autoportret zbiorowy
-
autoportret zbiorowy
kobiety z moich obrazów mają w oczach strach
często krzyżują nogi zaciskają piąstki
próbowałam wpiąć im kwiaty we włosy
podnieść kąciki warg odsłonić ramiona
one nie chcą
to tylko dekorowanie rozpaczy
nadmiar potęguje pustkę
one nie chcą
nadmiar potęguje pustkę
Ostatnio zmieniony 19 paź 2014, 11:58 przez datura, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Re: autoportret zbiorowy
tylko Malarka może je uleczyć
są jej
pierwsza próba (dodanie kwiatów) pokazał ze nie tędy droga
zmiana musi nastąpić w środku
w sercu
ale droga jest
lecz uwaga
w smutku i doli ofiary
też można się ... zakochać
są jej
pierwsza próba (dodanie kwiatów) pokazał ze nie tędy droga
zmiana musi nastąpić w środku
w sercu
ale droga jest
lecz uwaga
w smutku i doli ofiary
też można się ... zakochać
- Fałszerz komunikatów
Dekorowanie rozpaczy - to zabieram. Tak, jeśli twarz rozpaczy umalujemy, będzie ona wyrazistsza
Myślę, że obrazy to wizje, jakie pojawiają się u peelki podczas pisania i ulubiony temat. Kobiety teoretycznie silne (zaciskanie piąstek), a przecież mowa ciała zdradza wszystko - one są bezsilne.
Bardzo ciekawy wiersz o wpływaniu na poetycką rzeczywistość

Bardzo ciekawy wiersz o wpływaniu na poetycką rzeczywistość

-
Hosanno, fałszerzu- dziękuję Wam bardzo za opinię i ciekawe interpretacje. Bardzo lubie poruszać malarskie tematy w wierszach, bo sama maluję:) Od tego roku akademickiego już nawet bardziej profesjonalnie;)
- eka
- Moderator
A tak?datura pisze:kobiety z moich obrazów mają w oczach strach
próbowałam wpiąć im we włosy kwiaty
one nie chcą
nadmiar potęguje pustkę
autoportrety
kobiety na moich obrazach
często krzyżują nogi i zaciskają piąstki
podnieść kąciki warg
lekko odsłonić ramiona
nie chcą
mówią

-
Eko, dziękuję bardzo za Twoją sugestię 
Co do tytułu, to Toja propozycja mnie zainteresowała. Ja w swojej nawiązuje do wiersza, który jest właśnie takim autoportretem zbiorowym, Ty natomiast bardziej do samych obrazów, o których jest mowa w wierszu.
Motyw strachu w oczach może rzeczywiście zbędny, sama nie wiem... W końcu nogi krzyżują osoby niepewne, bojaźliwe...
Sugestia zmiany kolejności słów we fragmencie dotyczącym włosów jest jak najbardziej trarfna:) Zastosuję ją na pewno:))
Jeśli chodzi o odsłanianie ramion, to rytmicznie brzmi lepiej "lekko odsłonić ramiona", ale wolałąbym tak nie dopowiadać, muszę to jeszcze przemyśleć.
"one nie chcą" - poprzez zaimek chciałąm tutaj podkreśliż, że to jest ich "decyzja", jak bardzo wpływają na artyste, z którym w duzym stopniu są tożsame, wydaje mi sie , że w ten sposób podkreślam ich ważność.
Jeśli chodzi o puente to raczej zostawie ja taka jaka jest:) Dzieki za sugestie:))

Co do tytułu, to Toja propozycja mnie zainteresowała. Ja w swojej nawiązuje do wiersza, który jest właśnie takim autoportretem zbiorowym, Ty natomiast bardziej do samych obrazów, o których jest mowa w wierszu.
Motyw strachu w oczach może rzeczywiście zbędny, sama nie wiem... W końcu nogi krzyżują osoby niepewne, bojaźliwe...
Sugestia zmiany kolejności słów we fragmencie dotyczącym włosów jest jak najbardziej trarfna:) Zastosuję ją na pewno:))
Jeśli chodzi o odsłanianie ramion, to rytmicznie brzmi lepiej "lekko odsłonić ramiona", ale wolałąbym tak nie dopowiadać, muszę to jeszcze przemyśleć.
"one nie chcą" - poprzez zaimek chciałąm tutaj podkreśliż, że to jest ich "decyzja", jak bardzo wpływają na artyste, z którym w duzym stopniu są tożsame, wydaje mi sie , że w ten sposób podkreślam ich ważność.
Jeśli chodzi o puente to raczej zostawie ja taka jaka jest:) Dzieki za sugestie:))
- eka
- Moderator
Daturo, dzięki za dialog...
I oczywiście to Twoje emocje i sensy, mam nadzieję, a wręcz czuję, że nie masz mi za złe, bo mi w trakcie czytania wierszy przychodzą do głowy różne pomysły, dobre lub złe, ale decyduje zawsze Autor. Z szacunkiem do jego wyborów się odnoszę.
A to, że trzy grosze wtrącam jest tylko wyrazem mojego zainteresowania wierszem.
Pozdrawiam.

I oczywiście to Twoje emocje i sensy, mam nadzieję, a wręcz czuję, że nie masz mi za złe, bo mi w trakcie czytania wierszy przychodzą do głowy różne pomysły, dobre lub złe, ale decyduje zawsze Autor. Z szacunkiem do jego wyborów się odnoszę.
A to, że trzy grosze wtrącam jest tylko wyrazem mojego zainteresowania wierszem.
Pozdrawiam.

-
Eko, oczywiście, ze nie mam za złe:)) Cieszę się z sugestii, bo nieraz dają dają do myślenia i dzieki nim jestem w stanie ulepszyć wiersz;)
Mimo prób i starań podmiotu w odświeżeniu "autoportretu zbiorowego", to wszystko zostaje takie, jakie było - życie zawieszone w próżni. Ciekawy i dobrze napisany wiersz.
-
Nie wiem, czy zaletą, czy wadą jest tu takie dobitne nazywanie tych emocji: strach, rozpacz, bo jest jeszcze dużo pomiędzy. Choć z drugiej strony, dlaczego nie pokazać peela działającego w odruchu, który nie ma czasu na głębszą refleksję. Ogólnie wiersz dobry i precyzyjnie trafia w sedno.
:-)
:-)