Uznana

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
iTuiTam

Re: Uznana

#11 Post autor: iTuiTam » 20 paź 2014, 17:37

Dziękuję za wyjaśnienie. Ktoś ze znajomych mówił mi o tej aktorce.
  • (Na marginesie:
    Rak trzustki - według tych, co się znają - jest niestety jednym z 'najszybszych' w gaszeniu istnienia. Szkoda, że p. Anna Przybylska - dowiedziawszy się o swojej chorobie - nie zażyczyła sobie, by dać jej święty spokój. A może to zrobiła?

Może dzięki niej i 'publicznemu umieraniu' jakiś polski naukowiec zajmie się problemem leczenia tej paskudnej choroby.)
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#12 Post autor: Fałszerz komunikatów » 20 paź 2014, 17:45

Myślisz, że nasi drodzy dziennikarze okażą się takimi polskimi Wolandami? :tan:

Awatar użytkownika
iTuiTam

#13 Post autor: iTuiTam » 20 paź 2014, 17:49

To zależy od dziennikarzy, od ich woli.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Patka

#14 Post autor: Patka » 20 paź 2014, 19:08

W życiu bym nie pomyślała, że to o Annie Przybylskiej czy innej osobie, gwieździe. Brakuje jakiegoś konkretniejszego nawiązania, słów-kluczy, np. coś o chorobie aktorki albo tym, czym się zajmowała. Tak wiersz jest bardzo ogólny i widzę w nim po prostu dziewczynę, zwykłą. No, może tytuł wskazywać, że chodzi o ważną osobę, która zasłynęła tym i tym.
Fałszerz komunikatów pisze:nie możesz być zapamiętana inaczej
niż dziewczyny z sąsiedztwa
gdzie pokazywały zmiany
części ciała
Używasz "gdzie" - a gdzie wcześniej jest określenie jakiegoś miejsca? "sąsiedztwo" ma być tym miejscem? No nie bardzo. "Dziewczyny z sąsiedztwa" traktowane są jako jedna forma wyrazowa (mówi się przecież: dziewczyna z sąsiedztwa; ciężko to od siebie oddzielić, w świadomości czytelniczej słowa te będą traktowane razem), więc zdanie jest teraz bez sensu. To tak jakby napisać: nie możesz być zapamiętana inaczej niż Karol Nowak, gdzie pokazywały zmiany części ciała. Jakbyś napisał np. "...niż dziewczyny z Krakowa, gdzie pokazywały...", to by było ok, choć też brzmi trochę pokracznie. Mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi. Mnie zgrzyta ten fragment zawsze, gdy go czytam, dlatego piszę o swoich wątpliwościach. Moim zdaniem najlepiej zamienić "gdzie" na "które". Ale zrobisz jak uważasz.
Fałszerz komunikatów pisze:zmiany
części ciała
Też brzmi nieładnie, podwójny Dopełniacz, br. Ale chyba nie dałoby się na nic innego zmienić.

Dla mnie za mało, za krótko, za... wiesz jak, by mnie porwało. Powtarzam - dla mnie.

Pozdrawiam
Patka

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#15 Post autor: Fałszerz komunikatów » 20 paź 2014, 19:22

...i zbyt grafomańsko;)
A jaką funkcję w określeniu "dziewczyna z sąsiedztwa" pełni sąsiedztwo? Czyż nie jest wyznacznikiem miejsca? A Ania pojawiała się w sąsiedztwie różnych porozbieranych na własne życzenie panienek, często chwalących się nawet nie chorobami, co tym, że właśnie zaczął im się okres.
Oj, Paciu, wiem jak lubisz moje pisanie :cha:
Anny Przybylskiej mało, ale symbol osoby będącej na świeczniku raczej powinien być dostrzegalny :smoker:

Awatar użytkownika
Patka

#16 Post autor: Patka » 20 paź 2014, 19:35

Fałszerz komunikatów pisze:A jaką funkcję w określeniu "dziewczyna z sąsiedztwa" pełni sąsiedztwo? Czyż nie jest określeniem miejsca?
Wybacz, ale zostanę przy swoim zdaniu. Mnie i zgrzyta i już. Wytłumaczyłam dlaczego.
Fałszerz komunikatów pisze:Anny Przybylskiej mało, ale symbol osoby będącej na świeczniku raczej powinien być dostrzegalny :smoker:
Też mnie się wydaje, że w moich tekstach wszystko jest ładnie widoczne, a różnie z tym wychodzi. ;) Tak więc trzeba się postawić na miejscu czytelnika, jak on to widzi. A, jak wiadomo, interpretacje utworów mogą być różne.
Fałszerz komunikatów pisze:Oj, Paciu, wiem jak lubisz moje pisanie :cha:
No ba... :tan:

karolek

#17 Post autor: karolek » 21 paź 2014, 23:59

Wydaje mi się, ze dziennikarze lubią pośmiertnie "uświęcać" niektóre osoby. Jeśli właśnie jakaś znana persona umrze, nagle docenia się, jaka to z niej była dobra matka, żona, życzliwa osoba itp.
Występuje zjawisko "wybielania", że z normalnego człowieka robi się nagle świętą, pewnie dlatego, żeby ludzie chętniej kupowali gazety i czytali artykuły, a paradoksalnie - za życia tej osoby, nie docenia się jej, a wręcz pomawia, rozsyła plotki...

Na znacznie większą skalę, po śmierci Lady Di, też tak postępowano, zanim na jaw nie wyszły pikantne szczegóły z jej życia.

:beer:

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#18 Post autor: Fałszerz komunikatów » 22 paź 2014, 0:02

I to jest przykład metaforycznego gwałtu na zmarłych gwiazdach...
:beer:

karolek

#19 Post autor: karolek » 22 paź 2014, 0:17

Fałszerz komunikatów pisze:I to jest przykład metaforycznego gwałtu na zmarłych gwiazdach...
Ja to bym powiedział, że to za życia jest ten metaforyczny gwałt, a po śmierci "w nagrodę" - zadośćuczynienie.
:smoker:

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#20 Post autor: Fałszerz komunikatów » 22 paź 2014, 0:18

Nagroda w cudzysłowie - dobrze to określiłeś :smoker:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”