Zimno mi
-
- Kontakt:
Re: Zimno mi
Krótki, ale piękny wiersz o tematyce Miłosnej :3
Piszę Miłość z dużej litery, bo to najpiękniejsze, co można dać drugiemu człowiekowi. Wielu ludzi uważa, że bez Miłości można żyć, że to tylko niepotrzebne wydatki, wkurzają ich zakochani w parku, w kawiarniach, w kinach.
Może dlatego, a raczej na pewno dlatego, że w głębi duszy im tego brakuje, i też pragnęli by być tak kochani, dla kogoś tak ważni. I to właśnie ukazała Pani w świetny sposób w swoim wierszu, to mocne pragnienie Miłości, która jedyna może dać pełnie szczęścia, i rozbudzić wiosnę
Gratuluję pięknego wiersza, i życzę Pani, by niedługo dzięki Miłości rozkwitła w Pani sercu wiosna
Pozdrawiam

Piszę Miłość z dużej litery, bo to najpiękniejsze, co można dać drugiemu człowiekowi. Wielu ludzi uważa, że bez Miłości można żyć, że to tylko niepotrzebne wydatki, wkurzają ich zakochani w parku, w kawiarniach, w kinach.
Może dlatego, a raczej na pewno dlatego, że w głębi duszy im tego brakuje, i też pragnęli by być tak kochani, dla kogoś tak ważni. I to właśnie ukazała Pani w świetny sposób w swoim wierszu, to mocne pragnienie Miłości, która jedyna może dać pełnie szczęścia, i rozbudzić wiosnę

Gratuluję pięknego wiersza, i życzę Pani, by niedługo dzięki Miłości rozkwitła w Pani sercu wiosna

Pozdrawiam

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
- tabakiera
Elko, zachwycona nie jestem.
Rekwizyty użyte w tym utworze są mocno zużyte (gorąca dłoń, serce szukające ciepła).
Przegadałaś, choć forma krótka - skoro dłoń gorąca, wiadomo że peelka chowa się w niej właśnie dla ciepła.
W poezji wszystko jest możliwe, ale kot mruczący wiosną?
Kot mruczy przez cały rok.
Chyba, że chodzi o kocie wybryki w marcu, ale nie sądzę.
Pozdrawiam gorąco.
Rekwizyty użyte w tym utworze są mocno zużyte (gorąca dłoń, serce szukające ciepła).
Przegadałaś, choć forma krótka - skoro dłoń gorąca, wiadomo że peelka chowa się w niej właśnie dla ciepła.
W poezji wszystko jest możliwe, ale kot mruczący wiosną?
Kot mruczy przez cały rok.
Chyba, że chodzi o kocie wybryki w marcu, ale nie sądzę.
Pozdrawiam gorąco.
Dorotko, bardzo Ci dziękuję za komentarz, chociaż nie wiem, gdzie wyczytałaś kota mruczącego wiosną, albo serca szukającego ciepła, bo na pewno nie u mnie...
Piszesz, że przegadałam... Nie sądzę, aczkolwiek każdy ma prawo do własnego zdania.
Pozdrawiam.elka.
Piszesz, że przegadałam... Nie sądzę, aczkolwiek każdy ma prawo do własnego zdania.
Pozdrawiam.elka.

- lczerwosz
- Administrator
Mój kot mruczy i wiosną i jesienią. Jednak najbardziej zimą, gdy chłodno. Ale aura, wiadomo, zmienną jest nadmiernie.ELKA pisze:Dotykam twojej gorącej dłoni,
chowam się w niej, dla ciepła.
Pogłaskaj serce jak kota
niech zamruczy wiosną.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2016, 18:49 przez ELKA, łącznie zmieniany 4 razy
Drogi Leszku, bardzo mi przykro, ale ja nie mam kota, w wierszu on też nie mruczy, wczytaj się, to usłyszysz , co faktycznie mruczy...
Pozdrawiam.elka.
Pozdrawiam.elka.

- alchemik
Zacznę od interpunkcji.
Ale myślę, że po prostu zgubiłaś ten przecinek, te przecinki. Zdarza się.
A to jest bardzo istotne w sensie odczytu i mogło wprowadzić w błąd Tabakierę.
Choć nie sądzę.
To mistrzyni wykorzystania słowa.
Co do rekwizytów...?
Nie ma rekwizytów zużytych, ale mogą być źle użyte, bądź wykorzystane.
Niestety w pierwszych dwóch wersach faktycznie masz nadmierną redundancję.
To miniatura.
Miniatury nie znoszą nadiformacji.
Sposób zapisu, w którym pozostałby sens, który chciałaś włożyć w wiersz, oraz estetyka miniatury poetyckiej, na której Ci z pewnością zależało, Elu, prześlę na Pw.
Uczymy się przez całe życie.
A ja bardzo chętnie korzystam z rad.
Jurek
Ale myślę, że po prostu zgubiłaś ten przecinek, te przecinki. Zdarza się.
Powinno byćELKA pisze:Pogłaskaj serce jak kota
niech zamruczy wiosną.
.Pogłaskaj serce, jak kota,
niech zamruczy wiosną.
A to jest bardzo istotne w sensie odczytu i mogło wprowadzić w błąd Tabakierę.
Choć nie sądzę.
To mistrzyni wykorzystania słowa.
Co do rekwizytów...?
Nie ma rekwizytów zużytych, ale mogą być źle użyte, bądź wykorzystane.
Niestety w pierwszych dwóch wersach faktycznie masz nadmierną redundancję.
To miniatura.
Miniatury nie znoszą nadiformacji.
Sposób zapisu, w którym pozostałby sens, który chciałaś włożyć w wiersz, oraz estetyka miniatury poetyckiej, na której Ci z pewnością zależało, Elu, prześlę na Pw.
Uczymy się przez całe życie.
A ja bardzo chętnie korzystam z rad.
Jurek
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Zaczyna być mi cieplutko, chyba dzięki komentarzom, a może to zasługa kota, który nie mruczy...
Jerzyk, fakt ominęłam przecinki, być może celowo, bo jako autorka mam do tego prawo od kiedy interpunkcja w poezji stała się indywidualnym wyborem.
Dziękuję Ci za odwiedziny.
Pozdrawiam.elka.
Jerzyk, fakt ominęłam przecinki, być może celowo, bo jako autorka mam do tego prawo od kiedy interpunkcja w poezji stała się indywidualnym wyborem.
Dziękuję Ci za odwiedziny.
Pozdrawiam.elka.
- alchemik
Elu, interpunkcja nie jest indywidualnym wyborem, poza przypadkami, gdy jest wyborem.
To znaczy, gdy jest niekonieczna, ale możliwa.
W przypadku, gdy decydujesz się na wiersz bez interpunkcji, to musisz być konsekwentna.
Istnieje kilka zasad, które pozwalają wprowadzić niektóre znaki, oraz wielkie litery.
Niestety, również i tu istnieją zasady.
Jurek
To znaczy, gdy jest niekonieczna, ale możliwa.
W przypadku, gdy decydujesz się na wiersz bez interpunkcji, to musisz być konsekwentna.
Istnieje kilka zasad, które pozwalają wprowadzić niektóre znaki, oraz wielkie litery.
Niestety, również i tu istnieją zasady.
Jurek

* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl