step
- coobus
Re: step
Kilka słów zaledwie... Nie wymagam więcej. W moim odbiorze mocne ostatnie słowo - "klęka", jakoś tak trafia w moje oczekiwania. Taką pamięć też potrafię sobie wyobrazić. 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- tabakiera
W tej miniaturce klęka i pamięć, i trawa, i wiatr.
Wiesz, wyobraziłam sobie człowieka klęczącego nad mogiłą, taką ubogą, z białym krzyżem, gdzieś w lesie. Grób porosła trawa, zapomnienie, a ten człowiek ma puste dłonie i nimi czyści grób. Wiatr kojarzy mi się z historią.
Patriotycznie odebrałam, niedawno były obchody związane z Żołnierzami Wyklętymi a wiesz, że jak ja się na coś nakręcę, to mi w głowie siedzi i wyjść nie może...
Pozdrawiam.
Wiesz, wyobraziłam sobie człowieka klęczącego nad mogiłą, taką ubogą, z białym krzyżem, gdzieś w lesie. Grób porosła trawa, zapomnienie, a ten człowiek ma puste dłonie i nimi czyści grób. Wiatr kojarzy mi się z historią.
Patriotycznie odebrałam, niedawno były obchody związane z Żołnierzami Wyklętymi a wiesz, że jak ja się na coś nakręcę, to mi w głowie siedzi i wyjść nie może...
Pozdrawiam.
-
Tabakiera pisze: w tej miniaturze klęka i trawa i pamięć i wiatr. Racja,
mi akurat jednak to trochę przeszkadza, to podwieszone pod wiersz "klęka"
staje się przez to bezosobowe, wolę osobiście czytać bardziej spersonalizowane...
"pamięć trawy
gładzi wiatr
przyganiając dłoniom
klękam"

mi akurat jednak to trochę przeszkadza, to podwieszone pod wiersz "klęka"
staje się przez to bezosobowe, wolę osobiście czytać bardziej spersonalizowane...
"pamięć trawy
gładzi wiatr
przyganiając dłoniom
klękam"

- eka
- Moderator

Nadinterpretacja, skąd tyle pamięci?
Tytuł zawsze ważny, w okruchu szczególnie.
To pamięć utraconego, zaoranego, bezkresnego stepu gładzi trawy, nagania wiatr i klęka.
Czytelnik niby ma zawsze rację i nic mi do jego interpretacji

Dumna bestia i tyle.
Dzięki.

-
Słuszna koncepcja Ewo. Właściwie dużo lepiej,eka pisze: peel usilnie mnie prosi, abym Alku dała odpór formie w 1. os. - bo peel nie klęka.
Dumna bestia i tyle.
zamiast samemu klękać, jest rzucić świat na kolana.