´)(¸
- eka
- Moderator
Re: ´)(¸
Druga cząstka nieuchronne skojarzenie ze znanym hitem
Tajemniczy tytuł do samodzielnych skojarzeń. Ja widzę wąskie przejście. Do życia?
A całość dla mnie jest sprzeciwem wobec powiedzenia: Życie to cud.
Pointa inteligentna, bo winno się płynąc z prądem, czyli aktywnie uczestniczyć w walce o byt a nie czynić dobrze. Taka reakcja nieuchronnie budzi sprzeciw odbiorcy, czyli w sumie wiersz osiąga swój cel.

Tajemniczy tytuł do samodzielnych skojarzeń. Ja widzę wąskie przejście. Do życia?
A całość dla mnie jest sprzeciwem wobec powiedzenia: Życie to cud.
Pointa inteligentna, bo winno się płynąc z prądem, czyli aktywnie uczestniczyć w walce o byt a nie czynić dobrze. Taka reakcja nieuchronnie budzi sprzeciw odbiorcy, czyli w sumie wiersz osiąga swój cel.

-
Dziękuję. Cieszę się, że mój tekst nie pozostawia obojętną/obojętnym. Pozdrawiam.
Dodano -- 20 kwie 2015, 20:15 --
Chciałbym dodać, Eko, że bardzo podoba mi się Twoja interpretacja mojej miniaturki aczkolwiek w dużej mierze pokrywa się z zamieszczoną w niej myślą. Pozdrawiam.
Dodano -- 20 kwie 2015, 20:15 --
Chciałbym dodać, Eko, że bardzo podoba mi się Twoja interpretacja mojej miniaturki aczkolwiek w dużej mierze pokrywa się z zamieszczoną w niej myślą. Pozdrawiam.
- lczerwosz
- Administrator
jak dla mnie za długie słowo, brzmi jak "odpokutowywujemy", może "odpokutuję" byłoby prościej.Michał76 pisze:odpokutowuję w samotni
Tytuł to... brama do życia, nowego. Ciasna chwilowo. Tak mi się kojarzy, jak wszystko.

wszyscy mamy źle w głowach?Eka pisze:Druga cząstka nieuchronne skojarzenie ze znanym hitem
-
Eko - Udało Ci się wychwycić najistotniejsze. Próbowałem wyrazić moje ubolewanie, oddać to, w jaki sposób postrzegam rzeczywistość i naturę człowieka.
Lczerwoszu - Masz rację, to dość długie słowo lecz tutaj peel jest już po "sparzeniu sobie palców". Czy cierpi kolejny raz i mimo wszystko, czy postanowi "poprawę", czy wyciągnie "odpowiednie dla siebie wnioski" - chciałbym chętnie pozostawić już do przemyślenia na "własne ryzyko".
Tytuł mógłby się kojarzyć z przełamaniem (bramą do innego życia) jak też i odwracaniem się od siebie. Ale tu już gryzę się w język dla dobra tekstu.
Może to dobrze mieć "źle w głowie"?
Dziękuję za wizytę i pozdrawiam serdecznie.
Lczerwoszu - Masz rację, to dość długie słowo lecz tutaj peel jest już po "sparzeniu sobie palców". Czy cierpi kolejny raz i mimo wszystko, czy postanowi "poprawę", czy wyciągnie "odpowiednie dla siebie wnioski" - chciałbym chętnie pozostawić już do przemyślenia na "własne ryzyko".
Tytuł mógłby się kojarzyć z przełamaniem (bramą do innego życia) jak też i odwracaniem się od siebie. Ale tu już gryzę się w język dla dobra tekstu.
Może to dobrze mieć "źle w głowie"?
Dziękuję za wizytę i pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2015, 16:27 przez Michał76, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bożena
- dla mnie to niegramatycznie- wybaczMichał76 pisze:słyszę przez kości
co nazywają cudem
to szaleństwo

podoba się
natomiastMichał76 pisze:odpokutowuję w samotni
dobry uczynek
- czy ja wiem czy jesteśmy wszyscy źli- ja nie jestemMichał76 pisze:wszyscy jesteśmy źli
że żyjemy

-
Bożeno - Dziękuję. Co do Twoich uwag - chciałem aby wiersz był niejednoznaczny stąd zapis pierwszych wersów może wydawać się niegramatyczny.
Zaś zbieżność fragmentu "że wszyscy jesteśmy źli, że żyjemy" ... z tekstem wspomnianej piosenki jest całkiem przypadkowa. Te linijki oddają jednynie stwierdzenie peela, który nie musi być przecież nieomylny. Możemy też się jedynie domyślać, czy chodziło jemu o odczuwaną złość lub dostrzeżony warunek przeżycia na świecie. Pozdrawiam.
Zaś zbieżność fragmentu "że wszyscy jesteśmy źli, że żyjemy" ... z tekstem wspomnianej piosenki jest całkiem przypadkowa. Te linijki oddają jednynie stwierdzenie peela, który nie musi być przecież nieomylny. Możemy też się jedynie domyślać, czy chodziło jemu o odczuwaną złość lub dostrzeżony warunek przeżycia na świecie. Pozdrawiam.