Mogę?
Wejść.
Kim jesteś?
Mam wiele imion
dla ciebie - Piątą Porą Roku.
Przyszłaś po mnie?
Jeszcze nie
tylko pogadać.
...
Dasz mi na drogę gościniec?
Nie chcę wiele, prawie nic
tylko...twoją urodę.
31 października 2014
wersja I jest tu
Piąta Pora Roku, wersja II
- Lucile
- Moderator
- Moderator
Re: Piąta Pora Roku, wersja II
Lucile, nie pogniewasz się?Lucile pisze:Mogę?
Wejść.
Kim jesteś?
Mam wiele imion
dla ciebie - Piątą Porą Roku.
Przyszłaś po mnie?
Jeszcze nie
tylko pogadać.
...
Dasz mi na drogę gościniec?
Nie chcę wiele, prawie nic
tylko...twoją urodę.

Wizyta
- Wejdź. Kim jesteś?
- Dla ciebie Piątą Porą Roku.
- Przyszłaś po mnie?
- Jeszcze nie.
- Czego więc chcesz?
- Tylko twojej urody.

Pozdrawiam.
- lczerwosz
- Administrator
No coś w tym stylu, Eka jeszcze to skompresowała. Obie wersje (Twoja II-ga i Eki) dużo lepsze niż I. Nie będę Cię wyręczał, ale wyobrażam sobie jeszcze bardziej zwartą, syntetyczną. Z tym gościńcem, takie trochę wiejskie. Nic nie mam przeciwko, tylko niepotrzebne ograniczenie, powiedzmy środowiskowe. A te sprawy są najbardziej uniwersalne, jak tylko można sobie wyobrazić.
Dodałem link do I-szej wersji, nie gniewaj się.
Dodałem link do I-szej wersji, nie gniewaj się.
-
- Patka
Ja np. nie wiem, czemu II wersja wiersza znalazła się w osobnym temacie, a nie pod wersją pierwotną. Łatwiej by było porównać.
Dla mnie nic specjalnego, ot, krótki dialog. Mało poezji w poezji i jeszcze nieciekawie napisane, by rozmyślać nad wierszem. Utwór dałabym do Ekstremalnych, wtedy by się jakoś bronił.
Przed obydwoma "tylko" powinien być przecinek, jeśli chcesz bawić się interpunkcją jak w prozie (a widzę, że chcesz)
Jestem też za pomysłem eki, by zaczynać kwestie od myślników, a nie korzystać z kursywy. Niezbyt to pomaga w czytaniu, wypowiedzi się mieszają.
Pozdrawiam
Patka
Dla mnie nic specjalnego, ot, krótki dialog. Mało poezji w poezji i jeszcze nieciekawie napisane, by rozmyślać nad wierszem. Utwór dałabym do Ekstremalnych, wtedy by się jakoś bronił.
Nie wiem, dlaczego pytajnik jest już po pierwszym wyrazie, a drugi kończy się kropką. Jak dobrze rozumiem, wszystko jest wypowiedzią jednej osoby, więc naturalniej byłoby napisać: Mogę wejść?Lucile pisze:Mogę?
Wejść.
Przed obydwoma "tylko" powinien być przecinek, jeśli chcesz bawić się interpunkcją jak w prozie (a widzę, że chcesz)
Brakuje spacji.Lucile pisze:tylko...twoją urodę.
Jestem też za pomysłem eki, by zaczynać kwestie od myślników, a nie korzystać z kursywy. Niezbyt to pomaga w czytaniu, wypowiedzi się mieszają.
Pozdrawiam
Patka