Tego nie zrobię
-
Tego nie zrobię
Przez półotwarte drzwi
nie przeciśniesz się z tym bagażem,
jedno z was zostaje na starej pryczy.
Musisz wybrać, czy
na drugą stronę to ty przechodzisz,
czy twoje uczucia.
Próżno prosić o pomoc.
Mógłbym, ale tego nie zrobię.
Decydować trzeba samemu.
Za drzwiami nieznane, o którym
nawet najmniejszym szelestem
nie powie ci nikt.
'Motyw pocztówki' 2011
Musisz wybrać, czy
czy twoje uczucia.
Próżno prosić o pomoc.
Decydować trzeba samemu.
Za drzwiami nieznane, o którym
nie powie ci nikt.
'Motyw pocztówki' 2011
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela
Albert Camus
Albert Camus
- eka
- Moderator
Re: Tego nie zrobię
Sugestywne otwarcie, zarysowanie sytuacji lirycznej w pierwszej części.
W drugiej najważniejsze - cel:
Musisz wybrać,
na drugą stronę przechodzisz ty,
czy twoje uczucia.
W trzeciej podkreślenie autonomiczności decyzji bohatera/bohaterki i odmowa w jej współuczestniczeniu.
W końcowej wyjaśnienie czym jest druga strona. Najbardziej liryczna zwrotka.
W ramach refleksji powiem, że nie rozumiem konieczności podejmowania takiej decyzji.
Nie podałeś przyczyny.
Pozdrawiam.
W drugiej najważniejsze - cel:
Zmieniłabym nieznacznie:witek kiejrys pisze:Musisz wybrać, czy
czy twoje uczucia.
Musisz wybrać,
na drugą stronę przechodzisz ty,
czy twoje uczucia.
W trzeciej podkreślenie autonomiczności decyzji bohatera/bohaterki i odmowa w jej współuczestniczeniu.
W końcowej wyjaśnienie czym jest druga strona. Najbardziej liryczna zwrotka.
W ramach refleksji powiem, że nie rozumiem konieczności podejmowania takiej decyzji.
Nie podałeś przyczyny.
Pozdrawiam.
- anastazja
witek kiejrys pisze:nie przeciśniesz się z tym bagażem,

W drugiej strofie podobnie, jak eka. Podoba mi się Witku. Pozdrówka.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- lczerwosz
- Administrator
to mi zasugerowało parę małżonków, tylko jedno umiera w danym czasie.witek kiejrys pisze:Przez półotwarte drzwi
No właśnie tym mocniej - ta druga strona.witek kiejrys pisze:na drugą stronę to ty przechodzisz,
czy twoje uczucia.
"twoje uczucia" jako zbyt explicite, jak na wiersz. Wcześniej mówisz o "bagażu".
Wszak rozumiem, że i człowiek, zwłaszcza partner, może być nazwany uczuciem, ale nie uczuciami.
Pierwsze zdanie niepotrzebne, drugie najbardziej istotne, trzecie też jest niepotrzebnym dopowiedzeniem, jednym słowem zwrotka nadmiarowa mi sie wydaje.witek kiejrys pisze:Próżno prosić o pomoc.
Decydować trzeba samemu.
Najlepsze, właśnie o to chodziło w tym wierszu, jeśli w ogóle zrozumiałem.witek kiejrys pisze:Za drzwiami nieznane, o którym
nie powie ci nikt.
- iTuiTam
Jak to było z wielbłądem i uchem igły?
Ale Ty nie o tym a o wyborze. Jednak wybór, o jakim piszesz jest niemożłiwy, bo jak można istnieć bez uczuć?
Ale Ty nie o tym a o wyborze. Jednak wybór, o jakim piszesz jest niemożłiwy, bo jak można istnieć bez uczuć?
-
chyba lepiej brzmiwitek kiejrys pisze:Musisz wybrać, czy
czy twoje uczucia.
"musisz wybrać, czy
na drugą stronę przejdziesz ty,
czy twoje uczucia"
Początek ciekawi, końcówka "nie powie ci nikt" chyba Witku
trochę zbyt oczywista, warto chyba jednak jeszcze pomyśleć
nad wierszem...
Pozdrawiam
-
To wiersz dedykowany koledze/przyjacielowi.
Nasze relacje na temat spraw duchowych/przejścia są krańcowo różne. Wiele o tym rozmawialiśmy. Teraz, oddaleni setki kilometrów, tylko czasami. Tutaj rozmawiam z przyjacielem w wierszu.
Elu, z tego co wiem, uczucia pozostają tutaj.
W wierszu tworzę iluzoryczną szansę, że można zostać (duchem) puszczając w inny wymiar uczucia, ale przecież to niemożliwe, bo uczucia są wartością niematerialną. Nie można dobrowolnie zostać 'trupem', uczucia pozostają wraz z cielesnością, tutaj.
Kwintesencja bytu wędruje dalej. Gdzie, nie wiem, tego mi nie powiedziano. Powiedziano mi tylko, że 'tam' jest niewyobrażalnie zupełnie inaczej.
W trzeciej strofie piszę 'mógłbym pomóc' (Mógłbym, ale tego nie zrobię), w sensie - próbować objaśnić, wytłumaczyć, przekonać. Ale to nie ma sensu, bo w kluczowym momencie choćby otaczał nas tłum, to i tak będziemy sami. Jedni z obawą, inni opanowani panicznym strachem, a jeszcze inni z uśmiechem.
Chociaż dużo wiem, ostatnia strofa i dla mnie jest tajemnicą.
Przepraszam, że zwracam się tylko do Eli, ale kogoś musiałem wybrać. Szanuje każdy głos, każdą opinię i każdą uwagę.
Alku, wcale nie tak oczywiste. - Iluż ludzi docieka!
Znam wiele osób, którym pytania te spędzają sen z oczu. Pośród nich są też bardzo bliskie mi osoby.
Stan łaski jakiego dostąpiłem, nie jest znów aż tak odosobniony. Znam przynajmniej trzy osoby, które mają podobne moim doświadczenia. I wcale nie jest mi z tym lekko, bo w przeciwieństwie do wielu, ja ciągle jeszcze ciągnę uwieszony na grzbiecie ogromny balast.
Wiersz ten wkleiłem okolicznościowo. Dziękuję za uwagę.

