fujara z ciebie i tyle
wpatrujesz się we mnie
jak cielę na malowane wrota
wzdychając tęsknie do kryształowych
zwierciadeł
a boisz uchwycić za rękę
mimo że
stale wyciągasz prawą dłoń
na długość serdecznego palca
z(a) przeproszeniem
-
z(a) przeproszeniem
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2016, 10:14 przez Podróżniczka, łącznie zmieniany 1 raz.
- tabakiera
"CielĘ - literówka.
Rozumiem, że tekst jest z założenia żartobliwy, w innym przypadku pierwszy i trzeci wers nie mają racji bytu.
"a boisz uchwycić za rękę", a potem, np.:
"wyciągasz prawą dłoń" - tą zmianą redukuję ilość zaimków - ot, taka propozycja.
Pozdrawiam.
Rozumiem, że tekst jest z założenia żartobliwy, w innym przypadku pierwszy i trzeci wers nie mają racji bytu.
"a boisz uchwycić za rękę", a potem, np.:
"wyciągasz prawą dłoń" - tą zmianą redukuję ilość zaimków - ot, taka propozycja.
Pozdrawiam.
- alchemik
Re: z(a) przeproszeniem
Słuchaj tabakiery.
W sprawach gramatycznych i interpunkcyjnych jest nieoceniona.
Również w swoich ascetycznych wierszach, ale to już reklama.
Nie płaci mi, więc mogę.
Serdeczny palec w puencie jest niezły.
Symbolizije gotowość do spisanego związku.
Wiersz jest niezły
Pozwolisz, że zapiszę go tak;
fujara z ciebie i tyle
wpatrujesz się
wzdychając tęsknie
do kryształowych zwierciadeł
jednak boisz się uchwycić drobnej dłoni
mimo iż
swoją
stale wyciągasz
Taki zapis załatwia sprawę zaimków dzierżawczych i podkoloryzowuje przekaz.
Jestem od tego, żeby pomagać.
Albo kłócić się o poezję.
Jurek
W sprawach gramatycznych i interpunkcyjnych jest nieoceniona.
Również w swoich ascetycznych wierszach, ale to już reklama.
Nie płaci mi, więc mogę.
Serdeczny palec w puencie jest niezły.
Symbolizije gotowość do spisanego związku.
Wiersz jest niezły
Pozwolisz, że zapiszę go tak;
fujara z ciebie i tyle
wpatrujesz się
wzdychając tęsknie
do kryształowych zwierciadeł
jednak boisz się uchwycić drobnej dłoni
mimo iż
swoją
stale wyciągasz
Taki zapis załatwia sprawę zaimków dzierżawczych i podkoloryzowuje przekaz.
Jestem od tego, żeby pomagać.
Albo kłócić się o poezję.
Jurek

* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
- lczerwosz
- Administrator
Rozumiem że PL-ka dopuściłaby swojego ewentualnego chłopaka, ale on za mało odważny.Podróżniczka pisze:fujara z ciebie i tyle
wpatrujesz się we mnie
jak ciele na malowane wrota
wzdychając tęsknie do kryształowych
zwierciadaeł ---< zwierciadeł
a boisz się chwycić mojej dłoni
mimo że
stale wyciągasz swoją
Przy okazji niemiłą mi myśl przychodzi do głowy, że odległość serdecznego palca zamienia się czasem na odległość wyciągniętej pięści.
Moja sugestia:
Taki tytuł: fujara z ciebie i tyle
wpatrujesz się we mnie
wzdychasz tęsknie
a stale ci za daleko
do mojej dłoni
mimo że swoją wyciągasz
na długość tak serdecznego palca
- Mchuszmer
Cześć Podróżniczko
Serwujesz ciętą ironię facetowi, który, jak mi się zdaje, sam czeka na pierwszy krok drugiej strony.
do kryształowych zwierciadeł - bo mężczyzna idealizuje, nie zbliża się i nie poznaje różnych oblicz peelki.
Jest jeszcze jeden błąd, powiemy raczej wpatrujesz się we / mnie jak cielę w malowane wrota (w powiedzonku jest co prawda chyba "gapić się jak na...", ale tu oba wersy jednak czytamy płynnie jak jedno zdanie)
Wiersz z prostymi środkami, ale z pomysłem (z ciekawszą drugą połową), jest tu potencjał, jednak uważam, że wiersz, jego ładunek emocjonalny i przewrotność nie wybrzmiewają tak, jak by mogły.
Inteligentne zakończenie i kpiące przerysowanie tych zwierciadeł są tak naprawdę najlepszym nośnikiem ironii. Obecnie na samym początku mamy już całkowicie obnażony stosunek peelki do adresata, w niezbyt pomysłowy i oczywisty, efektowny sposób.
W moim odczuciu - wiersz staje się przez to przewidywalny i nierówny (bo potem mamy aluzje), a emocje nie narastają.
Myślę, że gdyby zaczynał się bez pierwszego wersu i gdyby usunąć malowane wrota (przy okazji, nie wiem czy potrzebna jest kursywa przy takiej frazie), to płynnie rozwijałaby się ta ironiczna myśl, stopniowo odkrywając zamysł, co jest ciekawsze i angażuje bardziej emocje i wyobraźnię czytelnika. A czysta ironia i podstępne wciąganie w nią by zadać nokautujący cios są moim zdaniem dużo mocniejsze w wyrazie.
I gdyby wykorzystać jednak ten ostry początek, ale w puencie - dalej stopniując wściekłość peelki i ciągnąć motyw palca? ;-)
Np. (bo coś tam jeszcze uciąłem, np. zaimek, bo tabakiera zwróciła uwagę na nadmiar)
wpatrujesz się we mnie
wzdychając do kryształowych
zwierciadeł
a boisz się chwycić
dłoni
choć stale wyciągasz swoją
fujaro
Tak to widzę, być może Twoja lepiej wyraża to, co chciałaś przekazać, jednak dzielę się na wszelki wypadek. Ale jak widzisz zatrzymałaś i zainspirowałaś :-)
Pozdrawiam

