.
Za szczytem szczytów
kwitnie pełnia księżyca
lusterko słońca
Kwiat księżyca

.
Lusterko słońca
zawieszone na szczycie
kwitnący księżyc
...
Obydwie grafiki pobrane z sieci...
...lczerwosz pisze:Wstawianie obrazków, podobnie jak ozdobne formatowanie tekstu, nie zastępuje samej treści. Oczywiście to miło, ale po dłuższym obcowaniu męczy czytelnika, który stara się wyłowić istotę z dzieła a nie ramki. Gorzej, odrzuca te ramki, jako mydlenie oczu.
Za szczytem szczytów
kwitnie pełnia księżyca
lusterko słońca
Lusterko słońca
zawieszone na szczycie
kwitnący księżyc
i tylko tyle. Tekst musi obronić się sam.
...pojęcie "odbicie" ma zbyt wiele znaczeń. Tak mi się "zdawa"...em_ pisze:Ładne te okruchy.
Zastanawiam się, czy zamiast lusterka, nie byłoby lepsze odbicie,
bo lusterko słońca jakoś trudno mi sobie wyobrazić
Dopisałem - grafika pobrana z sieci...Patka pisze:Akurat te obrazy (zdjęcia?) za dużo nie pomagają w zrozumieniu tekstów, utwory bez nich są dość zrozumiałe.
Grafika jest twoja? Jeśli nie, przydałoby się napisać, skąd ją masz.
Nie tak dawno sugerowaliśmy, aby podawać źródło (link) do każdej nie swojej ilustracji. Czy masz prawa autorskie do publikacji tych zdjęć? W dziennikarstwie działa często uproszczony mechanizm polegający na cytowaniu wiadomości nawet bez podawania źródła. Informacja może być powszechnie znana i nie ma autora. W przypadku jednak zwartego tekstu dowolnego gatunku literackiego lub wywiadu, a nawet spisanej czyjejś opinii, obowiązuje prawo autorskie, tak samo jak przy publikacji prac graficznych.bronmus45 pisze:Dopisałem - grafika pobrana z sieci...
Uczciwie przedstawiając sprawę, to nawet nie zastanawiałem się nad tak literalnie przestrzeganymi prawami autorskimi. Bo właśnie te powyższe zdjęcia z sieci spowodowały dopisanie do nich treści w formie haiku. Na dodatek i tutaj zauważyłem - nawet w awatarach - obrazki z sieci, zapewne nie autorstwa tychże użytkowników. No cóż, postaram się w kolejnych publikacjach nie używać - ze szkodą dla treści - nie swoich grafik.lczerwosz pisze:Nie tak dawno sugerowaliśmy, aby podawać źródło (link) do każdej nie swojej ilustracji. Czy masz prawa autorskie do publikacji tych zdjęć? W dziennikarstwie działa często uproszczony mechanizm polegający na cytowaniu wiadomości nawet bez podawania źródła. Informacja może być powszechnie znana i nie ma autora. W przypadku jednak zwartego tekstu dowolnego gatunku literackiego lub wywiadu, a nawet spisanej czyjejś opinii, obowiązuje prawo autorskie, tak samo jak przy publikacji prac graficznych.bronmus45 pisze:Dopisałem - grafika pobrana z sieci...
A te zdjęcia ktoś zrobił.
Używać możesz, ale podawaj źródło - link do strony, z której wziąłeś grafikę. Wszyscy będą zadowoleni.bronmus45 pisze: No cóż, postaram się w kolejnych publikacjach nie używać - ze szkodą dla treści - nie swoich grafik.