Król i królowa
Moderatorzy: skaranie boskie, Leon Gutner
- Koleś
Król i królowa
„Jeśli alkohol jest królem, to tytoń jest królową”
Luis Bunuel
Oto on,
Antiquary,
Dom Perignon.
Król królów,
Władca władców.
Zdrajca
płynnie zmienia twarz.
Twoja kolej na oddanie pokłonu.
Oto ona,
Nicotiana tabacum.
Carcinoma
Jej dwudziestu żołnierzy
w kartonowym schronie
jeden przy drugim, na baczność.
Wybieram ochotnika,
burząc szereg i strzelam mu w łeb.
- Ognia!
Oto on,
oto ona.
Zawsze razem,
aż do śmierci.
Luis Bunuel
Oto on,
Antiquary,
Dom Perignon.
Król królów,
Władca władców.
Zdrajca
płynnie zmienia twarz.
Twoja kolej na oddanie pokłonu.
Oto ona,
Nicotiana tabacum.
Carcinoma
Jej dwudziestu żołnierzy
w kartonowym schronie
jeden przy drugim, na baczność.
Wybieram ochotnika,
burząc szereg i strzelam mu w łeb.
- Ognia!
Oto on,
oto ona.
Zawsze razem,
aż do śmierci.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2016, 16:46 przez Koleś, łącznie zmieniany 1 raz.
"Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." F. Zappa
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
- pallas
Re: Król i królowa
Uśmiałem się. Dobre od początku do końca. Niech żyje król i królowa. Dajcie mi fajkę i kielicha.

Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/
/Dante Alighieri - Boska Komedia/
- Koleś
Ale wiesz, że to taki śmiech przez łzy? 
Ja tam będę wierny swoim władcom, aż do śmierci, gdy będę konał w konwulsjach na raka płuc albo wątroby, to poproszę jeszcze na łożu śmierci o ostatniego sztacha i szklaneczkę whisky.
Żeby było jasne, tekst nie ma być zachętą dla młodych, nie chcę deprawować młodzieży, bo jeszcze mnie oskarżą, cholera, o coś...

Ja tam będę wierny swoim władcom, aż do śmierci, gdy będę konał w konwulsjach na raka płuc albo wątroby, to poproszę jeszcze na łożu śmierci o ostatniego sztacha i szklaneczkę whisky.
Żeby było jasne, tekst nie ma być zachętą dla młodych, nie chcę deprawować młodzieży, bo jeszcze mnie oskarżą, cholera, o coś...

- eka
- Moderator

Ale chyba król nieco stępił czujność, bo brakuje przecinka przed burząc.
O rozkoszna niefrasobliwości poddanych, nie karz!
Cały Sylwek.

- Koleś
Teraz spojrzałem na trzeźwo i faktycznie, brakuje tam przecinka. Poprawiam, dopóki jeszcze nie jestem we władaniu Króla. 
Dziękuję, Ewuniu, za wizytę, komentarz i celną uwagę.
Pozdrawiam.

Dziękuję, Ewuniu, za wizytę, komentarz i celną uwagę.
Pozdrawiam.

- tabakiera
To prawda, że przy alkoholu więcej się pali.
Przedostatnia strofa - niesamowita!
Kiedyś były takie papierosy, pakowane po 25 sztuk - chyba Golden American (tak na marginesie - więcej ochotników).
Puenta brzmi jednak antynałogowo, jak tak się ją chce odebrać,
pozdrawiam.
Przedostatnia strofa - niesamowita!
Kiedyś były takie papierosy, pakowane po 25 sztuk - chyba Golden American (tak na marginesie - więcej ochotników).

Puenta brzmi jednak antynałogowo, jak tak się ją chce odebrać,
pozdrawiam.
- Koleś
Wiesz, ta dwudziestka, to taki symbol (podstawowa liczba "żołnierzy w garnizonie"), a że były i są paczki o różnej zawartości, to wiem doskonale. Przykładowo, w Holandii w paczce jest 19 fajek. 
Pointę odbierajcie jak chcecie, byle byście nie oskarżali mnie o deprawowanie młodzieży.

Pointę odbierajcie jak chcecie, byle byście nie oskarżali mnie o deprawowanie młodzieży.

- refluks
Mam to samo, z tym że przed śmiercią zamiast whisky zaaplikuję sobie pół litra zimnej wódki.Koleś pisze:Ja tam będę wierny swoim władcom, aż do śmierci, gdy będę konał w konwulsjach na raka płuc albo wątroby, to poproszę jeszcze na łożu śmierci o ostatniego sztacha i szklaneczkę whisky.
Zastanawiam się tylko jak będę szedł tym tunelem, czy będzie się w nim o co oprzeć?
Że przed Stwórcą stawię się zalany w t r u p a to się nie nawet nie będę wstydził, bowiem jakiego mnie Boże stworzyłeś, takiego mnie masz.
Przy okazji: nie ma żadnych naukowych dowodów na powodowanie przez palenie tytoniu raka płuc, statystyki nie są żadnym dowodem naukowym.
- lczerwosz
- Administrator
To bardzo. Ale w kontekście - nałogowiec dokona niestworzonych rzeczy dla zaspokojenia się.Koleś pisze:Zdrajca
płynnie zmienia twarz.
Ogólniej: ta umiejętność jest i dobra i zla jednocześnie. Jak broń palna i sieczna.
Czasem trzeba jednak poprosić - czy ma pan ogień?Koleś pisze:Ognia!
- Spadaj, ja niepalący.
- To koleś, nie znasz życia.
- Koleś
Bywa też tak:
- Daj szluga!
- Nie palę.
- A chcesz w mordę?

- Daj szluga!
- Nie palę.
- A chcesz w mordę?