O pani jasna i pani w czerni
opiekunko głupców
kochająca matko
oraz ty jej siostro wdowo
wasze spotkanie
planowane lecz niespodziewane
stawia kropkę
w zdaniu przeznaczenia
tylko jedna z was śmiertelna
czyni sierotami dzieci swoje
dając je pod opiekę
smutnej przewodniczce
siostry sprzeczności
jak dzień i noc
jedna ofiarowuje
druga zabiera
spotkały się w nocy
długo negocjowały
o świcie umarła Nadzieja
Siostry
-
Re: Siostry
Ciekawe. Wydaje mi się, że jest tutaj
dość wyraźne nawiązanie do jin i jang,
żeńskiego i męskiego pierwiastka,
które w jedności stanowią o równowadze
świata.
Tutaj, jakby zachwianie tej równowagi
na rzecz żeńskiego. Może chodzi o
zbytnie zniewieścienie świata
albo jego feminizację. w każdym
razie w systemie wydaje się
znajdować jakiś wirus, który
uniemożliwia porozumienie
i nadzieja niestety umiera,
chociaż może oczywiście chodzić także
o walkę wewnętrzną...
Pozdrawiam
dość wyraźne nawiązanie do jin i jang,
żeńskiego i męskiego pierwiastka,
które w jedności stanowią o równowadze
świata.
Tutaj, jakby zachwianie tej równowagi
na rzecz żeńskiego. Może chodzi o
zbytnie zniewieścienie świata
albo jego feminizację. w każdym
razie w systemie wydaje się
znajdować jakiś wirus, który
uniemożliwia porozumienie
i nadzieja niestety umiera,
chociaż może oczywiście chodzić także
o walkę wewnętrzną...
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Ciesze się, że wróciłeś Toyer 
Moim zdaniem wiersz mówi o walce rozumu z nadzieją, nadzieja zawsze nam mówi, że jest jeszcze szansa, a rozum odrzuca głos nadzieji, nie mówiąc o tym, że zabija duszę, wrażliwość, wyobraźnie. Nie ważne, czy wygra Nadzieja czy Rozum, bo niestety i tak nie unikniemy ofiary, przy rozumie jest Nią dusza, a przy Nadzieji Serce, i trudno wybrać co dla Nas lepsze, bo rozum teoretycznie zabije cierpienie, ale zabije duszę, a serce będzie boleć, ale jak to pisal Edward Stachura: " Nie zna smaku prawdziwego życia, kto przez tunel samotności się nie przeczołgał. Samotność najpierw jest tunelem do życia, potem jest całą bezgraniczną polaną życia. "
Gratuluję Ci pięknego wiersza o ciekawej tematyce, zmuszającego do refleksji, i czekam na następne
Pozdrawiam

Moim zdaniem wiersz mówi o walce rozumu z nadzieją, nadzieja zawsze nam mówi, że jest jeszcze szansa, a rozum odrzuca głos nadzieji, nie mówiąc o tym, że zabija duszę, wrażliwość, wyobraźnie. Nie ważne, czy wygra Nadzieja czy Rozum, bo niestety i tak nie unikniemy ofiary, przy rozumie jest Nią dusza, a przy Nadzieji Serce, i trudno wybrać co dla Nas lepsze, bo rozum teoretycznie zabije cierpienie, ale zabije duszę, a serce będzie boleć, ale jak to pisal Edward Stachura: " Nie zna smaku prawdziwego życia, kto przez tunel samotności się nie przeczołgał. Samotność najpierw jest tunelem do życia, potem jest całą bezgraniczną polaną życia. "

Gratuluję Ci pięknego wiersza o ciekawej tematyce, zmuszającego do refleksji, i czekam na następne

Pozdrawiam

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
- Toyer
Witam czytających:)
Ciekawe interpretacje
Piękne jest w poezji to, że każdy odbiera ją indywidualnie:) Jeżeli jednak chciałoby się odpowiedzieć na pytanie "co autor miał na myśli" to siostrami w wierszu są Nadzieja i Śmierć
Pozdrawiam
Ciekawe interpretacje

Pozdrawiam

-
Bardzo mi się podoba Twój wiersz, sposób w jaki ukazałeś kontrast sióstr jest świetny. Jak dla mnie całość jest
Pozdrawiam.

Czytam jako reakcję na atak nagłej, nieuleczalnej choroby. Nadzieja pomaga przetrwać to piekło, śmierć pozwala się od niego uwolnić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam