Mądrość trupa
- nie
Mądrość trupa
Trupy są od nas mądrzejsze o tę jedną informację - wiedzą, co jest po śmierci.
Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.
- eka
- Moderator
Re: Mądrość trupa
Barokiem zaleciało. Okropnie byłoby mieć czujący mózg, aż do chwili jego ostatecznego rozkładu, wiedza zombie. 

- em_
Myślę, że bardziej pasowałoby tu słowo - umarli - bo - trup - jednak kojarzy się z samym ciałem, a ciało po śmierci to już chyba nic nie wie..
A tak w ogóle, żadnej nowości nam nie powiedziałeś.
Pozdrawiam
A tak w ogóle, żadnej nowości nam nie powiedziałeś.
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
-
- lczerwosz
- Administrator
Ale to takie niespójne z moim dotychczasowym oglądem Twoich przekonań, zapewne się mylę.nie pisze:Trupy są od nas mądrzejsze o tę jedną informację - wiedzą, co jest po śmierci.
Co to znaczy mądrość. Czy więcej informacji to więcej mądrości? To już w abstrakcji wobec tego trupa.
I skrót myślowy, wiedza, co po śmierci. Trzeba założyć, że materia nieożywiona ma jakąś wiedzę, zatem świadomość. A mamy do tego przesłanki? Nauka o tym milczy. Pewnie jakaś wiara. W kamień, popiół, na przykład. Myślę, że to zdanie zawiera wiele sprzeczności, uwikłane jest w sprzeczne poglądy. Idealistyczno materialistyczne.
- nie
Nie mylisz się. To jest sprzeczne z moimi przekonaniami. Świadomość najprawdopodobniej jest produktem mózgu i wraz z jego śmiercią przestaje istnieć. A co dalej? Nauka się tym nie zajmuje, bo nie ma przesłanek ani metody. Oczywiście można wierzyć w podróż do krainy wiecznego orgazmu, ale tylko w ramach własnej naiwności.lczerwosz pisze:Ale to takie niespójne z moim dotychczasowym oglądem Twoich przekonań, zapewne się mylę.nie pisze:Trupy są od nas mądrzejsze o tę jedną informację - wiedzą, co jest po śmierci.
Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.