Idea
-
Idea
uosobienie wszystkiego
samo pokornie chowa się po
ciemniejących kątach
proste linie ramion
przetną się jeszcze raz
prosto padnie stwórcza nadzieja
jeszcze raz
podczas przekątnego zmierzchu
opierać myśli o brzegi wanny
oddychać
nie oddychać
Obraz wszystkiego emituje
nieograniczoną miłość
może w końcu odpuści
i zapłacze
a wy tylko sztandary
z obcym na krzyżu
Dodano -- 24 gru 2011, 16:04 --
Powtórzenia są na miejscu.
samo pokornie chowa się po
ciemniejących kątach
proste linie ramion
przetną się jeszcze raz
prosto padnie stwórcza nadzieja
jeszcze raz
podczas przekątnego zmierzchu
opierać myśli o brzegi wanny
oddychać
nie oddychać
Obraz wszystkiego emituje
nieograniczoną miłość
może w końcu odpuści
i zapłacze
a wy tylko sztandary
z obcym na krzyżu
Dodano -- 24 gru 2011, 16:04 --
Powtórzenia są na miejscu.
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały
Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności
- Gloinnen
- Administrator
Re: Idea
???
Jest hermetycznie. Albo ja mam pomroczność jasną i niewiele kumam.
Trudno mi powiązać obrazy w jakąś spójną całość. Może tytuł coś podpowie - idea - a więc - za Platonem - zamysł czegoś, uniwersalna wizja, którą należy dopiero zrealizować, obrócić w konkret? Cień obiektów rzeczywistych?
Idea - to właśnie "uosobienie wszystkiego", "obraz wszystkiego"? Potencjał, który dopiero "stwórcza nadzieja" musi obrócić w dzieło? Stąd też może te odwołania geometryczne...???
Wanna oraz fraza:
"Obraz wszystkiego" - może mówisz o Stwórcy? W którego umyśle drzemie idea człowieka? W końcu każdy z nas jest Jego odbiciem, jako że "na obraz i podobieństwo"...
Peel jednak ma ambiwalentny stosunek do demiurga, który est bezduszny, obojętny na los stworzeń, będących ucieleśnieniem drzemiącej w nim Idei. Miłość jest paradoksem, miłość do własnych dzieł (w powiązaniu ze stwórczą nadzieją). Brakuje czegoś innego - współczucia? Stwórca powinien "odpuścić i zapłakać" - a więc - porzucić akt kreacji, pochylić się nad losem tych, których stworzył, a nie mnożyć w nieskończoność byty.
Zaciekawiło, że pojawiła się w wierszu miłość, nadzieja - a nie ma wiary. Czyżbyś sugerował tu zwątpienie w moc, omnipotencję?
Sztandary z obcym na krzyżu... Hmmmm... Obcy, bo "zrodzony a nie stworzony"? Nie mam pojęcia.
Powiem, że ten wiersz nie jest dla mnie czytelny. Możliwe, że piszę kocopały. Pozdrawiam,

Glo.
Jest hermetycznie. Albo ja mam pomroczność jasną i niewiele kumam.
Trudno mi powiązać obrazy w jakąś spójną całość. Może tytuł coś podpowie - idea - a więc - za Platonem - zamysł czegoś, uniwersalna wizja, którą należy dopiero zrealizować, obrócić w konkret? Cień obiektów rzeczywistych?
Idea - to właśnie "uosobienie wszystkiego", "obraz wszystkiego"? Potencjał, który dopiero "stwórcza nadzieja" musi obrócić w dzieło? Stąd też może te odwołania geometryczne...???
Wanna oraz fraza:
przywołuje mi na myśl obraz samobójstwa.NathirPasza pisze:oddychać
nie oddychać
"Obraz wszystkiego" - może mówisz o Stwórcy? W którego umyśle drzemie idea człowieka? W końcu każdy z nas jest Jego odbiciem, jako że "na obraz i podobieństwo"...
Peel jednak ma ambiwalentny stosunek do demiurga, który est bezduszny, obojętny na los stworzeń, będących ucieleśnieniem drzemiącej w nim Idei. Miłość jest paradoksem, miłość do własnych dzieł (w powiązaniu ze stwórczą nadzieją). Brakuje czegoś innego - współczucia? Stwórca powinien "odpuścić i zapłakać" - a więc - porzucić akt kreacji, pochylić się nad losem tych, których stworzył, a nie mnożyć w nieskończoność byty.
Zaciekawiło, że pojawiła się w wierszu miłość, nadzieja - a nie ma wiary. Czyżbyś sugerował tu zwątpienie w moc, omnipotencję?
Sztandary z obcym na krzyżu... Hmmmm... Obcy, bo "zrodzony a nie stworzony"? Nie mam pojęcia.
Powiem, że ten wiersz nie jest dla mnie czytelny. Możliwe, że piszę kocopały. Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Glo nie wiem jak Ty to robisz, ale trafiłaś. Chociaż nieświadomie 
Dzięki
Pozdrawiam
NP

