wolna wola zadziwiająco często wymaga aby o niej przypominać
bo żyjemy na pamięć
cieniem dawnych wyborów
a przecież za erą mezozoiczna przychodzi kenozoik
z kolejnymi lodowcami
i człowiekiem z dzidą
groty trzeba pomalować
stary testament zamienić na nowy
a potem nowy na kosmiczny bo jeśli istnieje bóg
należy do wielu światów
mnie wiersz o tym przypomina
i nie odróżnisz ułudy od prawdy
-
- Kontakt:
- Ewa Włodek
Re: i nie odróżnisz ułudy od prawdy
ooo, Mirku! Jak Ty to pięknie rzekłeś!!!Mirek pisze: poleciałem
prosto w chmury
a chmury były monumentalne
i nie chcę wracać

och, Coob, bardzo się cieszę, że zaciekawiłam. W końcu - wąż to jeden z najstarszych i najbardziej ambiwalentnych symboli, od pełni dobra do głębi zła...coobus pisze: Zaciekawiłaś, Ewo

ano, Bożeno, bo to zwierzęta tyleż fascynujące, co przerażające! One samie, i ich symbolika. Starałam się jej część pokazać w tym wierszu i cieszę się, że zobaczyłaś te obrazy...Bożena pisze: węże fascynowały ludzi od dawna i budziły grozę- ciekawy wiersz- wiele obrazów się wyłania z każdym nowym wersem

och, Olu, myślę, że Bóg jest bardziej tolerancyjny, niż niektóre Jego stworzenia, mam na myśli część tych z gatunku homo sapiens. Wszak Bóg stworzył węża, a ludzie tylko nadali temu zwierzęciu takie, a nie inne znaczenia. I mam świadomość, że niektórym moje peregrynacje po tych znaczeniach i odniesieniach wcale się nie spodobają. Cieszę się, że Ty jesteś - za...ble pisze: Ach, jaka pełna kobiecość, tysiąc możliwości. Pięknie się przeplatają zjawy u Ciebie, Ewo. Początek i koniec są w tym samym punkcie jak u Heraklita i Eliota, i wszędzie. Sam Bóg nie ma początku i końca. Chyba sposoba mu się Twoja koncepcja, Twoje peregrynacje.

Kochani, najpiękniej Wam dziękuję za to, że wstąpiliście, pobyliście chwilkę i powiedzieliście tyle dobrych, mądrych słów...
samo dobre do Was posyłam...
Ewa
- Ewa Włodek
ooo, Hosanno! Kapitalny ten Twój komentarz do mojego słowa. Bardzo mi się spodobała ta refleksja, szczególnie - zmiana "testamentów"...Hosanna pisze: wolna wola zadziwiająco często wymaga aby o niej przypominać
bo żyjemy na pamięć
cieniem dawnych wyborów
a przecież za erą mezozoiczna przychodzi kenozoik
z kolejnymi lodowcami
i człowiekiem z dzidą
groty trzeba pomalować
stary testament zamienić na nowy
a potem nowy na kosmiczny bo jeśli istnieje bóg
należy do wielu światów
mnie wiersz o tym przypomina

Najpiękniej Ci dziękuję, że jesteś, z czytasz i dzielisz się ze mną Swoimi refleksjami...
pozdrawiam Cię najserdeczniej...
Ewa
-
Wszyscy wielcy też upadają, taka jest przemijalność ziemi i nieba nad nami. A ziemia obiecana wciąż czeka, zaledwie dotknęliśmy progu zrozumienia, na ile wolno posnąć się nam przód, w zgodzie z wolną wolą. Dostaliśmy od Boga tak dużo, tylko czy wykorzystamy tę szansę wolności w pełni. Wąż mnie skusił? Wszystko przez niego? Nie, mam w sobie bohatera, odważnego w poznawaniu dobra i zła jednocześnie. Ewo przecież, to Twoje imię znaczy- Matka wszystkich żyjących
Pobudziłaś słowa
Pozdrawiam MZ

Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
- Ewa Włodek
och, Marto, to jedno ze znaczeń mojego imienia, zaś drugie - według niektórych "uczonych w piśmie" - to właśnie - wąż...marta zoja pisze: Ewo przecież, to Twoje imię znaczy- Matka wszystkich żyjących

A za obecność, za chwilę, dana mojemu słowu, i za ciekawa refleksję - cudnie Ci dziękuję...
i uśmiechy posyłam...
Ewa