kanały energii
-
- Kontakt:
kanały energii
rozpacz nie ustanie
masz tyle pustki w sobie i na zewnątrz
nie odganiaj jej niech Cię poprowadzi
zawiera wszystko co nie stało się jeszcze
wyszepta Ci gdy zechcesz
być jej narzędziem
zyskasz cel
ból odejdzie
siadaj i słuchaj
przestań uciekać wreszcie
jest szczęście
ono Cię weźmie
gdy uspokoisz przejście
http://beataskulska-papp.pl/
masz tyle pustki w sobie i na zewnątrz
nie odganiaj jej niech Cię poprowadzi
zawiera wszystko co nie stało się jeszcze
wyszepta Ci gdy zechcesz
być jej narzędziem
zyskasz cel
ból odejdzie
siadaj i słuchaj
przestań uciekać wreszcie
jest szczęście
ono Cię weźmie
gdy uspokoisz przejście
http://beataskulska-papp.pl/
-
Re: kanały energii
nadzieja w rozpaczy trudne ale jako narzędzie do... hm 

- em_
masz tyle pustki w sobie i na zewnątrz / nie odganiaj jej niech Cię poprowadzi - bardzo podoba mi się ten fragment; pustka chyba może być motywacją do działania.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
- eka
- Moderator
Pointa z tych do mocnego zastanawiania się, dobra.Hosanna pisze:jest szczęście
ono Cię weźmie
gdy uspokoisz przejście

A wiersz - za dużo czasowników (w trybie rozkazującym w dodatku), przemeblowałabym wypowiedź.
-
rzecz o oswajaniu pustki,ten fragment mnie zatrzymał,Hosanna pisze:wyszepta Ci gdy zechcesz
być jej narzędziem
bo albo my wypełniamy pustkę albo ona nas,
a może wypełniamy sie wzajemnie na zasadzie osmozy?
w końcu przecież decyduje chemia i dobre&złe wiązania
na bazie węgla,to oczywiście, żeby było ciepło niezależnie
od tego, co się może upiec...puenty, szczerze mówiąc,
nie rozumiem...
- lczerwosz
- Administrator
jednych nieszczęścia przygniatają
innych mobilizują
jest kilka ładnych rymów
innych mobilizują
jest kilka ładnych rymów
-
- Kontakt:
emcek - pustka ma nieznośne własności ... ssące i niepokojące
może doprowadzić do rozpaczy
jedynym lekarstwem jest usiąść na jej brzegu i ... zatrzymać się
uspokoić
stać się niczym
nic wobec pustki się nei boi
dogadają się
a wiec masz rację - narzędzie
em_ - właśnie o to chodzi
pustka niby jest pusta ale jako forma braku - ma moc i staje się motywacją do działania
musisz nazwać czego jest brak
możesz tego poszukać lub to stworzyć
eka - każdy z nas czasem mówi do siebie w trybie rozkazującym szczególnie kiedy chce się zmobilizować do działania . Rada dobra dla mnie może być czasem dobra dla innych. Mnie pomaga. Gdy ogarnia mnie rozpacz płynąca z niepokoju rozdrażnienia i poczucia pustki - staram się uspokoić. np siąść i medytować. Gdy myśli odpływają robi się wielka cisza. i ulga. Wreszcie. Jak kapele w leczniczej wodzie. Czasem mam wrażenie że to właśnie myśli czynią nas nieszczęśliwymi. Dlatego zwierzęta wydają się jakby mniej cierpieć i raczej nei popełniają samobójstw.
Alek - pointa jest o wyhamowaniu. Przejście to punkt kontaktu ze światem. Kanał połączenia ze światem. Myśli to bardzo niespokojny kontakt ze światem . Myśli z natury są narzędziem drapieżnika. To on musi ogarniać polować , badać zwyczaje ofiary, stawiać zasadzki, Ofiara ucieka i chowa się. Lub daj się zjeść bez walki jak roślina. Aby zyskać harmonijny kontakt ze sobą i światem można np na chwilę przestać myśleć i zanurzyć się w polu świadomości zbiorowej bez udziału myśli czyli wejść we wschodnie rozumienie medytacji. Wtedy energia która jest zawsze skanalizowana płynie harmonijnie i można odpocząć . Nie bać się. Nie niepokoić. Nie planować. Nie wspominać. Być.
Po takim odpoczynku - łatwiej zrozumieć potrzeby swoje i świata i - mieć chęć i siłę aby je nazywać i spełniać
Leszku- cieszę się że spasowały Ci rymy bo i mnie wypłynęły od pierwszego kopa i znikąd a takie mają własną mądrość
może doprowadzić do rozpaczy
jedynym lekarstwem jest usiąść na jej brzegu i ... zatrzymać się
uspokoić
stać się niczym
nic wobec pustki się nei boi
dogadają się
a wiec masz rację - narzędzie

