kobieta powinna znać swoje miejsce

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
datura

kobieta powinna znać swoje miejsce

#1 Post autor: datura » 21 lip 2015, 17:58

w snach rodzę jedno
za drugim, każde jest
tobą, przejmuje kontrolę.

nie zawierzam siebie
cierpieniu, kobieta to coś więcej
niż strużka krwi.

świt miękko wpełza
w żyły,
światło lepi się
do skóry.

nie wkładaj oddechu w moje usta,
gdy rozchylam -

cierpko.

Podróżniczka

Re: kobieta powinna znać swoje miejsce

#2 Post autor: Podróżniczka » 21 lip 2015, 19:13

Daturo, muszę przyznać, że masz we mnie "fankę". Z wielką przyjemnością czytam Twoje wiersze, robią na mnie wielkie wrażenie :ok:

"nie wkładaj oddechu w moje usta,
gdy rozchylam-

cierpko."-doskonałe :bravo:

Pozdrowienia :rosa:

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#3 Post autor: Fałszerz komunikatów » 21 lip 2015, 19:57

Jakąś świadomą obmierzłość u peelki dostrzegam. Z jednej strony śni o dzieciach, by je odrzucać. Widać, że ma do wizji stosunek negatywny. Bo każde może być tym jedynym, realnym. Ze swymi przypadłościami blokującymi peelkę. A przecież peelka nie jest wspomnianą strużką krwi. Ma też sfery życiowe, równie kobiece, a niekoniecznie ją naznaczające. Zapewne chce się spełniać gdzieś indziej.
W trzeciej niechęć z powodu nagłego przebudzenia - dlaczego? W puencie Autorka stawia diagnozę. Rozchylone usta odziera z męskich skojarzeń.
Świetny tekst. Ciekawy zapis. Tylko zaimek zwrotny na końcu wersu wystaje niepewnie.
Zastanawia mnie czy to dopowiedzenie w puencie jest potrzebne.
Tytuł, jako ogólnie znane, suche powiedzenie, czy też cytat, mało mnie przekonuje. Za to za treść...
:bravo:

Awatar użytkownika
Patka

#4 Post autor: Patka » 21 lip 2015, 20:17

Tytuł rzeczywiście słaby, znaczy jest najsłabszym punktem wiersza. Nie rozumiem też występowania interpunkcji w wierszu, zwłaszcza kropek, które nic nie wnoszą, bez nich czyta się tak samo utwór jak i z nimi. Inna sprawa, że są na końcu strofoid, niepotrzebnie więc podkreślają ich zakończenie - już sam fakt, że to koniec, powinien wystarczyć.
Ale tak poza tym jest dobrze i ciekawie, mnie akurat "się" na końcu wersu nie razi, dobrą przerzutnię zastosowałaś (ogólnie przerzutnie są tu przemyślane).

Pozdrawiam
Patka

datura

#5 Post autor: datura » 21 lip 2015, 21:08

Podróżniczko - bardzo mi miło czytać tak przychylne słowa:)) Dziękuje ogromnie.

Fałszerzu - jak miło od Ciebie otrzymać taką ocenę:) Bardzo ciekawie i dogłębnie zinterpretowałeś utwór:) Co do tytułu, to rzeczywiście mógłby być lepszy,ale szczerze, nie potrafię w tym wierszu nic wymyślić dobrego jak chodzi o tytuł:( Masz jakąś propozycję?

Patka- jak najbardziej tytuł mi nie wyszedł, masz może jakiś pomysł na jakiś lepszy?
Interpunkcja chyba rzeczywiście tutaj niezbyt pasuje, czasem zarzuca mi się brak interpunkcji i dlatego w sumie jej użyłam, ale ta sugestia chyba nie była zbyt trafna (moje wiersze są chyba za krótkie na interpunkcję)

Sede Vacante

#6 Post autor: Sede Vacante » 21 lip 2015, 21:37

Intrygujące, demoniczne
Osobiście widzę sobie w tym wierszu skrzywdzoną kobietę, która, mimo ciosów od oprawcy, przyjmuje swoją rolę ofiary, jak przeznaczenie, powinność. Wybacza, cierpliwie znosi męki i tak już pozostanie. Pogodziła się z losem, jak z zapinanym w księgach, przeznaczeniem właśnie.
Mi się bardzo to podoba, takie "Wojaczkowe".
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#7 Post autor: lczerwosz » 22 lip 2015, 1:31

nie, tytuł jest jak najbardziej
cierpki

datura

#8 Post autor: datura » 22 lip 2015, 8:52

Sede- dziękuje bardzo za wizytę i miły komentarz, ciekawa interpretacja, lubię gdy wiersz jest odczytywany na różne sposoby.

Leszku- no tak , tytuł jest cierpki i mi nawet pasuje do wiersza, ale nie brzmi chyba wystarczająco poetycko, chociaż przyznam, ze był to zabieg celowy. Nie wiem tylko, czy rzeczywiście trochę nie kontrastuje za bardzo z liryzmem wiersza:)

Tjereszkowa

#9 Post autor: Tjereszkowa » 22 lip 2015, 10:38

Wali po głowie ten utwór...
to komplement oczywiście.
Przyłączam się do zwolenników tytułu. Uważam więcej - to mocny punkt wiersza - bez niego odbiór będzie inny (bardziej refleksyjno - smutny. A tytuł w tej formie, sprawia, że przenika przez słowa, także... hmm złość (?) - w każdym razie bardziej "aktywna" emocja). Teraz jest gorzko, ironicznie, ale i dosadnie, tytuł równoważy "zwiewną" treść.
Kobiety często sprowadzane są do roli tkankowo - maszynowego urządzenia - także przez nie same.
Bliski jest mi Twój wiersz.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#10 Post autor: lczerwosz » 22 lip 2015, 10:52

Tjereszkowa pisze:...roli tkankowo - maszynowego urządzenia
świetne określenie, jakże prawdziwe, popieram, popieram :cha: :cha: :cha:
/męski szowinista/

Wszedłem, aby popatrzeć, czy moje poparcie tytularne chwyciło. Bo już sama autorka się chybotała, ale już chyba utwierdziła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”