Jedenaście opowieści o odkrywaniu wnętrza

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#1 Post autor: Gloinnen » 16 sty 2015, 20:41

1.
Powoli rozwijam twój kokon. Ciepłe jeszcze oprzędy oblepiły palce. Biorę machinalnie do ust. Słodkie.

2.
Nie odstraszają mnie chłód ani twardość powłoki. Dłonie są cierpliwe, wygłaszczą przejście między słowami - do krwi i kości, do samego imienia.

3.
Pod cienką pokrywą lodu – rozhuśtane jezioro. Po piaszczystym dnie lodowate prądy przetaczają setki monet, którymi rzucano, aby los podpowiedział, czy warto kochać.

4.
Bliżej – dalej – bliżej... Według wzoru. Nawlekam przeczuwane twarze i imiona na cienką żyłkę, oplatam ciasno szyję. Światło nie gaśnie.

5.
Kiedyś zajrzę w oczy. Chwilowo są zbyt trudne, zatem tylko odpędzam ptaka, który bezczelnie wykrada z nich barwy na urojone gniazdo.

6.
Słowa. Część wspólna zbiorów jin i jang. Ale za ich przymilnym migotaniem kłębią się znaczenia, gotowe w każdej chwili skoczyć sobie do gardła.

7.
Zanurzam ręce w zimie. Szukam zgubionych przez ciebie przedmiotów: bilonu, kluczy, zapalniczek, chustek do nosa. Mogą nawet nie istnieć; i tak rozpoznam właściciela po ich doskonałej obojętności na mój bezwstydny dotyk.

8.
Wydaje mi się, że to ja ciebie prowadzę przez kolejne akapity i lądolody. Wciąż nie dostrzegam, że cała historia zmyśla się na twoim terytorium, w granicach twoich przyzwoleń.

9.
Ty też w końcu zaczynasz zadawać pytania, jakbyś chciał nakryć szklanką mój nagi niepokorny świat.

10.
Terra incognita za linią wiecznych śniegów, cała w foczej krwi, nosi twoje imię.

11.
Północny wiatr przynosi s t a m t ą d zapach ryb i seledynową poświatę zorzy. Dwa chłody spotykają się w połowie drogi do świtu. In flagranti.

Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

karolek

Re: Jedenaście opowieści o odkrywaniu wnętrza

#2 Post autor: karolek » 17 sty 2015, 6:37

.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016, 15:18 przez karolek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#3 Post autor: Gloinnen » 17 sty 2015, 7:45

A wydawało mi się, że ten wiersz nie jest aż tak bardzo pesymistyczny...
:myśli:
Dzięki, karolku.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Adela

#4 Post autor: Adela » 17 sty 2015, 11:31

Jest kobieco, subtelnie, z nutka chlodu. Przeczytalam z przyjemnoscia.
Pozdrawiam,
A.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#5 Post autor: eka » 17 sty 2015, 15:44

To głupio, że zacznę od strony formalnej, ale taka była moja pierwsza refleksja.
Znakomita proza poetycka. Jej wyznacznikiem zawsze dla mnie były teksty Rene Chara, i to co napisałaś, maksymalnie zbliża opowieści do jego warsztatu.
No właśnie - opowieści choć w tak krótkiej formie. Elipsy, symbolika rzuconych obrazów, pojemność zestawionych znaczeń.
Gloinnen pisze:6.
Słowa. Część wspólna zbiorów jin i jang. Ale za ich przymilnym migotaniem kłębią się znaczenia, gotowe w każdej chwili skoczyć sobie do gardła.
Przymilne migotanie słów i kłębiące się znaczenia. Świetne.

Każda opowieść wnętrza jest warta analizy i interpretacji. Gdybym musiała wybierać, zostawiłabym sobie ten diament:
Gloinnen pisze:8.
Wydaje mi się, że to ja ciebie prowadzę przez kolejne akapity i lądolody. Wciąż nie dostrzegam, że cała historia zmyśla się na twoim terytorium, w granicach twoich przyzwoleń.
:rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”