Coś z marzeń
- anastazja
gdybym mogła latać jak ptak
śpiewałabym tak samo pięknie
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Gloinnen
- Administrator
Re: Coś z marzeń
A może gdybyś umiała pięknie śpiewać, poleciałabyś do gwiazd?
Marzenia trzeba spełniać wbrew własnym ograniczeniom. Nie ma co szukać przyczyn w podłym losie, który obdarzył nas taką a nie inną kombinacją cech, zalet, wad, umiejętności, itp. Jesteśmy sobą i każdy został powołany do szczęścia. Bezwarunkowo, tylko nie umiemy (najczęściej) tej drogi znaleźć, a to chyba dlatego, że poddajemy się schematom, pobieżnemu oglądowi. Nie zagłębiamy się w siebie samych, nie wiemy, że tak naprawdę tam mieszka szczęście. I ta pieśń, która uskrzydla.
Marzenia trzeba spełniać wbrew własnym ograniczeniom. Nie ma co szukać przyczyn w podłym losie, który obdarzył nas taką a nie inną kombinacją cech, zalet, wad, umiejętności, itp. Jesteśmy sobą i każdy został powołany do szczęścia. Bezwarunkowo, tylko nie umiemy (najczęściej) tej drogi znaleźć, a to chyba dlatego, że poddajemy się schematom, pobieżnemu oglądowi. Nie zagłębiamy się w siebie samych, nie wiemy, że tak naprawdę tam mieszka szczęście. I ta pieśń, która uskrzydla.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Moderator
Podoba się kruchość nostalgii Twojego okruszka.

- iTuiTam
Ładnieanastazja pisze:gdybym mogła latać jak ptak

I nieistotne jest, że niektóre ptaki tylko ćwierkają

Ich ćwierkania też są ładne.
- anastazja
Glo
eka
iTuiTam
Dziękuję ślicznie dziewczyny.
eka
iTuiTam
Dziękuję ślicznie dziewczyny.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- coobus
A może właśnie już latasz? Wiele lat temu, gdy inicjowałem swój pierwszy miniblog, przedstawiałem się jako upadły anioł, któremu Rada Aniołów odebrała skrzydła, bo za wysoko chciał latać. Fantazja w nie najlepszym guście, wiem.
Ale podświadomie wracałem do wątku sztuki latania - najtrudniejszej ze sztuk. Tak jak i Ty teraz. Bo chyba jest jak magnes. Lataj, Ana, tylko zachowaj umiar

Ale podświadomie wracałem do wątku sztuki latania - najtrudniejszej ze sztuk. Tak jak i Ty teraz. Bo chyba jest jak magnes. Lataj, Ana, tylko zachowaj umiar

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- anastazja
- jasne, wszystko z umiarem. Uśmiech dla Ciebie - Coobicoobus pisze: Lataj, Ana, tylko zachowaj umiar![]()
![]()

-
Latanie, to stały element moich snów... szczególnie, jak się wzbijam, uciekając przed tysiącem rąk... i wtedy szybuję nad tłumem, ciesząc się w niewyobrażalny sposób, całkowicie niedostępny na jawie.
Myślę, że gdybym mógł latać, nie musiałbym marzyć o lataniu
ale świat bez marzeń jest też w pewnym sensie... nierealny
Ładnie, nasteczko

Myślę, że gdybym mógł latać, nie musiałbym marzyć o lataniu

Ładnie, nasteczko

jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
- anastazja
No, coś Ty, Qniku! Mam ten sen, od dziecka! Nawet wiem co oznacz. Gorzej - zgadzam się z tym.Qń Który Pisze pisze:Latanie, to stały element moich snów...
Dziękuję, za Twoje kopytko odciśnięte na moim gruncie.