Koniec Świata

Apelujemy o umiar, jeśli chodzi o długość publikowanych tekstów.

Moderatorzy: Gorgiasz, Lucile

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
411

Re: Koniec Świata

#21 Post autor: 411 » 01 cze 2015, 21:47

Dobry wieczór, my sie chyba nie znamy... Milo mi, Józefina jestem. :)

Opowiadanie dobre, zachwycajáca spostrzegawczosc autora i zakonczenie do bani.
No, wybacz, ale nie podziele zdan przedkomentujácych. Tu sie az prosi o nie-happy end, a nawet jesli, to nie taki oczywisty - w koncu to KOT!
Nie malpiatka, czy komar, a kot. Nie trzeba ci tlumaczyc, to juz wiem (swojá drogá mogliscie pociágnác jeszcze te dyspute z nie, szalenie fascynujáca).

Klaniam sie, J.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

#22 Post autor: Gorgiasz » 02 cze 2015, 16:39

Witaj Józefino. Również bardzo mi miło. I ciszę się, że zajrzałaś.

Dziękuję za opinię. Co do zakończenia – no cóż; nie brałem pod uwagę (może należało) innego wariantu, co prawda wystarczyłoby wyrzucić ostatnie zdania. Aczkolwiek wydaje mi się, że ten happy end jest połowiczny. Jeśli nawet koci los nie dopełnił się w tej inkarnacji, to dopełni w następnej, tak czy inaczej odejście jest nieuchronne i nie da się go odwlekać w nieskończoność. Również świadomość, że jednak istnieją granice każdego świata, których przekroczyć nie wolno, a które mogą się znajdować blisko nas, choć nie potrafimy ich dostrzec, nie jest specjalnie optymistyczna. A takie granice, wokół nas, ludzi, w naszym świecie, istnieją - Ktoś czy Coś je ustanowiło. I najmniejsze ich przekroczenie (o ile jest możliwe) najczęściej nie podlega żądnym negocjacjom i skutkuje śmiercią, a inaczej mówiąc, wyrzuceniem z tego świata. Koty są w nieco lepszej sytuacji, założywszy, jak w tym opku, iż są świadome swoich siedmiu żyć, choć oczywiście, niektórzy spośród nas również mają świadomość istnienia cyklu kolejnych wcieleń. ;)

Awatar użytkownika
411

#23 Post autor: 411 » 02 cze 2015, 19:02

Gorgiasz pisze: Również świadomość, że jednak istnieją granice każdego świata, których przekroczyć nie wolno, a które mogą się znajdować blisko nas, choć nie potrafimy ich dostrzec, nie jest specjalnie optymistyczna. A takie granice, wokół nas, ludzi, w naszym świecie, istnieją - Ktoś czy Coś je ustanowiło.

Koty są w nieco lepszej sytuacji, założywszy, jak w tym opku, iż są świadome swoich siedmiu żyć, choć oczywiście, niektórzy spośród nas również mają świadomość istnienia cyklu kolejnych wcieleń.
Skád wiesz?
Trudno mi sobie wyobrazic siedem razy swoje zycie - pachnie mi to Dniem Swistaka albo Edge of Tomorrow. Nie podoba mi sie taka wizja.
No, mocno nie podoba... ;)
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

#24 Post autor: Gorgiasz » 02 cze 2015, 21:08

Skád wiesz?
Trudno mi sobie wyobrazic siedem razy swoje zycie
Uznałem taką tezę za prawdziwą, po długotrwałej i wszechstronnej (na ile było mnie stać) analizie tematu, gdyż akurat budził on moje zainteresowanie. To oczywiście subiektywna opinia. Z tym, że w przypadku człowieka, nie ogranicza się to do siedmiu żywotów (ta liczba u kotów wynika z tradycji staroegipskiej); nie jest tutaj określona żadna liczba.

Gajka

#25 Post autor: Gajka » 30 lip 2015, 20:32

Super opowiadanie :bravo:

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

#26 Post autor: Gorgiasz » 31 lip 2015, 9:39

Dziękuję Gajko. :)

Mirek

#27 Post autor: Mirek » 02 sie 2015, 18:14

hm ... pomyślałem o Behemocie Bułhakowa, w pierwszej chwili, a potem st stykające się światy nasz i naszych pupili
A nie pomyślałeś o innych światach przenikających się c dnia w pociągach w sklepach na chodnikach?
Niby żyjemy w społeczeństwie rodzinie itp. ale zawsze osobno

Dzięki fajnie się czytało

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

#28 Post autor: Gorgiasz » 02 sie 2015, 19:53

Mirek pisze: A nie pomyślałeś o innych światach przenikających się c dnia w pociągach w sklepach na chodnikach?
Owszem, dość często o nich myślę. I nie tylko. Obrazek
Dzięki fajnie się czytało
Obrazek

tea

#29 Post autor: tea » 05 sie 2015, 18:40

:bravo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „OPOWIADANIA”