Polityczna tanka przestrogi x 2
Polityczna tanka przestrogi x 2
Deszczowe krople
spływające do rzeki
nie są jej źródłem.
Bywają niebezpieczne
swoją zatrutą treścią.
^*^
Zapachy kwiatów
mogą mieć wiele znaczeń
Również złowrogich.
Nie każda treść przyjazna
pozornie słodkim brzmieniem.
spływające do rzeki
nie są jej źródłem.
Bywają niebezpieczne
swoją zatrutą treścią.
^*^
Zapachy kwiatów
mogą mieć wiele znaczeń
Również złowrogich.
Nie każda treść przyjazna
pozornie słodkim brzmieniem.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2015, 22:06 przez bronmus45, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Re: Tanka przestrogi x 2
"Nie każda treść przyjazna
w swoim słodkim brzmieniu"
Owszem. Słodycz bywa podstępna,
dlatego pewnie życzy się "gorzko".
...Alek Osiński pisze:"Nie każda treść przyjazna
"cosik" ci się chyba pokićkało... "Gorzko" wykrzykuje się w stronę pary młodej na weselisku, aby osłodzili pobyt gościom swoim pocałunkiem...
...heeeejjjj!!!
- eka
- Moderator
bronmus45 pisze:Deszczowe krople
spływające do rzeki
nie są jej źródłem.
Bywają niebezpieczne
swoją zatrutą treścią.
Witaj.

Krople deszczowe raczej nie spływają do rzek. Podziemne źródła też mogą być skażone,gdy nad nimi np. usytuowane są wysypiska z metalami ciężkimi.
No i dlaczego krople niosąc zatrutą treść wybiórczo bywają niebezpieczne?
Usiłowałam odczytać metaforycznie Twój zapis... przyszły mi do głowy tylko niegodziwe, podstępne słowa, ale tanka to tanka, ma swoje ograniczenia, czyli niemetaforyczny opis i refleksyjna pointa.
Co za niefortunny tytuł, (...) x 2 ?
Jesteś nowy, więc zapewne nie wiesz, że publikujemy jeden utwór w jednym poście.
Maksymalnie dwa teksty dziennie.
Pozdrawiam.
@EKA
To jest przecież jeden utwór, opisujący ten sam problem w dwóch wersjach. Treść jego natomiast na wskroś... polityczna. Źródłem wielu ugrupowań (partii) politycznych jest ich statut. A co się z nim przeważnie dzieje, jeśli "dociekają" do głównego nurtu różne ścieki..? Coraz bardziej zaczyna być trującym i szkodliwym dla otoczenia... Byłem niegdyś mieszkańcem Beskidów. Całe zbocza podczas deszczu spływały potokami wody prosto do rzeczek, wypłukując po drodze wszelkie chemiczne (nie tylko) nawozy.
Tak samo można opisać "przygodę" z kwiatkiem... Polityczne "bajery" przedwyborcze pięknie pachną, aby później okazać się zabójczo trującymi...

Tak samo można opisać "przygodę" z kwiatkiem... Polityczne "bajery" przedwyborcze pięknie pachną, aby później okazać się zabójczo trującymi...
- eka
- Moderator
To po co te dziwne znaczki rozdzielają zwrotki? - to raz.
Dwa - oszukujesz w tytule, bo ile wersów ma tanka na pewno wiesz.
Trzy, gdybyś chociaż w tytule nawiązał do polityki, mógłbyś mieć jakieś pretensje.
Cztery - spływanie kropel deszczu, a spływanie potoków po ulewie w górach to zupełnie dwa różne obrazy, tu widać ten z kropelkami.
Mam nadzieję, że wyraziłam się w miarę czytelnie.
Pozdrawiam.

Trzy, gdybyś chociaż w tytule nawiązał do polityki, mógłbyś mieć jakieś pretensje.
Cztery - spływanie kropel deszczu, a spływanie potoków po ulewie w górach to zupełnie dwa różne obrazy, tu widać ten z kropelkami.
Pozdrawiam.

