Problem uchodźców

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka
Moderator

Re: Problem uchodźców

#71 Post autor: eka » 17 lis 2015, 12:07

Powrót do początku rodzenia się nazizmu. Wystarczy w tamtej hitlerowskiej propagandzie zamienić słowo Żyd/komunista/Słowianin na uchodźca. Wszystkiemu winien i zabiera przestrzeń życiową.
Hitler przynajmniej jednak nie wypisywał na sztandarach chrześcijańskiego Boga i honor też inaczej pojmował. Coś w stylu granatnikiem w nieczłowieka, nie Niemca.
Jak łatwo zarazić się nienawiścią.
Czasami się zastanawiam jakim cudem znalazło się tych circa 20 tys. Polaków (dane IPN), którzy udzieli schronienia Żydom w czasie II wojny światowej. Endecja robiła wiele przed wojną, aby ich zohydzić, przedstawić jako największe zło dla Polski.
A jaki jest Twój Bóg, Antylewaku? Do czego Cię odsyła?

@psik

#72 Post autor: @psik » 17 lis 2015, 20:32

lczerwosz pisze:@psiku, ale hamuj z łaski swojej swoje wypowiedzi, nerwy widać ponoszą. To absolutnie niedopuszczalna forma ataku personalnego. Podgrzane emocje przeszkadzają w rozumieniu i wyrażaniu.
Czyli ostra prawda jest niedopuszczalna, a łagodne kłamstwo dopuszczalne jak najbardziej?

pomyśl zanim odpowiesz sobie
Socjalizm świetnie nadaje się do fałszowania świadomości zbiorowej, gdyż jest intelektualną pokusą ćwierćinteligenta. - Stefan Kisielewski

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

#73 Post autor: Gorgiasz » 17 lis 2015, 21:12

@psiku, tu nie chodzi o prawdę czy kłamstwo, tylko o kulturę wypowiedzi, dobór słownictwa i poszanowanie zdania innych osób. To jest forum literackie i pewne standardy obowiązują.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#74 Post autor: lczerwosz » 17 lis 2015, 21:18

@psiku, nie o prawdę i jej ostrość, tudzież kłamstwo i jego łagodność mi szło kierując do Ciebie upomnienie w kolorze czerwonym. Chodziło mi po sposób zwracania się do swoich adwersarzy. Nie można nazywać ich tępakami, bo ich to bezpośrednio obraża, chociaż możesz o nich myśleć, co chcesz. Rozmawiamy o uchodźcach, nie o sobie wzajemnie, przestawiamy argumenty, każdy ma prawo wyartykułować swoje racje. Celem tej dyskusji jest przekonanie drugiej strony do racji tej pierwszej strony. Już chociażby z praktycznej przyczyny obrażonej osoby do niczego przekonać się nie da.
Obrażanie kogoś jest grą wstępną do mordobicia. Celem mordobicia jest zadanie fizycznego bólu i ewentualnie ukatrupienie przeciwnika. Do tego nie dojdzie na portalu internetowym z powodów oczywistych, przedstawiamy tu sobie tylko gołe teksty z ewentualnym uzupełnieniem o tzw. emotikonki. Ból może być tylko psychiczny, podobnie jak szał i inne stany świadomości inaczej, ale to można sprowadzić do formuły obrazy i wyżej napisałem, że to szkodzi dyskusji.
Również osoba obrażana, we wspomnianym odmiennym stanie świadomości, nie odpowie merytorycznie tylko emocjonalnie, co jednakowo może popsuć dyskusję, a nawet ją uniemożliwić.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#75 Post autor: lczerwosz » 17 lis 2015, 21:44

https://www.youtube.com/watch?v=44vzMNG2fZc
już nie warto nawet komentować

i jeszcze dopisałem,
bo doszukałem się we wcześniejszych wypowiedziach:
alchemik pisze:Cieszysz się, durniu ,z tego, że ktoś zabił ponad sto dwadzieścia osób, bo to potwierdza twoje idiotyczne przypuszczenia?

Zabili z innego powodu.
Bo mieli pod kopułą to samo co Ty.

Pokazać innym, że ich na to stać.
Wywołać lęk i zamieszanie.

Żeby tak ludzie naprawdę nauczyli się myśleć!!!
nie pisze:To tylko kolejny wątpliwy intelekt stawiający znak równości pomiędzy uchodźcami i terrorystami.
Takie samo upomnienie należy się Alchemikowi i nie

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#76 Post autor: skaranie boskie » 17 lis 2015, 22:12

To jest katastrofa.
Na początku tego wątku napisałem, że do Europy nie trafiają żadni uchodźcy. To są albo imigranci ekonomiczni, albo armia, mająca za cel przejęcie kontroli nad naszym kontynentem. Najwyższy czas, żeby to powstrzymać, jeśli nie chcemy sami, w bardzo krótkim czasie zamienić się w rzeczywistych uchodźców. W Polsce jeszcze tego nie widać, ale nie znaczy to, że nic nam nie grozi.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#77 Post autor: skaranie boskie » 17 lis 2015, 22:29

Jak w każdej wojnie, przeciwnik szuka słabych punktów drugiego.
Teraz mamy wojnę z Państwem Islamskim i - niezależnie od tego, kto, lub co jest jej przyczyną - należy dążyć do zwycięstwa. Oni odkryli i bez skrupułów wykorzystują słaby punkt Europy. Jest nim otwartość i wrażliwość humanitarna. Korzystając z tej furtki, wprowadzili i wciąż wprowadzają nam ogromnego konia trojańskiego. Nadejdzie dzień, w którym załoga konia okaże się tak liczna i silna, że będzie za późno na opamiętanie.
Moim zdaniem z tym, niekontrolowanym już, napływem siły quasi militarnej należy zacząć walczyć. Jeżeli jeszcze nie jest za późno.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#78 Post autor: lczerwosz » 17 lis 2015, 22:41

@psik

#79 Post autor: @psik » 18 lis 2015, 23:12

lczerwosz pisze:Takie samo upomnienie należy się Alchemikowi i nie
Dobrze, że doszedłeś dlaczego użyłem mocniejszych słów.

A tak w ogóle to forum poetyckie to miejsce gdzie jak najbardziej powinno uzywać się mocnych słów w dyskusji.
Socjalizm świetnie nadaje się do fałszowania świadomości zbiorowej, gdyż jest intelektualną pokusą ćwierćinteligenta. - Stefan Kisielewski

Awatar użytkownika
alchemik

#80 Post autor: alchemik » 19 lis 2015, 0:37

Mocne słowa, sorry @psik, poniosło mnie.
Spróbuj jednak zrozumieć, moje odczucia, kiedy Ty podpierając się tragedią, stwierdziłeś, że miałeś rację.
I nie jest ważne czy ją miałeś czy nie.
Chodzi o sposób wypowiedzi.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”