Zasady życia (1)
- anastazja
Nie przyzwyczajaj się do tego świata
będziesz tu krócej niż myślisz
rzeczywistość zmieszana z marzeniami
ma smak kwaśnych jabłek
to siostra w uściskach niepewności
jeśli nawet dotrzesz
do upragnionych drzwi ktoś może je
przed tobą zatrzasnąć
rozczarowanie jest gorsze od złości
ma pazury i trzyma dłużej
rzeczywistość zmieszana z marzeniami
ma smak kwaśnych jabłek
to siostra w uściskach niepewności
jeśli nawet dotrzesz
przed tobą zatrzasnąć
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- coobus
Re: Zasady życia (1)
Jeśli chodzi o mnie, to już się przyzwyczaiłem. Uzależniłem. Wrosłem. Gonię króliczka, wciąż pukam do kolejnych drzwi.
Ale wiem, że wiele osób zapisze tę zasadę. Bo nie o mnie w niej chodzi. Czekam na kolejne, zaciekawiony... Z uznaniem i sympatią dla autorki
Ale wiem, że wiele osób zapisze tę zasadę. Bo nie o mnie w niej chodzi. Czekam na kolejne, zaciekawiony... Z uznaniem i sympatią dla autorki

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Interesująco. Czytam to w pierwszej osobie, przy zachowaniu: myślisz
ostatni wers bez: ma pazury i
spokojnie, to tylko ja

Pozdrawiam
ostatni wers bez: ma pazury i
spokojnie, to tylko ja

Pozdrawiam
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela
Albert Camus
Albert Camus
- em_
- rozczarowanie jest gorsze od złości / ma pazury i trzyma dłużej - świetna puenta,
a całość robi bardzo dobre wrażenie.

a całość robi bardzo dobre wrażenie.

you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
- anastazja
Coobi, Witku, em_
Pozdrawiam.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
-
- Kontakt:
druga część sama lepiej do mnie przemawia
sentencja z porównaniem mocy złości i rozczarowania - bardzo interesująca

sentencja z porównaniem mocy złości i rozczarowania - bardzo interesująca

jeśli nawet dotrzesz
przed tobą zatrzasnąć
-
Tak mówisz Anastazjo jakby każdy marzył o długim życiu,anastazja pisze:Nie przyzwyczajaj się do tego świata
nawiasem mówiąc jednak, do czego mamy się przyzwyczajać
jak nie do tego świata. Mamy jakieś inne namacalne
alternatywy do wyboru? Będziemy w innym świecie,
to pewnie będziemy się przyzwyczajać do innego

Pozdrawiam
-
Witaj Anastazjo,
Osobiście raczej obawiam się zasad, a jeszcze życia – one mogą być podstępnie zdradliwe. Co podoba mi się w wierszu i wezmę dla siebie to "rozczarowanie z pazurami, które trzyma dłużej".
Pozdrawiam,
A.
Osobiście raczej obawiam się zasad, a jeszcze życia – one mogą być podstępnie zdradliwe. Co podoba mi się w wierszu i wezmę dla siebie to "rozczarowanie z pazurami, które trzyma dłużej".
Pozdrawiam,
A.
- she
Anastazjo, nie pogniewaj się proszę na mnie za to, co napiszę, ale ten wiersz mi się nie podoba:(
Rozumiem, że już tytuł determinuje pewną oczywistość, której należy się w treści spodziewać, ale rzecz w tym, że tę oczywistość przekazałaś, według mnie, wtórnie, mało oryginalnie.
Bardzo podoba mi się " rzeczywistość ma smak kwaśnych jabłek" i "rozczarowanie ma pazury i trzyma dłużej" - to są na pewno udane frazy i co najważniejsze, świeże. One mają potencjał. Szczególnie zastanawia to rozczarowanie, bo ujęte zostało dość zaskakująco. O ile złość kojarzy się naturalnie z agresją i pazurami, to rozczarowanie - nie, a jednak te pazury oddają bardzo negatywny wpływ na tego, kto go doświadczy. Pokazują psychiczną krzywdę i zniewolenie.
Natomiast początek wiersza i fragment z motywem drzwi, które ktoś nagle zatrzaskuje przed nami tak, jak odbiera nam życiową szansę, okazję - bardzo jednak utarte.
Jestem tutaj niedługo, ale czytałam już kilka Twoich wierszy. Mam wrażenie, że piszesz dużo lepiej.
Tym tekstem mnie nie kupiłaś. Nie miej za złe.
Serdecznie Cię pozdrawiam
Rozumiem, że już tytuł determinuje pewną oczywistość, której należy się w treści spodziewać, ale rzecz w tym, że tę oczywistość przekazałaś, według mnie, wtórnie, mało oryginalnie.
Bardzo podoba mi się " rzeczywistość ma smak kwaśnych jabłek" i "rozczarowanie ma pazury i trzyma dłużej" - to są na pewno udane frazy i co najważniejsze, świeże. One mają potencjał. Szczególnie zastanawia to rozczarowanie, bo ujęte zostało dość zaskakująco. O ile złość kojarzy się naturalnie z agresją i pazurami, to rozczarowanie - nie, a jednak te pazury oddają bardzo negatywny wpływ na tego, kto go doświadczy. Pokazują psychiczną krzywdę i zniewolenie.
Natomiast początek wiersza i fragment z motywem drzwi, które ktoś nagle zatrzaskuje przed nami tak, jak odbiera nam życiową szansę, okazję - bardzo jednak utarte.
Jestem tutaj niedługo, ale czytałam już kilka Twoich wierszy. Mam wrażenie, że piszesz dużo lepiej.
Tym tekstem mnie nie kupiłaś. Nie miej za złe.
Serdecznie Cię pozdrawiam

- anastazja
Hosanno, Alku, Adelo. Dziękuję - pozdrawiam.
Cóż nie podołałam. Być może inny będzie lepszy. Dziękuję, za szczerość, która dla mnie jest największym wykłądnikiem.
Pozdrawiam.

A dlaczego miałabym się gniewać? Znam wartość swojej pisaniny she. Nie odważę się nawet bronićshe pisze:Tym tekstem mnie nie kupiłaś. Nie miej za złe.

Pozdrawiam.