- eka
- Moderator
Aha, zapomniałam poprzednio wspomnieć o krzyczącej czcionce. I wielkość, i pogrubienie uważasz za niezbędne? Dlaczego?
No cóż... Czcionka ze względu na swój osłabiony wzrok. To w treści. W adresach zaś do podkreślenia miana adresata, by niepotrzebnie nie cytować całości jego wypowiedzi. Bo to z kolei ja uważam za... śmiesznie małostkowe i niepotrzebnie zajmujące przestrzeń strony.eka pisze:Aha, zapomniałam poprzednio wspomnieć o krzyczącej czcionce. I wielkość, i pogrubienie uważasz za niezbędne? Dlaczego?
Dodano -- 16 gru 2015, 20:06 --
...eka pisze:To po co te dziwne znaczki rozdzielają zwrotki? - to raz.
Pozdrawiam.
Wyraziłaś się wprost... obrazoburczo.
Po kolei:
Tanka - Każda tanka składa się z pięciu nierymowanych wersów, w sumie z 31 sylab, ułożonych w pierwszej części wiersza (kami-no ku) w wersy według schematu 5 + 7 + 5 sylab, a w drugiej części (shimo-no ku) według schematu 7 + 7 sylab.
I właśnie dlatego zaznaczyłem -TANKA x 2
...
Znaczki między strofami po prostu je rozdzielają.. i tyle.. Czy takie, czy owakie - to zależy jedynie od autora
...
Politykę aż czuć z tego tekstu. Tylko trzeba umieć czytać wiersze haiku. Dlatego też tłumaczyłem tu już jednemu moderatorowi, dlaczego zamieściłem w pierwszym moim wejściu obrazki przy tego typu publikacjach.
Lecz on mnie zbeształ, więc tutaj nie zamieściłem... Nie myślę też podpisywać haiku tekstem typu - to jest krowa.... Nie kumasz bazy - nie wchodź.. i tyle
...
Krople deszczu i ulewne potoki górskie. A z czego one biorą początek, jak nie z kropli deszczu?
- Patka
Nie przesadzasz trochę?bronmus45 pisze:Lecz on mnie zbeształ, więc tutaj nie zamieściłem
Zwrócono ci po prostu uwagę, byś do grafik podawał linki.
Inaczej - grafiki możesz wklejać, ale podawaj ich źródła.
Jaśniej wyrazić się nie mogę. Nie rób z siebie ofiary, że ktoś coś ci zabraniał, bo tak nie było.
O wierszu (w dwóch wersjach) powiem tylko tyle, że do mnie nie trafia. Też tu polityki nie wyczuwam. Sorry, nie każdy musi być w temacie i lubić politykę, by od razu ją wyczuć.
Re: Polityczna tanka przestrogi x 2
@Patka
...
Poprawiłem tytuł. Nic innego nie mogłem zrobić. Nie będę przecież wklejał zdjęć polityków najbardziej zakłamanych opcji w otaczającej nas rzeczywistości.
...
Co do dwóch zwrotek wiersza. Nigdy takich nie widziałaś (eś)? A słyszałaś (eś) o haikai? tam są setki, a nawet tysiące zwrotek w niekończącej się opowieści... Dziś już nie mogę - wykorzystałem limit - lecz jutro opublikuję swoje haikai siedmiozwrotkowe, jednotematyczne. I co? Będzie to niezgodne z regulaminem?
Oto tytuł i pierwsza (z siedmiu) zwrotka:
...senne haikai...
Księżyc i gwiazdy
zawieszone na niebie
w letnim ogrodzie.
Otwartym oknem płyną
ku moim rozmyślaniom.
...
...
Poprawiłem tytuł. Nic innego nie mogłem zrobić. Nie będę przecież wklejał zdjęć polityków najbardziej zakłamanych opcji w otaczającej nas rzeczywistości.
...
Co do dwóch zwrotek wiersza. Nigdy takich nie widziałaś (eś)? A słyszałaś (eś) o haikai? tam są setki, a nawet tysiące zwrotek w niekończącej się opowieści... Dziś już nie mogę - wykorzystałem limit - lecz jutro opublikuję swoje haikai siedmiozwrotkowe, jednotematyczne. I co? Będzie to niezgodne z regulaminem?
Oto tytuł i pierwsza (z siedmiu) zwrotka:
...senne haikai...
Księżyc i gwiazdy
zawieszone na niebie
w letnim ogrodzie.
Otwartym oknem płyną
ku moim rozmyślaniom.
...