Conversatio morum

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: Conversatio morum

#11 Post autor: lczerwosz » 08 cze 2015, 18:22

Ja bym nie stosował słowa "lawinisko". To brzmi jak "do zobaczyska" albo "pieniędzory". Skrzywienia środowiskowe.
Pochłonie mnie lawina jest dostatecznie dramatyczne.

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#12 Post autor: Lucile » 08 cze 2015, 18:38

Dzień dobry lczerwoszu,
bardzo mi miło, że zechciałeś zajrzeć i podzielić się uwagą, jaka Ci się nasunęła, czytając mój drobiazg :kwiat:
Przyznaję - lawinisko - nieco odstaje od reszty, więc pomyślę i postaram się "dopieścić" ten krótki wiersz.
Za podpowiedź jestem wdzięczna :)

Pozdrawiam :rosa:
Lucile

Gwoli doprecyzowania, zapomniałam wyjaśnić, że użycie tego " lawiniska słów" było pierwotnie - bo teraz się już waham - zamierzone.
Chodziło mi o to, żeby "zazgrzytało". Wydawało mi się niezłym kontrastem w stosunku do reszty: wzniosłość, subtelność, sacrum zderza się z przyziemnością, okrucieństwem i profanum.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2015, 17:14 przez Lucile, łącznie zmieniany 1 raz.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#13 Post autor: Lucile » 14 cze 2015, 17:13

Glo,
bardzo dziękuję za wizytę i komentarz :rosa:
Gloinnen pisze: ja zwrócę uwagę tylko na niezwykle ciekawą metaforę, która sama w sobie jest zamkniętym obrazem, który zdecydowanie przerasta wiersz swoim znaczeniem i głębią.

Cytuj:
Oczy mogą narobić wiele
hałasu

Inspirujące i pozwalające na szereg uniwersalnych refleksji.

Jak zwykle - z wielką intuicją - dotknęłaś samej istoty rzeczy :ok:

Pozdrawiam i życzę miłego, niedzielnego wieczoru :kofe:

Lucile

lucile@osme-pietro.pl

Hosanna
Kontakt:

#14 Post autor: Hosanna » 14 cze 2015, 17:24

bardzo ciekawy komentarz Lucile :)
podoba mi sie fragment o oczach zamkniętych jako symbol milczenia

jest to tym ciekawsze że ta bardziej pierwotna i publiczna ma oczy otwarte

czyli do ludzi prostych trzeba przemawiać
może krzyczeć do nich

ta dla nielicznych milczy przekazując ze najwięcej świadomości ujawnia się w milczącym obcowaniu ze światem

nic wiec dziwnego ze poeta chciałby porzucić słowa by sięgnąć wyżej
lecz przestaje wtedy być poetą
a staje sie milczącym mistykiem

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#15 Post autor: Ewa Włodek » 18 cze 2015, 20:21

Czarna Madonna z Montserrat, i inne Czarne Madonny - ciekawy wątek w sztuce i nie tylko. Wszak Czarne Madonny, nie dlatego, że miały ciemne twarze, ale głównie dlatego, że nosiły czarną szatę - strój nazyrejskiej kapłanki i nauczycielki, strój, jaki miał - według niektórych niekaoinicznych ewangelii - przysługiwać Marii Magdalenie. Zamknięte oczy - to nie tylko symbol milczenia. To także symbol kontemplacji, powiązany z mądrością i przymiotami ducha. To także sygnał, że "normalne widzenie" zostało na chwilę "wyłączone", że osoba z zamkniętymi oczyma "otworzyła" tak zwane trzecie oko - widzenie szyszynką, postrzeganie nadzmysłowe. W tym kontekście "Nie patrz tak!" w Twoim wierszu czytam jak: "Nie przepatruj mnie na wylot!", "Nie czytaj moich myśli!". I to mi się bardzo podoba. Bardzo!
Wiersz przeczytałam z przyjemnością.
Względem lawiniska - to nazwa miejsca, w którym zatrzymała się lawina. Czy to miałaś na myśli, używając słowa?
:rosa:
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#16 Post autor: Lucile » 19 cze 2015, 16:42

Hosanno i Ewo,
bardzo dziękuję za komentarze :rosa:
Hosanna pisze:nic wiec dziwnego ze poeta chciałby porzucić słowa by sięgnąć wyżej
lecz przestaje wtedy być poetą
a staje sie milczącym mistykiem
Hosanno,
piękne i mądre słowa; wskazują na ogromną trudność - a dla świata zachodu - właściwie niemożność połączenia głębi medytacji z jej zewnętrzną ciszą, oraz przemożnej chęci przekazania tych mistycznych doznań.
Bardzo za nie dziękuję, bo znaczą, że uważnie przeczytałaś i dotarłaś do wielu ukrytych znaczeń, jakie starałam się zamknąć (mniej, lub bardziej udanie) w tym tekście.

Ewo,
Ewa Włodek pisze:Zamknięte oczy - to nie tylko symbol milczenia. To także symbol kontemplacji, powiązany z mądrością i przymiotami ducha. To także sygnał, że "normalne widzenie" zostało na chwilę "wyłączone", że osoba z zamkniętymi oczyma "otworzyła" tak zwane trzecie oko - widzenie szyszynką, postrzeganie nadzmysłowe. W tym kontekście "Nie patrz tak!" w Twoim wierszu czytam jak: "Nie przepatruj mnie na wylot!", "Nie czytaj moich myśli!". I to mi się bardzo podoba. Bardzo!
Wiersz przeczytałam z przyjemnością.
Z przynależną Tobie wrażliwością i przenikliwością odczytałaś - "Nie patrz tak" - tu nic więcej nie trzeba dopowiadać :ok:

Za uzupełnienia znaczenia i symbolu "Czarnej Madonny" pięknie dziękuję :rosa:
Ewa Włodek pisze:Względem lawiniska - to nazwa miejsca, w którym zatrzymała się lawina. Czy to miałaś na myśli, używając słowa?
Tak, spod lawiniska - grubej, zimnej, bezdusznej, twardej, klaustrofobicznej i okrutnej skorupy - trudno wydobyć kogoś żywego. I w tym "moim lawinisku słów" to widziałam.

Przesyłam serdeczne pozdrowienia obydwu miłym i uzdolnionym Paniom, życząc jednocześnie miłego weekendu :kofe: :vino:

Lucile

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Nula.Mychaan

#17 Post autor: Nula.Mychaan » 02 lip 2015, 22:22

Lucile zauroczyłaś mnie tym wierszem.
Puenta powaliła mnie na kolana.
:bravo: :bravo: :bravo:
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#18 Post autor: Lucile » 03 lip 2015, 12:19

Dzień dobry Nula,
Nula.Mychaan pisze: Lucile zauroczyłaś mnie tym wierszem.
Puenta powaliła mnie na kolana.
Takie słowa z Twoich ust! Zaskoczenie odebrało mi mowę i do tej pory nie wiem, jak reagować, oprócz z głębi serca płynącego podziękowania. :rosa: :rosa: :rosa:
Przyznam, że ten krótki tekst " wyrywałam z siebie", w dosyć bolesnym procesie, więc może dlatego brzmi szczerze; bez ozdobników i zbędnych słów.

Bardzo dziękuję za miłą wizytę i przesyłam słoneczne pozdrowienia :kofe: :green:
Lucile

lucile@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”