Mieliśmy. W szkole. Pamiętam "Ludzie bezdomni": i "Chłopi".A mieliście tak, że czytaliście jakąś książkę z obrzydzeniem, a mimo to dotrwaliście do jej końca?
Gadu gadu...
- Gorgiasz
- Moderator
Re: Gadu gadu...
-
To mnie się "Chłopi" podobali.
Lubię takie słowiańskie klimaty, "Starą baśń" czytałam ze trzy razy.
Lubię takie słowiańskie klimaty, "Starą baśń" czytałam ze trzy razy.
- Fałszerz komunikatów
Oj, przez niektóre lektury ciężko było przebrnąć.
Część powieści powinny być czytane we fragmentach tylko po to, by przybliżyć im schematy danej epoki, ich idee. Może nawet nie na lekcjach jęz. polskiego, a historii.
I, panowie i panie, więcej poezji by się przydało w szkołach, i to nie tej pachnącej molami, a współczesnej i reportaży, przybliżających nam współczesny świat i kreujących wrażliwość na problemy zwykłych ludzi.
Część powieści powinny być czytane we fragmentach tylko po to, by przybliżyć im schematy danej epoki, ich idee. Może nawet nie na lekcjach jęz. polskiego, a historii.
I, panowie i panie, więcej poezji by się przydało w szkołach, i to nie tej pachnącej molami, a współczesnej i reportaży, przybliżających nam współczesny świat i kreujących wrażliwość na problemy zwykłych ludzi.
- Gorgiasz
- Moderator
"Starą Baśń" też czytałem. Nie pamiętam szczegółów, ale z własnej woli, więc pewnie byłem za.
-
Pewnie, że nie wszystko się lekko czyta.
Ja miałam problem z literaturą obozową, ze względu na temat. "Rozmowy z katem" były jedyną lekturą, której nie przeczytałam do końca, ale to akurat w głównej mierze ze względu na język - był dla mnie zbyt trudny/męczący.
Z drugiej strony byłam jedną z dwóch osób w klasie, które przeczytały "Zbrodnię i karę" - i to bez zmuszania się.
Nie lubię zbyt "zbitych" tekstów, nie doczytuję ich, ogarniam wzrokiem i idę dalej, to rzeczywiście minus.
Ja miałam problem z literaturą obozową, ze względu na temat. "Rozmowy z katem" były jedyną lekturą, której nie przeczytałam do końca, ale to akurat w głównej mierze ze względu na język - był dla mnie zbyt trudny/męczący.
Z drugiej strony byłam jedną z dwóch osób w klasie, które przeczytały "Zbrodnię i karę" - i to bez zmuszania się.
Nie lubię zbyt "zbitych" tekstów, nie doczytuję ich, ogarniam wzrokiem i idę dalej, to rzeczywiście minus.
- Gorgiasz
- Moderator
Brawo. Nie chwaląc się przeczytałem całego F.M.D. (z wyjątkiem "Dzienników"); 'Braci' kilka razy. W tym sfałszowany przedwojenny polski przekład Teodora D. Nawet imię było zmienione.Z drugiej strony byłam jedną z dwóch osób w klasie, które przeczytały "Zbrodnię i karę" - i to bez zmuszania się.
-
Niestety, nie mogę się pochwalić niczym więcej 

- lczerwosz
- Administrator
To może napisz coś sama.
-
Już napisałam 
No dobra, to drabble, ale i tak jestem z siebie dumna

No dobra, to drabble, ale i tak jestem z siebie dumna