czy mogę już odejść?
w wiersze moje
które ktoś pozbiera
w łańcuszek je złoży
jak okruchy bursztynu
powiedz! już mogę?
czy wypada
odejść gdy
dusza wciąż naga
nieubrana jeszcze w słowa
wyszeptane
i niegotowa
to afront? komuś ubliżę?
moje ciało położą
pod krzyżem
oczy zamknę odejdę
zostanie
wiersz
w kolorze maków
sierpień 2014
Zmęczenie
-
Zmęczenie
Fajkę zapalę
wódkę wypiję,
życiem się zajmę
za chwilę.
wódkę wypiję,
życiem się zajmę
za chwilę.
- lczerwosz
- Administrator
Re: Zmęczenie
Są ludzie, którzy całe życie sądzą, że jeszcze są nie gotowi na śmierć, że jeszcze maja jakąś misję do wypełnienia. Że jeszcze niczego istotnego nie zrobili. Działają do ostatniej chwili. A zostaje po nich olbrzymi majątek w postaci ich dzieł. Nie mówię o sprawach materialnych, ani specjalnie o poezji. To dotyczy każdej działalności.
-
lczerwosz pisze:Nie mówię o sprawach materialnych, ani specjalnie o poezji. To dotyczy każdej działalności.

Każdy z nas jest gotowy na śmierć. W każdej chwili. To sekundy. Tylko nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.lczerwosz pisze:Są ludzie, którzy całe życie sądzą, że jeszcze są nie gotowi na śmierć
Pozdrawiam
Fajkę zapalę
wódkę wypiję,
życiem się zajmę
za chwilę.
wódkę wypiję,
życiem się zajmę
za chwilę.
- lczerwosz
- Administrator
Toż mówię, że oni tylko tak sądzą. Dlatego, że nałożyli sobie wysokie wymagania.Bassai Dai pisze:Każdy z nas jest gotowy na śmierć. W każdej chwili. To sekundy. Tylko nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.
- eka
- Moderator
Bassai Dai pisze:czy mogę już odejść?
w wiersze moje
które ktoś pozbiera
w łańcuszek je złoży
jak okruchy bursztynu
To smutny wiersz. Najbardziej zatrzymały mnie te powyższe frazy. To chyba nadzieja wszystkich piszących, czy w ogóle tych, którzy chcą być zapamiętani. Herostrates podpalił świątynię, chcąc się wpisać annały, a udało mu się nawet stać motywem w kulturze.Bassai Dai pisze:oczy zamknę odejdę
zostanie
wiersz
w kolorze maków

Jakby nie było, nie liczmy my, teraz i tu piszący, na wiele. Marne szanse na pośmiertny Parnas.
Zatem należy korzystać z czytania nas tu i teraz.

Docenić możliwość i komentujących, równie mocno czytających.
Na śmierć nikt nie jest gotowy, chyba że człowiek tak fizycznie lub psychicznie cierpiący, że sam po nią sięga.