wystrojono aleje
lśni pycha i pełza niedostatek
nadszedł czas dzielenia
chleba na okruchy
mistycy odcięci od rzeczywistości
przekłamali świat
strawa mąci teraźniejszość
syci sprzedali się za grosz
wszyscy jesteśmy ludźmi
misterium równa doznania
tylko ubogich
kameryzują perły
24.12.2014r
Uczta
- Ewa Włodek
Re: Uczta
pierwsza wersja, Gajko, bardziej dla mnie...
serdeczność jeszcze Świąteczną posyłam...
Ewa

Ewa
- Fałszerz komunikatów
Zwróciłem uwagę na pierwszą wersję, druga jest zbyt zawiła i przegadana, w dodatku symbole są zbyt uniwersalne.
patrzyć?
Dwie pierwsze strofy o księżach i ich obłudzie (uogólniasz, nie wszyscy księża są nieprawi) są niezłe, ale już sprowadzenie całego obrzędu do pocałunku pod jemiołą, ginącej tradycji świątecznej, w następnej cząstce, jednak zubaża to, co chciałaś wyrazić...
patrzyć?

-
Ewa Włodek pisze:pierwsza wersja, Gajko, bardziej dla mnie...
![]()
Ewa
Dziękuję Nasti

Dodano -- 27 gru 2014, 10:11 --
Fałszerz komunikatów pisze:Zwróciłem uwagę na pierwszą wersję, druga jest zbyt zawiła i przegadana, w dodatku symbole są zbyt uniwersalne.
patrzyć?Dwie pierwsze strofy o księżach i ich obłudzie (uogólniasz, nie wszyscy księża są nieprawi) są niezłe, ale już sprowadzenie całego obrzędu do pocałunku pod jemiołą, ginącej tradycji świątecznej, w następnej cząstce, jednak zubaża to, co chciałaś wyrazić...
Fał ...wyrzuciłam 2 wersję i zmieniłam pierwszą . Dzięki za komentarz

- coobus
W tym widzę sens wiersza. Przekonujące przesłanie, choć wsparte trudnym, nieznanym mi słowem, które musiałem sprawdzić w słowniku. Człowiek się uczy całe życie. Pycha w bogatych strojach i ubóstwo, które bogate skromnością.Gajka pisze:wszyscy jesteśmy ludźmi
misterium równa doznania
tylko ubogich
kameryzują perły
Za wiersz

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein