
anastazja pisze:boję się nawet mrugnąć by nie utracić chwili
rozgrzanej słońcem biega po drzewach
kolorami miedzi i ognia
Anastazjo, mam nadzieję, że nie dostanę po łapach za poniższe odczytanie:
anastazja pisze:boję się nawet mrugnąć by nie utracić chwili
rozgrzana słońcem biega po drzewach
kolorami miedzi i ognia
magia w bieszczadach
spokój gór otwiera myśli
inspiracja otwartej przestrzeni
w naturalnych barwach
odważniejsze od pracy artysty
Puenta wiersza bardzo mi się spodobała. Artyści są czasem tchórzliwi, jeśli można ich zachowanie tak nazwać, wobec piękna. Uwarunkowani przeszłością, trendami, modną estetyką, krytyką, wiedzą że często nie mogą pokazać świata jakim jest. Jedni uważają to za błogosławieństwo, inni natomiast za ograniczenie.
serdecznie
iTuiTam
- coobus
Cieszę się, że miałem niedawno okazję spojrzeć Twoim okiem na miejsca, które opisujesz, które odwiedzasz na co dzień, na te sarny widoczne z Twojego okna. I ja tam powracam wierszami.
Różne są formy ustawiania szyku współczesnego wiersza, czasami wpadamy na takie, o które się obijamy. Ale już się nauczyłem szanować każdą formę, od kiedy traktuję ją tylko jako kosmetykę, bo na tym polu wszystkie chwyty są dozwolone. Przeszeregowanie wyrazów, by ustawiły się czytelnie, pozostawiam wyobraźni. Staje się to rutyną i znakiem czasu. Dlatego przyswajam i ten rozstrzelony szyk Twojego wiersza, pozornie wołającego o interpunkcję.
Lubię Twoje wierszopisanie, Ana.
Różne są formy ustawiania szyku współczesnego wiersza, czasami wpadamy na takie, o które się obijamy. Ale już się nauczyłem szanować każdą formę, od kiedy traktuję ją tylko jako kosmetykę, bo na tym polu wszystkie chwyty są dozwolone. Przeszeregowanie wyrazów, by ustawiły się czytelnie, pozostawiam wyobraźni. Staje się to rutyną i znakiem czasu. Dlatego przyswajam i ten rozstrzelony szyk Twojego wiersza, pozornie wołającego o interpunkcję.
Lubię Twoje wierszopisanie, Ana.

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Ewa Włodek
fajny obrazek. A Artysta, który tworzy takie inspiracje...
uśmiechy posyłam liczne...
Ewa

uśmiechy posyłam liczne...
Ewa
- anastazja
Dzięki Zodiak - przy okazji witam
nie widzę Fałszerzu?
o proszę! Twój warsztat Elu na najwyższej półce. A ja coś podbiorę - mogę
Bardzo Ci dziękuję.

Tak Leszku, masz rację. Zauważyłam dzisiaj, zaraz poprawię.lczerwosz pisze:Coś jest tu nie tak, przepisuję z uzupełnieniem:
Może jednak wymyślę. Dziękuję Patko.Patka pisze:Trochę szkoda, że nie zdołałaś wymyślić tytułu, tylko skorzystałaś z początku wiersza, zawsze to lepiej wygląda, gdy tytuł jest.
-Fałszerz komunikatów pisze:W drugiej strofie masz powtórzenie.

iTuiTam pisze: Anastazjo, mam nadzieję, że nie dostanę po łapach za poniższe odczytanie:

- już go nie ma Coobusku. Dzięki wielkiecoobus pisze: Dlatego przyswajam i ten rozstrzelony szyk Twojego wiersza, pozornie wołającego o interpunkcję.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- Fałszerz komunikatów
W górach - W przestrzeni