em_ - właśnie o to chodzi
pustka niby jest pusta ale jako forma braku - ma moc i staje się motywacją do działania
musisz nazwać czego jest brak
możesz tego poszukać lub to stworzyć
eka - każdy z nas czasem mówi do siebie w trybie rozkazującym szczególnie kiedy chce się zmobilizować do działania . Rada dobra dla mnie może być czasem dobra dla innych. Mnie pomaga. Gdy ogarnia mnie rozpacz płynąca z niepokoju rozdrażnienia i poczucia pustki - staram się uspokoić. np siąść i medytować. Gdy myśli odpływają robi się wielka cisza. i ulga. Wreszcie. Jak kapele w leczniczej wodzie. Czasem mam wrażenie że to właśnie myśli czynią nas nieszczęśliwymi. Dlatego zwierzęta wydają się jakby mniej cierpieć i raczej nei popełniają samobójstw.
Alek - pointa jest o wyhamowaniu. Przejście to punkt kontaktu ze światem. Kanał połączenia ze światem. Myśli to bardzo niespokojny kontakt ze światem . Myśli z natury są narzędziem drapieżnika. To on musi ogarniać polować , badać zwyczaje ofiary, stawiać zasadzki, Ofiara ucieka i chowa się. Lub daj się zjeść bez walki jak roślina. Aby zyskać harmonijny kontakt ze sobą i światem można np na chwilę przestać myśleć i zanurzyć się w polu świadomości zbiorowej bez udziału myśli czyli wejść we wschodnie rozumienie medytacji. Wtedy energia która jest zawsze skanalizowana płynie harmonijnie i można odpocząć . Nie bać się. Nie niepokoić. Nie planować. Nie wspominać. Być.
Po takim odpoczynku - łatwiej zrozumieć potrzeby swoje i świata i - mieć chęć i siłę aby je nazywać i spełniać

Leszku- cieszę się że spasowały Ci rymy bo i mnie wypłynęły od pierwszego kopa i znikąd a takie mają własną mądrość

- coobus
Przeczytałem, zaaprobowałem, zapoznałem się ze wszystkimi interpretacjami, łacznie z tymi najważniejszymi od autorki. Trudno coś więcej dodać. Nie chwytam tylko tej odmiany: wyszepta ci. Ja osobiście nie znam takiego słowa, znam wyszepcze ci, ale być może to tylko moja niewiedza, skoro wszyscy akceptują.
Dla autorki, którą cenię
Dla autorki, którą cenię

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- anastazja
- też pomyślałam o tym. Ale myślę, ze obie formy są poprawne? Trzeba by sprawdzić. Wiersz Hosanny odbieram zawsze na plus. Pozdrawiam.coobus pisze:Ja osobiście nie znam takiego słowa, znam wyszepcze ci, ale być może to tylko moja niewiedza, skoro wszyscy akceptują.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
- Kontakt:
Cobus- jakoś fonetycznie wolę wyszepta .. nabiera to jakiejś kobiecej energii
Anastazjo - nawet nie wiem jak sprawdzić ?

Anastazjo - nawet nie wiem jak sprawdzić ?