Pozdrawiam serdecznie, witek
Nasze relacje na temat spraw duchowych/przejścia są krańcowo różne. Wiele o tym rozmawialiśmy. Teraz, oddaleni setki kilometrów, tylko czasami. Tutaj rozmawiam z przyjacielem w wierszu.
Elu, z tego co wiem, uczucia pozostają tutaj.
W wierszu tworzę iluzoryczną szansę, że można zostać (duchem) puszczając w inny wymiar uczucia, ale przecież to niemożliwe, bo uczucia są wartością niematerialną. Nie można dobrowolnie zostać 'trupem', uczucia pozostają wraz z cielesnością, tutaj.
Kwintesencja bytu wędruje dalej. Gdzie, nie wiem, tego mi nie powiedziano. Powiedziano mi tylko, że 'tam' jest niewyobrażalnie zupełnie inaczej.
W trzeciej strofie piszę 'mógłbym pomóc' (Mógłbym, ale tego nie zrobię), w sensie - próbować objaśnić, wytłumaczyć, przekonać. Ale to nie ma sensu, bo w kluczowym momencie choćby otaczał nas tłum, to i tak będziemy sami. Jedni z obawą, inni opanowani panicznym strachem, a jeszcze inni z uśmiechem.
Chociaż dużo wiem, ostatnia strofa i dla mnie jest tajemnicą.
Przepraszam, że zwracam się tylko do Eli, ale kogoś musiałem wybrać. Szanuje każdy głos, każdą opinię i każdą uwagę.
Alku, wcale nie tak oczywiste. - Iluż ludzi docieka!
Znam wiele osób, którym pytania te spędzają sen z oczu. Pośród nich są też bardzo bliskie mi osoby.
Stan łaski jakiego dostąpiłem, nie jest znów aż tak odosobniony. Znam przynajmniej trzy osoby, które mają podobne moim doświadczenia. I wcale nie jest mi z tym lekko, bo w przeciwieństwie do wielu, ja ciągle jeszcze ciągnę uwieszony na grzbiecie ogromny balast.
Wiersz ten wkleiłem okolicznościowo. Dziękuję za uwagę.

Pozdrawiam serdecznie, witek
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela
Albert Camus
Albert Camus
- iTuiTam
Mógłbym pomóc - ale tego nie robię, ponieważ każde autonomiczne istnienie jest właśnie autonomiczne i trudno na nie wpłynąć. Jedynie w początkach istnienia istnienia, można silić się o wpływ na decyzje, uczyć, pokazywać, tłumaczyć, siać ziarenka.witek kiejrys pisze:...
...
i to jest problem, bo oznaczałoby to, że ta reszta bez uczuć, to tylko energia, nieokreślona bliżej materia, kształt, substancja, która ma znaczenie dla wszechświata, ale już nie dla nas.Elu, z tego co wiem, uczucia pozostają tutaj.
- coobus
Rozumiem Twoją wizję, Witku. Ale moje pierwsze wrażenie było takie, że trafiam na echo odwiecznego konfliktu serca z rozumem (właśnie te uczucia mnie tam kierunkowały). A Wasza przyjaźń... skoro zaowocowała wierszem, jest piękną przyjaźnią.

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Ewa Włodek
na drugą stronę przejdziemy, Witku, razem z bagażem uczuć. W końcu są naszą częścią, cząstką składową naszej duszy. Czemu więc miałyby zostawać tutaj, skoro tutaj zostaje zaledwie ciało, czyli materia...
Jest refleksja, Witku, jest...
pozdrawiam ciepło...
Ewa
Jest refleksja, Witku, jest...

pozdrawiam ciepło...
Ewa