fdas

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Berele

fdas

#1 Post autor: Berele » 19 paź 2014, 13:53

dsaf
Ostatnio zmieniony 23 lis 2014, 5:46 przez Berele, łącznie zmieniany 1 raz.

ono

Re: NOCNY

#2 Post autor: ono » 19 paź 2014, 17:30

Berele
U mnie nocne nie kursują, zbyt mała mieścina, ale...ten wiersz sprawił mi przyjemność, bo przypomniał takie podróże przed wielu, wielu laty, a to był czas kiedy na wiersze nie było czasu. Pamietam atmosferę tych podróży - gdzieś w rogu kiwał się pijany dogorywacz, ktos jechał na nocną zmianę (może to był palacz , który o 4.00 miał rozpalić piec w spóldzielni)...i te zgrzyty kól na rozjazdach.
Ale powinienem o wierszu. jestem pełen podziwu do Ciebie jako obserwatora i autora zapisującego obraz widziany i obraz myśli. Piękny jest ten motyl w dłoniach - to tak jakbyś tulił Dostojewskiego. Nawet wulgaryzm jest w odpowiednim miejscu i nie razi, a raczej dodaje uroku. Piękny wiersz.
A teraaz piękne kwiaty z wiersza:
Berele pisze:W mych dłoniach - zamknięty motyl - pocałunek Księcia
Myszkina.
Berele pisze:Jej twarz wykreślona gęsim piórem
Berele pisze:Po drodze - mieszkaniec wypadł
z filharmonii falowca na spacer z psem. Te budynki wciąż inaczej pokazują kolanka.
Berele pisze: rozpakowane elementy nocy.
Masz ode mnie za to bukiet kwiatów :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa: i :bravo: :bravo: :bravo:

pozdrawiam

kamil

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#3 Post autor: eka » 19 paź 2014, 20:38

Świetnie się czyta, nawet wulgaryzm niezbyt uwiera. Jest kilka ładnych fraz, skutecznie pozwalają o nim zapomnieć, choć uważam, że warto by było nie iść na łatwiznę i znaleźć synonim pozawulgowy.
Trójmiejski falowiec?
Mrówkowiec - fakt mnożenie.
Podoba mi się NOCNY, mimo zapisu charakterystycznego dla wiersza (strofy) bardziej jest prozą, poetycką.
Pozdrawiam.

Alek Osiński

#4 Post autor: Alek Osiński » 20 paź 2014, 2:13

Jest tu kilka bardzo fajnych rozwiązań, chociaż i kilka niepotrzebnych chyba
nadpisań jak np. "dłonią inteligencji", po przepisaniu wyszedłby dobry wiersz,
a i nocna obawa pewnie znikła... ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”