Zakazane wyklucie w połowie
drogi. Drżące przedsmaki na koniuszkach
powiek.
Napięcia ponad odczuwalność.
(Włosy, jedwab – i tak dalej).
Język zapięty na guziki bluzki,
półprzeźroczystej,
pod nią niecenzuralne.
Słowa na skórze.
(Oczy, głębia – między innymi).
Tatuaże przepalone solą,
po raz pierwszy
na wargach upadki i dziękczynienia.
Pretensjonalne.
(Ból, serce – następne).
Szyfry
- Gloinnen
- Administrator
Re: Szyfry
Wiersz widzę tutaj. Bo mamy przejście przez wszystkie stadia zbliżenia - od delikatnego erotyzmu, dotyku przez półprzeźroczystą tkaninę, po mocne doznania, które można jedynie określić jako "niecenzuralne".Język zapięty na guziki bluzki,
półprzeźroczystej,
pod nią niecenzuralne.
Słowa na skórze.
W moim odczuciu chcesz podkreślić fakt, że charakter relacji seksualnej determinują przede wszystkim słowa. To, w jaki sposób mówią do siebie kochankowie, to, w jaki sposób miłość fizyczna zostanie opisana - w zasadzie nadaje jej formę.
Podoba mi się zagranie wieloznacznością warg.na wargach upadki i dziękczynienia.
Upadki i dziękczynienia wprowadzają konotacje religijne. Seks zawsze, na przestrzeni wieków, był z jednej strony uwzniośleniem, z drugiej - upodleniem - jak awers i rewers jednej monety. Wszystko zależy od słów właśnie, od przypisanych im znaczeń - od kulturowych po indywidualne, intymne, osobiste.
W nawiasach umieszczasz rekwizyty z pogranicza banału i kiczu, jakby na potwierdzenie, że to jest punkt wyjścia, jeden z możliwych wariantów, natomiast i tak najważniejszy jest indywidualny kod. Gra wstępna staje się zatem grą semantyczną - przynajmniej w przestrzeni tego wiersza.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura