Biedronka

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Niedzisiejszy
Kontakt:

Re: Biedronka

#31 Post autor: Niedzisiejszy » 21 lut 2016, 16:33

Witaj :)
Bardzo Ci dziękuję za komentarz, bo jest naprawdę rozbudowany :D
Chodziło mi o to, że ceną życie wśród liści jest ciężar wędrówki, że ta podróż została nagrodzona ciężarem wędrówki, dzięki któremu docenia taką prostą chwilę jak chwila odpoczynku na palcu, zwłaszcza gdy jest delikatny i ostrożny :)
Tu akurat jak mi kiedyś powiedział Pallas i Pani Ela: wszystkim nie dogodzisz, i to wiem, ale postaram się jeszcze popracować nad tym wierszem, by podobał się większości :D

Nie, nie gniewam się, ale już jestem zagubiony :jez: , nie wiem którą wybrać :myśli: :crach:
Ale jestem wdzięczny za każdą radę :) i z ciekawością czytam każdą interpretację :D
Księdza Jana Twardowskiego kojarzę, ale wiersza o Biedronce nie, trzeba nadrobić straty, w końcu mam ferie :)
Bardzo dziękuję za pomoc :) mam nadzieję, że uda mi się jeszcze go poprawić :)
Pozdrawiam :vino:
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Henryk VIII

#32 Post autor: Henryk VIII » 22 lut 2016, 3:14

Przesyłam Ci jeden z ważniejszych wierszy księdza pt. Mrówko, wazko, biedronko :) Bardzo go cenię...

Mrówko co nie urosłaś w czasie wieków
ćmo od lampy do lampy
na przełaj i najprościej
świetliku mrugający nieznany i nieobcy
koniku polny
ważko nieważka
wesoło obojętna
biedronko nad którą zamyśliłby się
nawet papież z policzkiem na ręku

człapię po świecie jak ciężki słoń
tak duży, że nic nie rozumiem
myślę jak uklęknąć
i nie zadrzeć nosa do góry
a życie nasze jednakowo
niespokojne i malutkie

Niedzisiejszy
Kontakt:

#33 Post autor: Niedzisiejszy » 29 lut 2016, 16:33

Ksiądz Jan Twardowski rzeczywiście miał talent, podoba mi się jego wiersz :) taki delikatny :)
Przepraszam, źe dziękuję Ci za pomoc i za wiersz dopiero dziś, ale niestety sprawy prywatne nie pozwoliły mi na dużą aktywność na forum, ale wracam :)

Napisałem III wersję tego wiersza, oczywiście głównie zmiany są widoczne w III strofie, ale jestem ciekaw Waszego zdania na Jej temat :)
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
pallas

#34 Post autor: pallas » 04 mar 2016, 11:42

Aż trzy wersje i jak tu wybrać. Myślę, że trzecia wersja ciekawa, w treści przez to stała się ciekawa. Biedronka jest mała, ale czy wzrost ma znaczenie?

:)
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/

Niedzisiejszy
Kontakt:

#35 Post autor: Niedzisiejszy » 04 mar 2016, 13:39

Nie :) bo wzrost nie odbiera Jej magii, a wręcz ją dodaje :)
Bardzo Ci dziękuję za komentarz, mam nadzieję że i innym się spodoba :)
Pozdrawiam :vino:

Awatar użytkownika
coobus

#36 Post autor: coobus » 05 mar 2016, 18:03

Wiersz dobry, zapętliłeś się tylko w słowa ostatniego wersu i nie dajesz rady wyjść z tego impasu. Myślę, że ostania wersja, to też jeszcze nie to - nie wiem jak ty to odbierasz. A może wsadź tę strofę do niszczarki i postaw w to miejsce coś zbudowanego od nowa, co odda zamierzony wątek dotarcia przez biedronkę po źdźbłach na palec, który jej podsunąłeś. Zrób z tego coś w rodzaju haiku w oparciu o inne już słowa. Mam pomysły, ale nie chcę Ci nic sugerować. Poradzisz sobie. Jeśli uznasz ten pomysł za sensowny. :myśli:
Ogólnie wszedłeś w pisanie ze sporą porcją talentu. I entuzjazmu. Daj czas pisanym wierszom na odrobinę leżakowania - same powiedzą ci, co im dokucza. :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Niedzisiejszy
Kontakt:

#37 Post autor: Niedzisiejszy » 05 mar 2016, 21:38

Bardzo Ci dziękuję za komentarz :)
Owszem, ta ostatnia strofa wymaga poprawy, będę musiał znaleźć na Jej poprawy trochę czasu, a ostatnio mam go dość mało niestety, ale mam nadzieję, że niedługo znajdę i wenę, i czas :)
Pozdrawiam :vino: Mam nadzieję, że nowa wersja Ci się spodoba gdy już powstanie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”