Posnęli w miłości
-
Posnęli w miłości
posnęli w miłości ona i on
posnęli w miłości i śpią
nic ich nie zbudzi
nawet dźwięk dzwonka weselnego
śpią.
posnęła w miłości ona
na widok jego oczu
co przebija blask Słońca
zasnął w miłości on
na widok jej ust
co podobne do Pereł
ona i on- posnęli w miłości
nie budź ich tylko
niech śpią na zawsze
żyją.
( inspiracja w księdze SYRYCADESA)
posnęli w miłości i śpią
nic ich nie zbudzi
śpią.
posnęła w miłości ona
na widok jego oczu
co przebija blask Słońca
zasnął w miłości on
na widok jej ust
co podobne do Pereł
ona i on- posnęli w miłości
nie budź ich tylko
niech śpią na zawsze
żyją.
( inspiracja w księdze SYRYCADESA)
-
Re: Posnęli w miłości
/ ... / -> moim zdaniem do wymianyAnia12 pisze:posnęli w miłości ona i on
posnęli w miłości i śpią
Ania12 pisze:ona i on- posnęli w miłości - żyją
Ania12 pisze:nie budź ich tylko
niech śpią
- lczerwosz
- Administrator
Nie wiem, czy ten nie przegadany. Ten na pewno.
Myślę, co znaczy zasnąć w miłości. Posnąć, znaczy zasnąć w utrudzeniu, w oczekiwaniu albo w hołubieniu, jak niania przy dziecku.
Zasnęli, śpią, czyli nie ma z nimi kontaktu. Nic nie jest im potrzebne. Dla świata umarli. Żyją jedynie dla siebie.
Myślę, co znaczy zasnąć w miłości. Posnąć, znaczy zasnąć w utrudzeniu, w oczekiwaniu albo w hołubieniu, jak niania przy dziecku.
Zasnęli, śpią, czyli nie ma z nimi kontaktu. Nic nie jest im potrzebne. Dla świata umarli. Żyją jedynie dla siebie.
Musisz dużo wierszy napisać, żeby oszlifować swój warsztat, korzystaj z rad i staraj się.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- em_
Trochę zbyt banalne, zwłaszcza te - usta podobne do pereł - ale myśl jest ładna (posneli w miłości ) tylko trzeba ją odpowiednio rozbudować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
— N. Cave
-
jakbyś ją rozbudowała?
- em_
Zostawiłabym tylko ten fragment do - dzwonka weselnego - resztę napisałabym od nowa.
Spróbuj wymyślić coś mniej infantylnego,
to może być naprawdę piękny wiersz.
Spróbuj wymyślić coś mniej infantylnego,
to może być naprawdę piękny wiersz.
you weren't much of a muse
— N. Cave
— N. Cave
- lczerwosz
- Administrator
jakbyś modyfikowała wiersz, to dodaj nową wersję nad starą, oddziel jakąś kreską, wyjaśnieniem, aby było wiadomo o jakiej wersji dyskutowaliśmy wcześniej.
-
a ja myślę że on już piękny jest ;-) mniej infantylny, co to znaczy wg Ciebie? zbyt prosty przekaz? widzisz..to ja pisałam ten wiersz i wiem co w nim się kryje. Wiem ja dużo jest znaczenia w zdaniu "co podobne do Pereł" to nie jest tylko pisanie, ale moje serce, dusza. Jestem otwarta na naukę chce mierzyć się z warsztatem szlifowaniem, ale dla mnie najważniejsze jest to co chce przekazać.
- lczerwosz
- Administrator
No to jest problem każdego autora. On czuje, on ma swoje osobiste znaczenia kreślonych słów, zwrotów, można powiedzieć rekwizytów wiersza. Ale to on, autor to tylko rozumie Czasem ktoś jeszcze, wtedy wiersz jest zakodowany dla jednego na przykład adresata.Ania12 pisze:Wiem ja dużo jest znaczenia w zdaniu "co podobne do Pereł" to nie jest tylko pisanie, ale moje serce, dusza.
A tu trzeba wymyślić środki artystyczne jednocześnie czytelne dla większej liczby czytelników i jednocześnie oryginalne, niebanalne, a nie udziwnione. Gdzieś napisałem - nie mogą to być produkty jak z supermarketu, czyli powtarzalne w tysiącach sztuk, czyli masówka.
No jasne, że Ty. Ale, jak wyżej piszę, nie wystarczy aby autor wiedział, co sie w nim kryje, nie ona ma go tylko rozumieć. To nawet za wiele powiedziane, wiersz można czuć nie rozumiejąc wszystkiego. Całego sensu. Zawsze jest wiele warstw znaczeniowych, brzmieniowych, nastrojowych. Wystarczy odczytań niektóre z nich.Ania12 pisze:to ja pisałam ten wiersz i wiem co w nim się kryje
tu jest pomysłAnia12 pisze:posnęli w miłości i śpią
nic ich nie zbudzi
a potem są powtórzenia i wariacje na ten sam temat. Przecież wiadomo już, że posnęli. Więc dowiadujemy się już tylko o widoku oczu i ust. Jasne, czytam dalej ten nastrój. Wezwanie do nie budzenia z tego wynika, pozostawienia ich samych sobie. Jasne. Ale właśnie tu załamuje się nowe a zaczyna powielanie siebie. Napisałem, wariacje na temat. Właśnie. To już formalizm, inaczej napisane, co wiadomym. Albo trzeba nowy wątek, nową myśl wprowadzić, albo skrócić. Takie mam zdanie.