Porządek w Chaosie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Sede Vacante

Porządek w Chaosie

#1 Post autor: Sede Vacante » 20 lip 2015, 19:15

Za dużo

jeleni
wilków
lwów
słoni
saren
niedźwiedzi
lisów
...

cholernie za dużo tego cholerstwa

Za dużo

morderstw
gwałtów
kradzieży
zwyrodnień
wypaczeń
dewiacji
...

...Wydano zezwolenie na regulację populacji zwierząt
jutro świat będzie funkcjonował sprawniej
ulepszony o odstrzał nadwyżki
kontrola ras gwarantuje spokój i bezpieczeństwo...

ani jednego człowieka...
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

Re: Porządek w Chaosie

#2 Post autor: Gorgiasz » 20 lip 2015, 19:31

Nie ma to jak optymistyczna wizja przyszłości. :tan:

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#3 Post autor: lczerwosz » 20 lip 2015, 20:11

No masz dwie listy: szkodliwych zwierząt i szkodliwych uczynków. Szkodliwych.
No i tu jest problem. Dla kogo. Dla człowieka. Istotnie dokonuje się takich odstrzałów mniemając, że sie wprowadza porządek. Czyli mniej chaosu.
Ale chaos jest naturalny. Jak dobór. Nie ma miejsca empatię. Przypadkowość poczynania życia i śmierci. To zasada. Ingerencja niepotrzebna, szkodliwa.

Bardzo wiele wątków z tego by wynikało. Pozostanę przy jednym. Bo porównałeś drugą listę z pierwszą. Może i ona jest naturalna.
Zatem nie należy korygować zachowania ludzkiego, te czyny są naturalny zachowaniem człowieka wobec drugiego człowiek, zresztą człowieka w stosunku do zwierząt bywa podobne.
Puenta - ani jednego człowieka - co?
Nie skazano, nie odstrzelono w nomenklaturze wiersza. Za udział w liście drugiej. Czyli druga lista została potraktowana ulgowo.
No logiczne. Skoro nie należy korygować populacji jeleni, wilków, lwów, słoni, saren, niedźwiedzi i lisów, to i nie należy regulować częstości morderstw, gwałtów, kradzieży, zwyrodnień, wypaczeń i dewiacji.

A jeśli przeczytać - ani jednego człowieka nie zostało na ziemi - to by oznaczało, że opowiadasz się za takim samym potraktowaniem drugiej listy, jak potraktowano jednak (traktuje się) przedstawicieli z pierwszej. Odstrzałów korekcyjnych dokonuje się.
Tyle było tych czynów z tej listy, że wybito ludzkość w pień. Nie ważne, kto by tego miał dokonać. Nikogo już nie ma.

pozdrowienia

Sede Vacante

#4 Post autor: Sede Vacante » 20 lip 2015, 20:49

Ani jednego człowieka nie odstrzelono "kontrolnie". To przytyk do kary śmierci, zniesionej w wielu krajach(owe morderstwa, gwałty, itp.), pobłażania zwyrodnialcom, gdy bez pardonu strzela się do zwierząt.

Ale najbardziej mi chodzi o to, że człowiek rości sobie prawo do regulacji ekosystemu, chodź ekosystem miał się dobrze przed jego panowaniem
Ten wiersz to niezgoda na to, by sobie wybijać zwierzęta w imię chorych zasad. Albo być konsekwentnym. Panuje przeludnienie?
Regulujemy ekosystem?
Regulujmy. Łącznie z człowiekiem.
Albo dajmy spokój zwierzętom. Nie daliśmy im życia, to go nie odbierajmy. A przynajmniej nie z takich powodów, jak "przywracanie ładu w naturze".
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#5 Post autor: lczerwosz » 20 lip 2015, 21:43

Ja trochę przewrotnie napisałem, ale też można by było interpretować tak wiersz, czemu nie.
Jednak nie jest tak źle, jak piszesz.

Jest znacznie gorzej :cha: :cha: :cha:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”