pamiętam jak czekałam
na dzień twojego początku
zanim zapłakałeś
układałam do snu sylaby imienia
towarzyszyłam ci w podróży
po kolejny centymetr
w rytmie bicia serca
sięgałam po ciebie
a potem długo
długo
patrzyliśmy sobie w oczy
zdziwieni że to już
uczyłam cię że mrówka
tak jak matka pszczoła
ma dom a w nim sprawy
których się nie depcze
że gałąź i liść na niej
są nie bez przyczyny
żywe od zieleni
że najtrwalsze ślady
są w czasie minionym
nikt nie mógłby mnie synu
zmusić do miłości
chciałam patrzeć
jak dojrzewasz do wolności wyboru
w imię wolnej miłości
-
w imię wolnej miłości
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2016, 15:37 przez agafb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: chciałam
Bardzo ciekawy wiersz o miłości, tym razem macierzyńskiej, chociaż są tacy, którzy twierdzą, że to jedyna prawdziwa.
Przemyślałbym tytuł, jest trochę trywialny i tworzy nieciekawy rym. i jeszcze powtórzenie później. Jednak to szczegóły.
Pozdrawiam.
Przemyślałbym tytuł, jest trochę trywialny i tworzy nieciekawy rym. i jeszcze powtórzenie później. Jednak to szczegóły.
Pozdrawiam.
-
Re: w imię wolnej miłości
Marcinie. Słuszne uwagi. Tytuł rzeczywiście potraktowałam po macoszemu. Był bardziej roboczy. Dzięki za uwagi. a
.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2016, 19:09 przez karolek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Chyba najlepszym uzupełnieniem tego wiersza może być film: "Stowarzyszenie umarłych Poetów", gdzie rodzice postanowili wychować ich na skrajnych racjonalistów, pozbawionych wyobraźni, wrażliwości, delikatności, tylko według ich chorych ambicji, które w przypadku jednego z bohaterów skończyło się tragicznie.
Rodzic powinien wspierać swoje dziecko w jego drogach, wysłuchać Go, to co czuję, a nie od razu krytykować i zniechęcać Go do marzeń i pragnien które są dla Niego ważne. Bardzo ciekawe porównania ze świata przyrody, porównanie Matki do pracowitej mrówki, królowej pszczół, i świetnie ukazałaś ogrom tej Miłości i Poświęcenia
Pozdrawiam
Rodzic powinien wspierać swoje dziecko w jego drogach, wysłuchać Go, to co czuję, a nie od razu krytykować i zniechęcać Go do marzeń i pragnien które są dla Niego ważne. Bardzo ciekawe porównania ze świata przyrody, porównanie Matki do pracowitej mrówki, królowej pszczół, i świetnie ukazałaś ogrom tej Miłości i Poświęcenia

Pozdrawiam

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
-
Ładnie o świadomym macierzyństwie, ten wolny wybór
z końcówki ciekawie koresponduje z wolną miłością z tytułu,
zaiste, istnieje chyba jedynie wolna miłość,
bo z pojawieniem się przymusu, przestaje ona
zwyczajnie być miłością
z końcówki ciekawie koresponduje z wolną miłością z tytułu,
zaiste, istnieje chyba jedynie wolna miłość,
bo z pojawieniem się przymusu, przestaje ona
zwyczajnie być miłością