Trudno być Bogiem
patrzeć a nie widzieć
słuchać a nie słyszeć
władać a nie służyć
światło gra w szachy z mrokiem
człowiek marny pionek
ustawiony na szachownicy
dzieło doskonałej myśli
sam siebie niszczy
szuka i gubi sens
biegnie bez celu
czeka na cuda
jedyne ślady Jego obecności
Ślady
-
Re: Ślady
Ciekawe.
Spodziewałem się jakiejś puenty, w rodzaju: Człowiek, nie Bóg, jest błogosławiony...
W sensie, że będąc tym nieskazitelnym, wszechmocnym bóstwem, byłoby strasznie nudno i nieprawdziwie. W życiu pełnym dramatów i bólu - tu dopiero zaczyna się robić ciekawie.
Puenty nie było - ale świetnie napisany wiersz, gdzie oczekując na nią, w końcu czytelnik sam ją sobie dopowiada. Tak powinno być.
Interesuje, trzyma w napięciu, pozwala się zastanowić(nie każdy wiersz na to pozwala. Niektóre są tak denne, że choćby człowiek chciał popaść w zadumę, nie ma jak...)
Podoba się.
Spodziewałem się jakiejś puenty, w rodzaju: Człowiek, nie Bóg, jest błogosławiony...
W sensie, że będąc tym nieskazitelnym, wszechmocnym bóstwem, byłoby strasznie nudno i nieprawdziwie. W życiu pełnym dramatów i bólu - tu dopiero zaczyna się robić ciekawie.
Puenty nie było - ale świetnie napisany wiersz, gdzie oczekując na nią, w końcu czytelnik sam ją sobie dopowiada. Tak powinno być.
Interesuje, trzyma w napięciu, pozwala się zastanowić(nie każdy wiersz na to pozwala. Niektóre są tak denne, że choćby człowiek chciał popaść w zadumę, nie ma jak...)
Podoba się.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Ratana
Czyta się łatwo, ale utwór przeleciał obok, niestety nie zachwycił. Dla mnie za dużo tu oczywistości: "patrzeć, a nie widzieć", "pionek (...) na szachownicy" to zwroty tak oczywiste i użyte już tyle razy przez innych autorów, że nie wywierają wrażenia na czytelniku. Mam nadzieję, że nie uraziłam : )
właściwości Boga to dla człowieka tajemnica.Toyer pisze:Dlaczego zbyt odważne?oskari valtteri pisze:"Trudno być Bogiem"
odważne stwierdzenie. myślę że jednak za odważne.
więc próba jego definiowania poprzez przypisywanie
cech ludzkich to... no właśnie, czym jest - zabawą czy już bluźnierstwem?