uwierz
-
uwierz
abigeil
widziała niemiłosierną
twarz
niezmiernie pospolitą
w mdłej
bezbarwie landrynki
widziała niemiłosierną
twarz
niezmiernie pospolitą
w mdłej
bezbarwie landrynki
Ostatnio zmieniony 09 lip 2015, 8:28 przez zimny grog, łącznie zmieniany 1 raz.
- eka
- Moderator
Re: uwierz
Imię przywołuje kontekst biblijny, idąc tym tropem pod lupę trzeba wziąć dwóch panów, męża i króla. Czyja twarz była niemiłosierna i pospolita w bezbarwie landrynki?
Krótki wiersz, wersyfikacja pozwala budować napięcie.
Zwięzłość działa na rzecz skupienia się nad oceną bohatera, bo tytuł świadczy o tym, że opinie są różne.
Postawa Saula jest tu poddawana krytyce.
Tak, Autorze?
Dobra miniatura, ale przyimek (wyraz sam z siebie niesamodzielny) budujący wers... mam wątpliwości,gdy czytam na głos.
Pozdrawiam.

Zwięzłość działa na rzecz skupienia się nad oceną bohatera, bo tytuł świadczy o tym, że opinie są różne.
Tak, Autorze?
Dobra miniatura, ale przyimek (wyraz sam z siebie niesamodzielny) budujący wers... mam wątpliwości,gdy czytam na głos.
Pozdrawiam.

-
[quote="eka"]Imię przywołuje kontekst biblijny, idąc tym tropem pod lupę trzeba wziąć dwóch panów, męża i króla. Czyja twarz była niemiłosierna i pospolita w bezbarwie landrynki?
raczej bardziej uniwersalnie. imię mogło być inne, ale to mi się szczególnie podoba. jego użycie rzeczywiście skutkuje skojarzeniem biblijnym.
Tak, Autorze?
Pozdrawiam.
masz rację, poprawiam.

raczej bardziej uniwersalnie. imię mogło być inne, ale to mi się szczególnie podoba. jego użycie rzeczywiście skutkuje skojarzeniem biblijnym.
Tak, Autorze?
Pozdrawiam.
masz rację, poprawiam.

-
Jestem pod wrażeniem.
Zaiste, oszczędność słowa , dodaje mocy i wyrazistości - jest zaletą wiersza. To , co istotne, napisała już Eka, stąd tylko pogratuluję tekstu.
Pozdrawiam
H8
Zaiste, oszczędność słowa , dodaje mocy i wyrazistości - jest zaletą wiersza. To , co istotne, napisała już Eka, stąd tylko pogratuluję tekstu.

Pozdrawiam
H8
-
Henryk VIII pisze:Jestem pod wrażeniem.
Zaiste, oszczędność słowa , dodaje mocy i wyrazistości - jest zaletą wiersza. To , co istotne, napisała już Eka, stąd tylko pogratuluję tekstu.![]()
Pozdrawiam
H8

- Bożena
wiersz oszczędny w słowa- można próbować interpretować po swojemu- skoro imię przypadkowe to uniwersalny przekaz- mimo że twarz bezbarwna warto uwierzyć w to coś - może wewnętrzną wartość
pozdrawiam

-
Bożena pisze:wiersz oszczędny w słowa- można próbować interpretować po swojemu- skoro imię przypadkowe to uniwersalny przekaz- mimo że twarz bezbarwna warto uwierzyć w to coś - może wewnętrzną wartośćpozdrawiam
dzięki za zajrzenie i słowo
również pozdrawiam

- eka
- Moderator
Pospolitość - twarz bez miłości.
Kalki.
Kalki.
-
czy ja pisałem o miłości?eka pisze:Pospolitość - twarz bez miłości.
Kalki.
może taki wariant; twarz oprawcy widziana w chwili zatrwożenia ma jakieś subtelności?
- eka
- Moderator
Nie wiem, można dręczyć i doznawac orgazmu.
Chciałam w poprzednim komentarzu podzielić się refleksją, że pospolite są twarze oprawców, czyli tych którzy kochać nie potrafią.
Chciałam w poprzednim komentarzu podzielić się refleksją, że pospolite są twarze oprawców, czyli tych którzy kochać nie potrafią.