Dzięki
Ludzie nigdy nie będą bogami. Najlepiej więc nie wierzyć w nic, a wątpić we wszystko.SamoZuo pisze:Źle jest zwątpić w Boga, ale w ludzi jeszcze gorzej, bo co nam może zastąpić ludzi - tylko jakieś obce bożki i tak nigdy nie dające tego co jest najważniejsze.
Pozdrawiam
NP
- Gloinnen
- Administrator
Kocopały.NathirPasza pisze:Najlepiej więc nie wierzyć w nic, a wątpić we wszystko.
Wcale nie najlepiej. Tak się tylko peelowi wydaje, że w ten sposób ochroni się przed rozczarowaniami. Ale sobą samym, swoją własną mocą, swoim poczuciem siły i wyższości nad innymi, swoją obojętnością, swoją egzystencjalną przebiegłością też się można rozczarować i to bardziej boleśnie, niż myślisz.
/B. Zadura
/B. Zadura
Jak mi jeszcze Glo wyjaśni związek swych rozważań z fragmentem "podczas przekątnego zmierzchuGloinnen pisze:Glo nie wiem jak Ty to robisz, ale trafiłaś. Chociaż nieświadomie
opierać myśli o brzegi wanny", to rzeczywiście - uznam, że jest genialna.
Ja wrzuciłem ten wiersz do mojej "maszyny deszyfrującej" i ta po chwili krztuszenia się wyrzuciła mi krótki tekst:
1. Tłumaczenie: Są to żale PL-a, który kąpiąc się w ciemnościach i w zimnej wodzie z powodu nie opłacenia rachunku za gaz i prąd, złożeczy wiszącemu na ścianie łazienki ukrzyżowanemu, który bazdusznie traktując stworzone przez siebie wspaniałe dzieło w postaci homo sapiens, nie kwapi się pomagać mu w sytuacji, gdy ten nie radzi sobie z trudami życia.
2. Opcja dodatkowa: Stwórca to zwykły przybysz, kosmita, obcy, który przyleciał, stworzył, skrzyżował dwa ramiona, a potem olał i wyleciał, zostawiając nas na lodzie
3. Nie rozszyfrowane : w co tu wierzyć ?
---------------------------------------------------
Ech, i po co nam kupować gazetki z rebusami ?

Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści ;-)
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści ;-)
-
Gloinnen pisze:
Wcale nie najlepiej. Tak się tylko peelowi wydaje, że w ten sposób ochroni się przed rozczarowaniami. Ale sobą samym, swoją własną mocą, swoim poczuciem siły i wyższości nad innymi, swoją obojętnością, swoją egzystencjalną przebiegłością też się można rozczarować i to bardziej boleśnie, niż myślisz.
Błagam. Tylko bez moralizatorskich wynaturzeń proszę. Wierzcie sobie w co chcecie, nawet w jednorożce. Wasza sprawa - moja sprawa w co ja wierzę.SamoZuo pisze:Ależ bzdury wypisujesz...
tylko nerwicy się nabawisz w ten sposób....

Nawet sobie nie wyobrażasz. Heh...SamoZuo pisze:niewiara to też rodzaj wiary.... he, he
Dante. Jaki człowiek, takie deszyfrowanie. <bezradny>Dante pisze:Są to żale PL-a, który kąpiąc się w ciemnościach i w zimnej wodzie z powodu nie opłacenia rachunku za gaz i prąd, złożeczy wiszącemu na ścianie łazienki ukrzyżowanemu, który bazdusznie traktując stworzone przez siebie wspaniałe dzieło w postaci homo sapiens, nie kwapi się pomagać mu w sytuacji, gdy ten nie radzi sobie z trudami życia.
Dante pisze:Stwórca to zwykły przybysz, kosmita, obcy, który przyleciał, stworzył, skrzyżował dwa ramiona, a potem olał i wyleciał, zostawiając nas na lodzie

taa
NP
- Gloinnen
- Administrator
Żadne moralizatorstwo. Zwykła refleksja. I nie ma nic wspólnego z religią, akurat, bardziej z tym, co piszesz o ludziach. Czasami różne myśli mi przychodzą do głowy w odpowiedzi na przesłanie wiersza. Często też wspomnienie własnych doświadczeń. Chciałam się tylko nimi z Tobą podzielić, bo ten wiersz przeczytałam mniej powierzchownie, niż Ci się wydaje...
Co nie oznacza, że musisz się ze mną zgadzać. Zawsze można podyskutować, ale nic na siłę...

Co nie oznacza, że musisz się ze mną zgadzać. Zawsze można podyskutować, ale nic na siłę...

/B. Zadura
/B. Zadura