jesiennie niezmiennie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Patka

Re: jesiennie niezmiennie

#11 Post autor: Patka » 13 paź 2014, 20:00

Nie czytało mi się dobrze. Potykałam się co jakiś czas o jakieś słowo. Nie wiem, czy to wina szyku zdań, użytych wyrazów czy czegoś innego. Po prostu nie mogłam wejść w tekst.
Ale na jednym przykładzie mogę napisać, czemu mi zgrzytło:
iTuiTam pisze:misterne babie lato się wplata we włosy
Lepiej mi się czyta z "się" po czasowniku. To "się wplata" brzmi sztucznie, tak się raczej nie mówi. Porównaj: "Chłopcy się biją z nauczycielem" a "Chłopcy biją się z nauczycielem".

Reszta to już kwestia mojego czytania. Nie wiem, może jeszcze za mało jesiennego klimatu w powietrzu, w końcu ciągle jeszcze czuć lato. ;)

Pozdrawiam
Patka

Awatar użytkownika
iTuiTam

#12 Post autor: iTuiTam » 13 paź 2014, 22:00

anastazja pisze:
iTuiTam pisze:błądzą wolno mgły smutku wiotkie chłodne panny
i szeleszczą falbany po liściastych kobiercach
- to i nie tylko. Urocze spojrzenie wstecz. Pozdrawiam. :)
Nie tylko wstecz, Anastazjo :)
Po prostu jesiennienie.

Dziękuję za czytanie.

Dodano -- 13 paź 2014, 14:08 --
Patka pisze:Nie czytało mi się dobrze. Potykałam się co jakiś czas o jakieś słowo. Nie wiem, czy to wina szyku zdań, użytych wyrazów czy czegoś innego. Po prostu nie mogłam wejść w tekst.
Ale na jednym przykładzie mogę napisać, czemu mi zgrzytło:
iTuiTam pisze:misterne babie lato się wplata we włosy
Lepiej mi się czyta z "się" po czasowniku. To "się wplata" brzmi sztucznie, tak się raczej nie mówi. Porównaj: "Chłopcy się biją z nauczycielem" a "Chłopcy biją się z nauczycielem".

Reszta to już kwestia mojego czytania. Nie wiem, może jeszcze za mało jesiennego klimatu w powietrzu, w końcu ciągle jeszcze czuć lato. ;)

Pozdrawiam
Patka
Wiem, Patko, wiem że lepiej z tym się w innym miejscu, ale sobie poczytaj całość w rytmie walczyka :)
Czasami trzeba się przystosować do wiersza bez względu na poprawność i tu o to chodzi.

U mnie duuuużo jesieni i stąd jesiennie niezmiennie.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#13 Post autor: eka » 15 paź 2014, 12:45

Gdyby wyrównać liczbę sylab do przeważającego zgłoskowca, byłby to klasyczny wiersz regularny. :) Rymy w układzie naprzemiennym, średniówka... myślałaś o tym?
Pięknie o jesieni tutaj w dwóch desygnatach.
Jak dobrze poczytać, pomieszkać w Twoich wersach.

Awatar użytkownika
iTuiTam

#14 Post autor: iTuiTam » 15 paź 2014, 17:34

eka pisze:Gdyby wyrównać liczbę sylab do przeważającego zgłoskowca, byłby to klasyczny wiersz regularny. :) Rymy w układzie naprzemiennym, średniówka... myślałaś o tym?
Pięknie o jesieni tutaj w dwóch desygnatach.
Jak dobrze poczytać, pomieszkać w Twoich wersach.
Eko, dziękuję za spojrzenie i słowa.

Tak, myślałam o 'porządkach', ale jako że jestem z reguły osobą łamiącą zasady, uparciuchem na dodatek leniwym, to jest jak jest.

Trudno o zaszeregowanie tego wiersza jako klasycznego regularnego, dlatego zamieściłam go w wolnych. Chodziło mi i o to, że nie zawsze wszystko płynie gładko. Zdarzają się po drodze kamienie, przewrócone pnie, łachy piasku i żwiru. Do klasycznej rymowanej poezji podchodzę jak do matematyki a tej niestety nigdy nie lubiłam.

Daję pole do popisu wszystkim, którzy chcieliby 'wygładzić' jesiennie niezmiennie
:)
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

ono

#15 Post autor: ono » 15 paź 2014, 17:38

iTuiTam pisze:Daję pole do popisu wszystkim, którzy chcieliby 'wygładzić' jesiennie niezmiennie
:ok: :rosa: :bravo:

hihihi

Awatar użytkownika
iTuiTam

#16 Post autor: iTuiTam » 22 paź 2014, 5:04

kamil rousseau pisze:
iTuiTam pisze:Daję pole do popisu wszystkim, którzy chcieliby 'wygładzić' jesiennie niezmiennie
:ok: :rosa: :bravo:

hihihi
Spróbujesz?
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

witek kiejrys

#17 Post autor: witek kiejrys » 22 paź 2014, 9:00

Dzisiaj z rymami! To dobry wiersz i czytam go już któryś raz, z największa przyjemnością.
Lubię Twoje spacery, także te nostalgiczne, także te przepełnione lirycznym ciepłem.
Piękny język okraszony smaczkami. Twój ogląd świata, ludzi i uczuć, jest mi bardzo bliski.
To dlatego większość Twoich wierszy bardzo mi się podoba. Są mi po prostu bliskie!
I za to dziękuję!
:rosa: :kofe:
Jak zawsze, uściski + 1,
Witek
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela

Albert Camus

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”