ślady
-
ślady
znów ktoś popełnił samobójstwo
nie wierzysz co skłania do utraty
wewnętrzny skowyt istnienia
ustalone reguły gry
powolne konanie na oczach
wszystkich i nikogo
czy szybka decyzja i koniec
między jednym zdaniem
potasowane karty
to już nie wyścig z czasem
to zatrzymanie w nostalgii odrzucenia
świadomy wybór upór wytrwałość
pozostawione ślady na piasku
ustalone reguły gry
wszystkich i nikogo
między jednym zdaniem
potasowane karty
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2016, 0:15 przez marta zoja, łącznie zmieniany 2 razy.
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
- lczerwosz
- Administrator
Re: ślady
nie rozumiem składnimarta zoja pisze:wewnętrzny skowyt istnieć
wiem, mówi się na oczach, ale to brzmi tu dosłownie jakbu na gałkach ocznychmarta zoja pisze:konanie na oczach
co to jest nostalgia odrzucenia i w dodatku potulna.marta zoja pisze: potulna nostalgia odrzucenia
Wybrałem te "kwiatki", czyli rekwizyty, których w ogóle nie akceptuję w Twoim wierszu, wydają mi sie co najmniej dziwolągami.
bym bez inwersji czytał. Zadziwiło mnie to, że w ogóle jakieś ślady. To w kontekście pierwszego zdania, że ktoś, znowu, taki kłopot. A tu masz - zostawił ślady, niczym testament.marta zoja pisze:na piasku pozostawione ślady
-

Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
- Koleś
Mnie nawet się podoba ten wiersz, ale pomyślałbym nad konstrukcją całości. Jakoś te wersy są dziwnie poskładane, kilka razy zatrzymałem się w miejscach, w których nie powinienem się zatrzymać, nie ma tam żadnej pauzy, a i ta rytmiczna synkopa jakaś taka bezcelowa. No i zgadzam się z poprzednikiem, czasami ta składnia jakaś nieporadna.
Mało oryginalny tytuł, który raczej uwagi nie przyciąga, zresztą to samo można napisać o poincie.
Więc dlaczego napisałem, że ten wiersz mi się podoba?
Bo wyczuwam w nim człowieka, takie ludzkie, prawdziwe przemyślenia. Co prawda, wykonanie pozostawia wiele do życzenia, ale jest tu jakaś myśl, która (gdyby ją dobrze ubrać w poetyckie szaty) mogłaby pięknie wybrzmieć. Niestety, nie wybrzmiewa, ale to kwestia (chyba) niezbyt dobrze opanowanego warsztatu, a warsztatu zawsze można się nauczyć. Nie można nauczyć się tego, co posiadasz, Droga Autorko, czyli wewnętrznej wrażliwości i ciekawego oraz oryginalnego spojrzenia na świat i to jest najważniejsze.
Pozdrawiam.
Mało oryginalny tytuł, który raczej uwagi nie przyciąga, zresztą to samo można napisać o poincie.
Więc dlaczego napisałem, że ten wiersz mi się podoba?
Bo wyczuwam w nim człowieka, takie ludzkie, prawdziwe przemyślenia. Co prawda, wykonanie pozostawia wiele do życzenia, ale jest tu jakaś myśl, która (gdyby ją dobrze ubrać w poetyckie szaty) mogłaby pięknie wybrzmieć. Niestety, nie wybrzmiewa, ale to kwestia (chyba) niezbyt dobrze opanowanego warsztatu, a warsztatu zawsze można się nauczyć. Nie można nauczyć się tego, co posiadasz, Droga Autorko, czyli wewnętrznej wrażliwości i ciekawego oraz oryginalnego spojrzenia na świat i to jest najważniejsze.
Pozdrawiam.

"Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." F. Zappa
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
- eka
- Moderator
Tak bym przetasowała wersy Marto, aby treść szybciej trafiła do czytelnika.marta zoja pisze: wewnętrzny skowyt istnienia
znów ktoś popełnił samobójstwo
co skłania do utraty
ustalone reguły gry
wszystkich i nikogo
między jednym zdaniem
potasowane karty
Dobry, refleksyjny wiersz.
Pozdrawiam.

-
Bardzo dobra refleksja, faktycznie miejscami wiersz się zacina, ale to już sprawa technicznego wycyzelowania. Sam w sobie porusza czytelnika ( w tym wypadku mnie) a o to właśnie chodzi w poezji - skłonić do zastanowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- lczerwosz
- Administrator
ta wersja dużo lepsza.marta zoja pisze:znów ktoś popełnił samobójstwo
ustalone reguły gry
wszystkich i nikogo
między jednym zdaniem
potasowane karty
Takie pytanie, czy potasowane karty to rozrzucone karty. Normalnie tasowanie jest czynnością bardzo precyzyjną, trzeba wielkie wprawy w karciarstwie, aby dobrze potasować, nie rozrzucając.
- tabakiera
Oj, te dopełniaczówki i dosłowność!
"Skowyt istnienia", "reguły gry", nostalgia odrzucenia" - mało wyszukane, prawdę mówiąc. Wiem, są środkiem poetyckim i nie ma embarga na ich stosowanie, ale w nadmiarze i do tego niewyszukane wywołują patos. W połączeniu z inwersjami - jeszcze większy.
Dziwna jest składnia w pierwszej strofie - gdyby "co" zamienić na "że", potem "czy" na "lub" byłoby jaśniej od strony gramatycznej.
Mnie nie zachwycił, choć to pomysł na dobry wiersz.

"Skowyt istnienia", "reguły gry", nostalgia odrzucenia" - mało wyszukane, prawdę mówiąc. Wiem, są środkiem poetyckim i nie ma embarga na ich stosowanie, ale w nadmiarze i do tego niewyszukane wywołują patos. W połączeniu z inwersjami - jeszcze większy.
Dziwna jest składnia w pierwszej strofie - gdyby "co" zamienić na "że", potem "czy" na "lub" byłoby jaśniej od strony gramatycznej.
Mnie nie zachwycił, choć to pomysł na dobry wiersz.

-
- Kontakt:
A mi się ten wiersz podoba 
Dla wielu osób samobójstwo stało się jednym z elementów wielkich miast, gdzie możemy zobaczyć prawdziwą mieszaninę kontrastu, gdy po jednej stronie mostu w przepaść rzuca się biedak, pozbawiony środków do życia, a po drugiej stronie szef korporacji, któremu pieniądze i kariera zabiły duszę, odebrały sens istnienia.
Niestety w naszych okropnych czasach częste są komentarze takich śmierci jako: selekcja naturalna, słabe jednostki itp. I to też jest okropne, że dla takie osoby są obrażane nawet po śmierci, jak bardzo ludzie utracili swoje człowieczeństwo, wrażliwość.
Gratuluję Ci pomysłu na wiersz, i świetnego ukazania tego przykrego tematu.
Pozdrawiam

Dla wielu osób samobójstwo stało się jednym z elementów wielkich miast, gdzie możemy zobaczyć prawdziwą mieszaninę kontrastu, gdy po jednej stronie mostu w przepaść rzuca się biedak, pozbawiony środków do życia, a po drugiej stronie szef korporacji, któremu pieniądze i kariera zabiły duszę, odebrały sens istnienia.
Niestety w naszych okropnych czasach częste są komentarze takich śmierci jako: selekcja naturalna, słabe jednostki itp. I to też jest okropne, że dla takie osoby są obrażane nawet po śmierci, jak bardzo ludzie utracili swoje człowieczeństwo, wrażliwość.
Gratuluję Ci pomysłu na wiersz, i świetnego ukazania tego przykrego tematu.
Pozdrawiam
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura