"Green Grass"

Haiku i inne różnego rodzaju miniaturki.

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Sokratex

"Green Grass"

#1 Post autor: Sokratex » 02 sty 2012, 13:25

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: "Green Grass"

#2 Post autor: Gloinnen » 10 sty 2012, 2:09

Ładna miniaturka. Kojarzy mi się z neolitycznymi cmentarzyskami, ukrytymi gdzieś po lasach, w dzikich zakątkach krajobrazu, gdzie natura całkowicie zdominowała pierwiastek ludzki...

Aha, i mam jeszcze jedno porównanie - do miast-widm, ale to już daleko idąca analogia.

W każdym razie - podoba mi się.

Zastanawia mnie przy okazji - po co nadajesz swoim tekstom takie pretensjonalne tytuły?

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Sokratex

#3 Post autor: Sokratex » 10 sty 2012, 2:44

Gloinnen pisze:Ładna miniaturka. Kojarzy mi się z neolitycznymi cmentarzyskami, ukrytymi gdzieś po lasach, w dzikich zakątkach krajobrazu, gdzie natura całkowicie zdominowała pierwiastek ludzki...

Aha, i mam jeszcze jedno porównanie - do miast-widm, ale to już daleko idąca analogia.
Warto, oprócz wyobrażenia sobie miejsca grobu, puścić wodze wyobraźni. Spróbować zobaczyć kopczyki prowadzące w głąb ziemi,
w której został ktoś pochowany. Kto? Nawet kret tego nie wie, bo jest ślepy.
Wszystkie tropy - leśny grób, krecie kopce dokoła i myśli tego, który to widzi prowadzą w głąb ziemi.
W takich chwilach nagle robi się ciszej, choć ptaki śpiewają jak przedtem i wiatr szumi tak samo. Jakby zimniej, choć słońce świeci jak świeciło.
Obserwacja zamieniona na obrazy.

Pozdrawiam.

Dodano -- 10 sty 2012, 3:11 --
Gloinnen pisze:Zastanawia mnie przy okazji - po co nadajesz swoim tekstom takie pretensjonalne tytuły?
Czemu w takim razie do wierszy dajesz cytaty? To gorszy grzech :)
I dlaczego zaraz pretensjonalne? :) Są to tytuły utworów muzycznych do których prowadzi link pod miniaturką.
W haiku nie ma tytułów, więc jak odnaleźć po jakimś czasie konkretne? Haiku 1... haiku 2... haiku 107... - ale o czym które było?

Wpadłem na pomysł, żeby dobierać do treści w miarę przystającą muzykę i jej tytułem oznaczać WĄTEK.
Na przykład dzisiejsze "pas de deux" oznacza duet (taneczny), jest smutne ale piękne i, kiedy powtórzyć je
kilka razy na głos, kojarzy się nieco z pada deszcz... pada deszcz... pada deszcz...

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#4 Post autor: Gloinnen » 10 sty 2012, 11:33

Rozumiem, że to w takim razie nie są tytuły, tylko sposób ewidencjonowania tekstów...?
;)

Sokratex pisze:Czemu w takim razie do wierszy dajesz cytaty? To gorszy grzech
Dlaczego?
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Sokratex

#5 Post autor: Sokratex » 10 sty 2012, 12:39

Gloinnen pisze:Rozumiem, że to w takim razie nie są tytuły, tylko sposób ewidencjonowania tekstów...?
;)

Sokratex pisze:Czemu w takim razie do wierszy dajesz cytaty? To gorszy grzech
Dlaczego?
Ależ nie obrażaj się zaraz! Sam też czasem je daję :)
Napisałem w świetle takiego ewidencjonowania, które nie musi być, a jest. Jednak przez to w pewien sposób
jednak wypacza odbiór, jeśli ktoś próbuje czytać miniaturkę poprzez tytuł dołączonej do niej muzyki,
czy samą muzykę.

Pozdrawiam.

Dodano -- 06 lut 2013, 16:40 --

http://images.cdn.fotopedia.com/xxymena ... 24x768.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY POETYCKIE”