Gdybym...

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
coobus

Re: Gdybym...

#11 Post autor: coobus » 13 sie 2015, 9:40

W Twoim stylu , Ana. Znowu trafiasz do mnie kilkoma zaledwie słowami. I teraz ja, za Twoją sprawą, zadam sobie to pytanie: gdybym nie pisał wierszy... pytanie i trudne i łatwe zarazem, na pewno inspirujące.
Do rychłego miłego... :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Tjereszkowa

#12 Post autor: Tjereszkowa » 13 sie 2015, 18:40

Ciekawe obrazowanie - na pierwszy rzut proste i jednoznaczne, jednak po głębszym wejrzeniu - dostrzega się więcej (jak rysy na kamieniu). Bardzo podoba mi się przerzutnia w pierwszej strofie

byłabym jak kamień
pod stopami
rany tworzą historię

byłabym jak kamień pod stopami / pod stopami rany tworzą historię

-świetne. Kamienie pod stopami - mogą to być różne, kształtujące nas wydarzenia. Złe i dobre. Te kamienie tworzą nasze ja, determinują losy. Czasem też jesteśmy takimi kamieniami dla innych (oby nikt przez nas się nie potknął). A poezja - to spojrzenie z góry. Uchwycenie, stanu, chwili... Niech historie płyną dalej - i te dobre i złe.
To bardzo ładny wiersz. :)

Awatar użytkownika
alchemik

#13 Post autor: alchemik » 13 sie 2015, 18:57

Coobi, gdybyś nie pisał, to pewnie już dawno zniechęciłbyś się do świata i uświerknął gdzieś w akceptowanej na niby samotności. Przyjmując czas jako dopust boży, lub jakiś tam.

I masz rację, wiersz Any jest prosty, ale w tej prostocie jest pytanie, które odwraca wszystko na nice.

A co ja mam robić z moim zrozumieniem? Przekierować?
Gehenna ludzi inteligentnych i otwartych na emocje.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
anastazja

#14 Post autor: anastazja » 13 sie 2015, 22:18

Ponieważ muszę oszczędzać wzrok, dlatego bardzo dziękuję każdemu z osobna. Każdy komentarz jest dla mnie nagrodą i pokorą. Pozdrawiam z serca wszystkich. :)
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”