Edit: oczywiście z tym serdecznym palcem to była moja pomyłka, jakimś cudem pomyliłem z tym obok.

Serwujesz ciętą ironię facetowi, który, jak mi się zdaje, sam czeka na pierwszy krok drugiej strony.
do kryształowych zwierciadeł - bo mężczyzna idealizuje, nie zbliża się i nie poznaje różnych oblicz peelki.
Jest jeszcze jeden błąd, powiemy raczej wpatrujesz się we / mnie jak cielę w malowane wrota (w powiedzonku jest co prawda chyba "gapić się jak na...", ale tu oba wersy jednak czytamy płynnie jak jedno zdanie)
Wiersz z prostymi środkami, ale z pomysłem (z ciekawszą drugą połową), jest tu potencjał, jednak uważam, że wiersz, jego ładunek emocjonalny i przewrotność nie wybrzmiewają tak, jak by mogły.
Inteligentne zakończenie i kpiące przerysowanie tych zwierciadeł są tak naprawdę najlepszym nośnikiem ironii. Obecnie na samym początku mamy już całkowicie obnażony stosunek peelki do adresata, w niezbyt pomysłowy i oczywisty, efektowny sposób.
W moim odczuciu - wiersz staje się przez to przewidywalny i nierówny (bo potem mamy aluzje), a emocje nie narastają.
Myślę, że gdyby zaczynał się bez pierwszego wersu i gdyby usunąć malowane wrota (przy okazji, nie wiem czy potrzebna jest kursywa przy takiej frazie), to płynnie rozwijałaby się ta ironiczna myśl, stopniowo odkrywając zamysł, co jest ciekawsze i angażuje bardziej emocje i wyobraźnię czytelnika. A czysta ironia i podstępne wciąganie w nią by zadać nokautujący cios są moim zdaniem dużo mocniejsze w wyrazie.
I gdyby wykorzystać jednak ten ostry początek, ale w puencie - dalej stopniując wściekłość peelki i ciągnąć motyw palca? ;-)
Np. (bo coś tam jeszcze uciąłem, np. zaimek, bo tabakiera zwróciła uwagę na nadmiar)
wpatrujesz się we mnie
wzdychając do kryształowych
zwierciadeł
a boisz się chwycić
dłoni
choć stale wyciągasz swoją
fujaro
Tak to widzę, być może Twoja lepiej wyraża to, co chciałaś przekazać, jednak dzielę się na wszelki wypadek. Ale jak widzisz zatrzymałaś i zainspirowałaś :-)
Pozdrawiam

Edit: oczywiście z tym serdecznym palcem to była moja pomyłka, jakimś cudem pomyliłem z tym obok.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2016, 10:12 przez Mchuszmer, łącznie zmieniany 1 raz.
mchusz, mchusz.
-
błąd poprawiłam.tabakiera pisze:"CielĘ - literówka.
dobre spostrzeżenie, a i Twoje propozycje słuszne-skorzystałam. Dziękujętabakiera pisze:Rozumiem, że tekst jest z założenia żartobliwy, w innym przypadku pierwszy i trzeci wers nie mają racji bytu.

Panowie, dziękuję za zainteresowanie i ciekawe komentarze.
Zapraszam na

Pozdrawiam